Bivši metalci traže uplatu ostatka beneficiranog staža

"Svi radnici koji imaju problem sa beneficiranim radnim stažom, njima se uplaćuje samo nedostajući radni staž do odlaska i prava sticanja na penziju. Radi se oko pedesetak radnika, to bi državu koštalo minimum a nama bi značilo, zašto se problem sada javio nije nam jasno", kazao je predstavnik radnika Željko Perunilčić

5478 pregleda 2 komentar(a)
Dio okupljenih radnika, Foto: Mirko Kotlaš
Dio okupljenih radnika, Foto: Mirko Kotlaš

Grupa bivših radnika rudarsko-metalskog kompleksa, njih 50, još ne može u penziju jer im dva mjeseca nakon usvajanja potrebnih zakona, još nije uplaćen nedostajući beneficirani radni staž.

To je glavni razlog zašto se ova grupa danas okupila pred zgradom Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS). Kako je "Vijestima" kazao jedan od predstavnika radnika Željko Peruničić, pred zgradu tog resora su došli kako bi zakazali sastanak sa čelnicom MRSS Naidom Nišić, predstavili joj svoje probleme i krenuli sa pronalaskom rješenja.

Pojasnio je da je lex specialis za njihovo penzionisanje usvojen krajem 2023. ali da ne znaju zašto se čeka se preostalim koracima. Ovaj zakon kako je kazao ograničeno traje i da se procedure moraju ubrzati, jer ne znaju da li će steći pravo na penziju dok ovo pitanje ne reguliše.

Norme koje su olakšavale odlazak u penziju ranije su korišćene kada su zbog gašenja kompanije ili proizvodnje, ostajali radnici KAP-a, Željezare, Rudnika boksita, Metalca.... Slična zakonska rješenja bila su na snazi preteklih godina, kada ih je iskoristilo oko šest hiljade radnika, ali ih tada ova posljednja grupa nije mogla iskoristiti. Sa ovim zakonom oni u penziju mogu otići sa 25 godina radnog staža ili najmanje 15 godina provedenih na radnim mjestima, za koja se staž računa sa uvećanim trajanjem.

"Svi radnici koji imaju problem sa beneficiranim radnim stažom, njima se uplaćuje samo nedostajući radni staž do odlaska i prava sticanja na penziju. Radi se oko pedesetak radnika, to bi državu koštalo minimum a nama bi značilo, zašto se problem sada javio nije nam jasno", naglasio je Peruničić.

Istakao je da je Vlada još 2014. preuzela obaveze da izmirivati radni staž za rudarske radnike. Naglasio je da je država prethodno za sticanje prava na odlazak u penziju, uplaćivala beneficirani radni staž i da se nije izmirivao po osnovu godina, već sticanjem prava na penzionisanje.

Upitan koliko će novca trebati za povezivanje radnog staža, kazao je zavisi od toga koliko nekome nedostaje do penzije ali da će trebati najmanje oko 100 eura po radniku.

Kako je pojasnio, dio radnika ovog sektora se 2021. već penzionisao pri čemu je napravljen sporazum između MRSS, Ministarstva finansija, Vlade i Fonda rada, po kome će oni izmiriti nedostajući novac za one koji treba da idu u penziju.

Peruničić tvrdi da se ovaj sporazum sada mora obnoviti a da bi procedura koja bi uslijedila, preko Fonda rada, Agencije za mirno rješavanje sporova, uz angažovanje vještaka ekonomske struke za procijenu koliko je novca potrebno po radniku, potrajala do šest mjeseci.

Bonus video: