Potpara pozdravio najavu finsnsijske i revizije poslovanja Rudnika uglja

"Vjerujemo, to će biti značajan korak u pravcu da se, kao što je najavio Mujović, građanima i privredi ispostavi čist račun za ono što plaćaju, iako u okviru RUP-a već djeluju službe interne i eksterne revizije, i to u skladu sa zakonima države“, naveo je Potpara

3987 pregleda 3 komentar(a)
Potpara, Foto: rupv.me
Potpara, Foto: rupv.me

Izvršni direktor Rudnika uglja (RUP), Mihailo Potpara, pozdravio je najavu finsnsijske i revizije poslovanja te pljevaljske kompanije, koju je od Državne revizorske institucije (DRI) nedavno tražio ministar energetike Saša Mujović.

"Vjerujemo, to će biti značajan korak u pravcu da se, kao što je najavio Mujović, građanima i privredi ispostavi čist račun za ono što plaćaju, iako u okviru RUP-a već djeluju službe interne i eksterne revizije, i to u skladu sa zakonima države“, naveo je Potpara.

On je objasnio da se postupci revizije u RUP-u obavljaju kroz internu reviziju, Revizorski odbor i radom nezavisne revizorske institucije, koju je za taj posao ovlastila država.

„RUP shodno zakonima obavlja kvartalne, polugodišnje i godišnje izveštaje o radu i poslovanju koji se dostavljaju nadležnim institucijama i vlasniku kapitala. Dakle, transparentnost rada RUP već postoji, i svaki izvještaj nezavisnog revizora je usvojio Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), odnosno vlasnik kapitala“, rekao je Potpara.

On je od resornog Ministarstva tražio da se ne zaustavi na tome, nego da sprovede i sve ostale kontrole i inspekcije.

„Prije svega, tražimo stručne inspekcije u vezi ca projektovanjem ključnih rudarskih projekata, kako bismo razjasnili sve medijske i čaršijske priče", poručio je Potpara.

On je pozvao je Mujovića da inicira reviziju rada ministarstava, nadležnih institucija, kao i radnih tijela delegiranih iz RUP-a, koji su učestvovali u procesu izmjena i dopuna prostorne planske dokumentacije u periodu 2019. i 2020. godine, koja se konkretno odnosila na površinski kop Potrlica.

Posebno se, kako je saopšteno, skreće pažnja na iniciranje te revizije, s obzirom da je zbog neažurnosti, nesmotrenosti ili čak namjerne opstrukcije kod donošenja planske dokumentacije iz perioda 2019. i 2020. godine, ugrožen proces izmještanja rijeke Ćehotine, a samim tim i nastavak eksploatacije uglja.

"Neophodan je hitni pristup rješavanju problema izmještanja korita rijeke Ćehotine koje sam odmah po stupanju na funkciju izvršnog direktora istakao kao osnovno pitanje od značaja za opstanak RUP. To je jedno od najznačajnijih pitanja trenutno i u Crnoj Gori koje, a ukoliko se ne realizuje, prijeti da izazove kolaps energetskog sistema i ugrozi snabdijevanje domaćinstava i privrede električnom energijom", kazao je Potpara.

On je pozvao Mujovića da iskoristi svoj profesionalni i lični autoritet i da aktuelizuje i ispita ranije kandidovana pitanja koja se tiču poslovanja RUP iz perioda prije 2021. godine, kako ni jedno pitanje javnosti ne bi ostalo bez odgovora.

Bonus video: