Rekonstrukcija bulevara komplikuje posao Aerodromu Tivat

U ACG-u nezadovoljni načinom na koji je projektovano njihovo priključenje na buduću saobraćajnicu

13970 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Postojeća raskrsnica se zadržava, strelica označava mjesto novog kružnog toka za aerodrom, Foto: vijesti
Postojeća raskrsnica se zadržava, strelica označava mjesto novog kružnog toka za aerodrom, Foto: vijesti

Aerodromi Crne Gore (ACG) nisu zadovoljni načinom na koji je u projektu bulevara Tivat-Jaz, riješeno pitanje veze na tu saobraćajnicu pristupnih puteva tivatskoj vazdušnoj luci.

Potvrđeno je to nezvanično "Vijestima" iz vrha ACG gdje kažu da ih niko nije na vrijeme konsultovao u vezi toga kako će sa trase budućeg bulevara, biti isprojektovano isključenje za pristup aerodromu, odnosno priključenje sa aerodroma na buvelar.

Izvor "Vijesti" kazao je da se stim u vezi, trenutno intenzivno komuniciraju sa Upravom za saobraćaj Crne Gore koja je investitor bulevara čija je gradnja počela prije mjesec dana.

Iz Uprave za saobraćaj "Vijestima" su kazali da se priključenje Aerodroma Tivat na bulevar prema projektu te saobraćajnice, ostvaruje na dva mjesta - na postojećoj trokrakoj glavnoj raskrnioci i skretanju za terminalnu zgradu aerodroma, odnosno na novoj kružnoj raskrnici koja će biti izgrađena na oko 100 metara dalje od postoječe raskrnice u pravcu Budve.

Novi kružni tok bi trebalo da bude na mjestu gdje se sada otprilike nazali službeni i VIP prilaz za aerodrom Tivat.

"Ta dva priključenja aerodroma Tivat na bulevar su urađena u skladu sa planskom dokumentacijom koja je stara više godina. Nemamo podatke o tome da li su predstavici ACG zadovoljni rješenjem", rečeno je "Vijestiuma" u Upravi za saobraćaj, uz napomenu da će ubuduće, sva vozila koja budu izlazila iz aerodromskog kompleksa na bulevar, to činiti direktno, preko novog kružnog toka koji će se graditi u blizini aktuelnog službenog i VIP ulaza na aerodrom.

Međutim, iz Opštine Tivat "Vijestima" je nezvanično potvrđeno da je ovako isprojektovan način pristupa Aerodromu Tivat sa trase budućeg bulevara takav da nameće potpunu reorganizaciju internih drumskih saobraćajnih tokova sa tzv. land side strane terminala i upravne zgrade aerodroma, odnosno drugačiju organizaciju i raspored parkinga, a što će sve značajno iskomplikovati normalno funkcionisanje tivatske vazdušne luke i nametnuti ACG-u dodatne troškove oko uređenja ovog prostora, dok se to sve ne bude realizovalo.

Dodatna komplikacija je što trasa budućeg kružnog toka na bulevaru zadire unutar ograde zaštićenog aerodromskog kompleksa, pa i nju treba pomjerati, a svo to zemljište sa land side strane aerodorma na kome treba graditi nove parkinge i interne saobraćajnice, ne pripada ACG-u već Opštini Tivat.

Na pitanje da je Uprava za saobraćaj kao nosilac realizacije projekta rekonstrukcije Jadranske magistrale na potezu Tivat-Jaz u bulever spremna da mijenja prijektnu dokumentaciju te saobraćajnice kako bi se eventualno drugačije obezbijedila adekvatna saobraćajna veza (uključenje i isključenje) za aerodrom Tivat, iz Uprave su odgovorili da "ne postoji pravni osnov da se vrši izmjena projektne dokumnetacije jer je ista urađena u skladu sa izdatim urbanističko-tehničkim uslovima".

Dodatni problem za aerodrom je neophodnost da se zbog vršenja radova na bulevaru, privremeno demontiraju stubovi sa dijelom prilaznih PAPI svjetala tivatske vazdušne luke (Precission Approach Path Indicator) za slijetanje aviona na pistu 32. O tome se takođe ovih dana razgovaralo na relaciji ACG- Uprava za saobraćaj kako bi se privremeno uklanjanje stubova na kojima su montirana ta svjetla a koji se sada nalaze u blizini magistrale i prelaze preko nje u blizini kotorske raskrnice, uradi što efikasnije i uz namjanju moguću štetu po taj aerodromski sistem.

"Saobraćajnica (bulevar – prim.aut.) je projektovana u skladu sa važećim (i tada važećim) planskim dokumentima i urbanističko-tehničkim uslovima koji su definisali osovinu puta i zonu oko aerodroma. Zbog širenja saobraćajnice i nivelacionih izmjena u odnosu na postojeće stanje je potrebno izvršiti korekcije na svim instalacijama, ne samo onima ACG ali se to ne izvodi 'prilagođavanjem u hodu', već kroz projektnu dokumentaciju", rekli su "Vijestima" iz Uprave za saobraćaj dodajući da taj državni organ "vrši poslove koji se odnsoe na upravljanje, razvoj, gradnju, rekonstrukciju, održavanje i zaštitu državnih puteva Crne Gore a ne aerodromske infrastrukture, pa samim tim određivenje položaja (PAPI – prim aut.) svjetala nije u našoj nadležnosti".

Istakli su i da su "pomenuta svjetla tačkasti objekti koji ne mogu predstavljati bitan problem".

Međutim, cio smisao postojanja PAPI svjetala je da ona svojim tačno utvrđenim pozicijama na terenu i visinom nad tlom, posadi aviona koji slijeće daju preciznu vizuelnu indikaciju prilazne putanje i odgovarajućeg tzv. glide path-a (ugao slijetanja aviona), pe se stoga ona ne mogu tek tako lako izmještati kako nekom drugome odgovara. Dodatni, gotovo nevjerovatan problem da gradnjom bulevara Tivat-Jaz sa njegove tivatske strane je to što po aktuelnom projekltu po kome bulevar gradi Uprava za saobraćaj, ta saobraćajnica uopšte nema direktnu vezu (spoj) sa već izgrađenom velikom kružnom raskrnicom u Kukuljini, na ulazu u Tivat.

Tu raskrnicu Opštna Tivat je sagradila prije nekiliko godina upravo da se na nju veže budući bulevar u pravcu Jaza, odnosno novi tivatski bulevar koji bi trebalo da nastane šrenjem trase Jadranske magistrale kroz grad na potezu od Kukuljine do Donje Lastve.

Međutim, prema aktuelnom projektu po kome Uprava za saobraćaj gradi bulevar do Jaza, on se uopšte neće spojiti sa raskrnicom u Kukuljini, već će "završiti" oklo 200 metara dalje od nje - na mostu preko rječice Gradiošnica, na aktuelnom skretanju za mesdžid Islamske zajednice Boke Kotroske u Tivtu.

Potvđuju to i podaci iz projektne dokumentacije aktuelnog bulevara gdje se nabrajaju sve katastarske parcele kroz koje će proći ta saobraćajnica, a koje sa tivatske strane bulevara, počinju sa katastarskom parceklom 1963 KO Mrčevac - mjestom na kraju aktuelnog mostića preko rječice Gradiošnica, par stotina matera južno od postojeće velike kružne raskrnice u Kukuljini.

"Tačno je da onako kako sada stvari stoje, bulevar koji gradi Uporava za saobraćaj neće 'dohvatiti' kružni tok u Kukuljini i moraćemo intenzivno da radimo da nađemo rješenje da se sagradi i tih nedostajućih oko 200 metara novih kolovoznih traka prema Budvi", kazao je izvor “Vijesti” iz Opštine Tivat.

Inače, dužina dionice Jadranske magiustrale koja je predmet rekonstrukcije u bulevar iznosi 16 kilometara a njegova trasa prolazi preko teritorije tri opštine- Tivat, Kotor i Budva. Rekonstrukcija ove dionice, kako je ranije saopštavano iz Uprave za saobraćaj, podrazumjeva izgradnju saobraćajnice bulevarskog tipa, koja će imati po dvije kolovozne trake u pravcu kretanja (ukupno: 4 x 3,25m), obostrane trotoare (ukupno: 2 x 2m) i razdjelni pojas (2 m), a uz nju će biti izgrađen i novi cjevovod Regionalnog vodovoda u cilju poboljšanja napajanja vodom u tri bokeljske opštine.

Bulevar će imati čak 12 kružnih tokova i pet trokrakih raskrsnica. U skladu sa zahtjevima EBRD banke, iz čijih se kreditnih sredstava finansira ovaj projekat, za izvođenje radova je izabran kineski konzorcijum Shandong Foreign Economic & Technical Cooperation Co., Ltd & Shandong Luqiao Group Co Ltd, čija je ponuda iznosila 53.915.261,77 eura bez PDV-a. Inače, dionica Jadranske magistrale između Tivta i Budve je najfrekvetnija i najopterećenija drumska saobraćajnica u Crnoj Gori kojom u sezoni dnevno prođe i više od 30.000 vozila, pa se na njoj stalno stvaraju zastoji i kilometarske kolone.

Umjesto da gradi zaobilaznice oko Tivta i Budve i na taj način riješi problem kojeg u najvećoj mjeri stvara tranziti saobraćaj, Vlada se opredijelila da Jadransku magistralu između Tivta i Jaza pretvori u bulevar sa četiri trake, nadajući se da će tako eliminisati ljetnji saobraćajni kolaps na ovom dijelu primorja. Gradnji bulevara inače, odlučno se protivi dio mještana Grblja koji su u više navrata najavili da će svim dozvoljenim sredstvima braniti svoju imovinu i uslove života za koje oni smatraju da će im ih nova saobraćajnica drastično narušiti i ugroziti.

Bonus video: