ŽICG više sreće sa trećim revizorom

Odgovor novinara “Vijesti” na reagovanje iz Željezničke infrastrukture

10182 pregleda 0 komentar(a)
Uprava ne priznaje revizorske izvještaje: ŽICG, Foto: BORIS PEJOVIC
Uprava ne priznaje revizorske izvještaje: ŽICG, Foto: BORIS PEJOVIC

U tekstu “Netačni izvještaji ŽICG, Vlada ih nezakonito finansirala” nema nikakavih paušalnih i neprovjerenih konstrukcija, već samo navoda iz izvještaja zvaničnog revizora “ABC global”.

Ovo je drugi izvještaj revizora za poslovanje Željezničke infrastrukture za 2022. godinu kojeg uprava ove državne kompanije ne prihvata, jer im se ne sviđaju nalazi - da je finansijski iskaz ŽICG netačan jer je u prihode unijeta cifra od 2,27 miliona eura kojima tamo nije bilo mjesta, čime se stiglo do lažnog profita od 180 hiljada eura sa kojim se kompanija hvalila.

Iz kompanije navode da nije tačno da je Vlada nezakonito finansirala ŽICG. Međutim i drugi revizor navodi upravo suprotno. U 2022. godini Vlada - tadašnje Ministarstvo kapitalnih investicija je ŽICG uplatilo redovne subvencije od 6,5 miliona eura za održavanje željezničke infrastrukture, zatim 5,1 milion za navodnu otplatu kredita i krajem godine još 3,9 miliona eura jer im prethodna subvencija nije bila dovoljna.

Revizor navodi da ne postoji zaključak Vlade da se kompaniji uplati ovih 5,1 milion eura, da ne postoji nikakva kontra usluga preduzeća za ovaj novac, kao i da nije jasno da li je to prihod kompanije ili pozajmica koju treba vratiti.

Revizor zatim na dvije strane nabraja dopise izmeđi ŽICG i ministarstava kapitalnih investicija i finansija, od marta do novembra prošle godine, kako bi se pokušala otkriti svrha i namjena ove uplate, kao i knjiženje ostalih sličnih uplata od 2016. do 2021. od 21,8 miliona eura. Odgovor dobija tek u novembru da je taj novac bio pozajmica, a ne prihod kako ga je kompanija ranije knjižila.

Dakle milionske uplate bez zaključka Vlade, bez navođenja razloga uplate i kontra usluga, koje firma proizvoljno knjiži kao svoj prihod jer ne zna namjenu, a u stvari je pozajmica koju mora da vrati. Ako je to za upravu primjer zakonitosti, onda je sve u redu.

Normalno je da država pomaže kompanije koje gazduju željezničkom infrastrukturom, ali nije baš normalno da državne uplate čine 90 odsto prihoda, da se toleriše rast rashoda, da se u skladu sa povećanjem troškova povećavaju i uplate iz državnog budžete i da uprava kompanije napada revizora jer joj se ne sviđa njegov izvještaj.

ŽICG, akcionarsko društvo u kojem i mali akcionari imaju 24 odsto vlasništva, još nije zvanično objavila nijedan od dva revizorska izvještaja za 2022. godinu, niti i jedan kvartalni finansijski izvještaj za 2023. godinu. A i kako to uraditi, kada revizor predlaže da se izvrše ispravke ranijih knjiženja.

Na kraju se kompaniji može poželjeti više sreće sa trećim revizorom, a i njemu sa njima.

Novinar “Vijesti” Goran Kapor

Bonus video: