Tivat gradi, Morsko dobro se hvali

Tivatska Opština nastavlja da sama gradi novu obalnu infrastrukturu

7472 pregleda 42 reakcija 2 komentar(a)
Mikijelj i Komnenović na Belanima u oktobru 2021., Foto: Siniša Luković
Mikijelj i Komnenović na Belanima u oktobru 2021., Foto: Siniša Luković

Opština Tivat raspisala je tender za izbor izvođača radova na drugoj fazi projekta uređenja obale i šetališta na Belanima.

Radovi se izvode prema projektu koji je izradio “Biro Vukčević” d. o. o. revidovanom od “Civil engineera”. Procijenjena vrijednost tog posla je pola miliona eura sa PDV-om, a ponude se podnose do 22. februara.

Predviđeno je da se ta faza radova okonča do početka glavne ljetnje turističke sezone, a ona obuhvata uređenje betonskih staza, popločavanje, postavljanje potpornih zidova te kompletnu infrastrukturu, uključujući javnu rasvjetu, atmosferske odvode i kanalizaciju.

Novo lungo mare šetalište na Belanima je dužine oko 400 metara, a obuhvata potez od mula kod kuće Faža na zapadu do žičane ograde na istočnom kraju, prema kompleksu Župa. U drugoj fazi izgradnje inicijalno je bila predviđena i izgradnja otvorenog mandraća-bazena sa dvije ponte, ali se od tog sadržaja odustalo.

Procjenjuje se da će završetak svih poslova planiranih na Belanima koštati ukupno 1,3 miliona eura, od čega je budžetom Opštine opredijeljeno 900.000 eura.

Tivatski čelnici krajem prošle godine tvrdili su da će ostatak potrebnih sredstava od 400.000 eura obezbijediti JP Morsko dobro (JPMD) i da je to, navodno, čvrsto dogovoreno sa rukovodiocima te državne firme, direktorom Mladenom Mikijeljem (Nova) i predsjednikom Odbora direktora Blažom Rađenovićem (URA). Međutim, u Planu javnih nabavki JPMD za 2024. uopšte ne figurira izdvajanje novca za nastavak realizacije projekta šetališta na Belanima.

JPMD nije uložilo ni cent u do sada izvedene radove na prvoj fazi, koji su Opštinu Tivat u protekle skoro tri godine koštali ukupno oko 600.000 eura. Ipak, direktor te državne firme Mladen Mikijelj je u više navrata obećavao da će se Morsko dobro uključiti u realizaciju brojnih drugih velikih investicija u obalnu infrastrukturu na teritoriji Tivta, ali se to do danas nije desilo.

“Bivša rukovodstva i Morskog dobra i Opštine Tivat više su se bavila skicama i idejnim rješenjima. Za razliku od njih, mi smo spremni da radimo na terenu kako bismo realizovali kapitalne projekte obalnog uređenja”, rekao je Mikijelj novinarima 20. oktobra 2021. kada je sa gradonačelnikom Tivta Željkom Komnenovićem (Narod pobjeđuje) obišao radove na tada aktuelnoj prvoj fazi šetališta Belane koje je isključivo finansirala lokalna uprava.

Mikijelj je tada za narednu, 2022. godinu, najavio ulaganja u obalu na teritoriji Tivta “u vrijednosti od 4-5 miliona eura, što bi trebalo da bude rezultat saradnje i budućih razgovora na relaciji Morsko dobro, Opština Tivat i državna Uprava za javne radove”, ali se ni od toga u međuvremenu ništa nije desilo, već je samo Opština Tivat nastavila da u granicama svojih mogućnosti unapređuje stanje obalne infrastrukture u tom gradu.

Bonus video: