DRI: EK pozvala Skupštinu da imenuje predsjednika i petog člana Senata DRI

2503 pregleda 0 komentar(a)
Foto: DRI
Foto: DRI

Evropska komisija pozvala je Skupštinu Crne Gore da imenuje predsjednika i petog člana Senata Državne revizorske institucije i da u značajnoj mjeri ojača strukturirano praćenje realizacije preporuka DRI.

To je saopšteno na današnjem sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije.

Kako se navodi u saopštenju, u okviru sastanka se, između ostalog, razmatralo stanje usklađenosti Crne Gore sa pravnim tekovinama i standardima EU i napredak ostvaren u odnosu na završna mjerila iz Pregovaračkog poglavlja 32 "Finansijski nadzor".

"U posljednjem izvještaju o Crnoj Gori, Evropska komisija je konstatovala da 'DRI blagovremeno podnijela sve izvještaje Parlamentu, koji je razmotrio Godišnji izvještaj DRI o izvršenim revizijama i aktivnostima, uključujući reviziju završnog računa Budžeta države. Međutim, Parlament još uvijek ne obezbjeđuje strukturirano praćenje preporuka DRI'. U odnosu na završna mjerila iz Pregovaračkog poglavlja 32 - Finansijski nadzor za oblast eksterne revizije, Državna revizorska institucija je realizovala sve aktivnosti vezane za usklađivanje zakonske regulative i revizorske prakse s propisima i standardima Evropske unije, što se konstatuje od strane Evropske komisije u Izvještaju o Crnoj Gori i ispunila takođe sve obaveze iz Programa pristupanja Crne Gore EU u 2023. godini", piše u saopštenju.

"Senat Državne revizorske institucije Crne Gore za članove Pregovaračke radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU za oblast pravne tekovine EU koja se odnosi na Pregovaračko poglavlje 32 Finansijski nadzor, imenovao je senatora Branislava Radulovića i državnu revizorku – rukovoditeljku Odjeljenja Mariju Žugić", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: