Revizor: ŽICG fingira izvještaje ili su neznaveni

Iz “HLB Mont Audit” navode da su prijavu podnijeli SDT-u zbog lažnog bilansa a ne neplaćanja faktura, kao i da nije donijeta presuda u korist ŽICG jer spor nije ni počeo

7047 pregleda 43 reakcija 14 komentar(a)
“Tvrdnje ŽICG istinite koliko i finansijski izvještaj”, Foto: BORIS PEJOVIC
“Tvrdnje ŽICG istinite koliko i finansijski izvještaj”, Foto: BORIS PEJOVIC

Povodom odgovora Željezničke infrstrukture na tekst “Vijesti” “Netačni izvještaji ŽICG, Vlada ih nezakonito finansirala”, reagovao je prethodni revizor finsijskih iskaza ŽICG za 2022. godinu, dr Đorđije Rakočević, partner u “HLB Mont Audit”, ovlašćeni revizor i sudski vještak ekonomske struke, kojeg integralno prenosimo.

“Iz reagovanja ŽICG na tekst objavljen u “Vijestima” dana 19. februara ove godine uočiva je opsjednutost ŽICG revizorskim društvom “HLB Mont Audit”, jer se u ovom tekstu sedam puta spominje naziv ovog revizorskog društva. Jedini grijeh društva “HLB Mont Audit” jeste što je u reviziji finansijskih iskaza ŽICG za 2022. godinu postupilo stručno i profesionalno, u skladu sa Standardima revizije, i što je prepoznalo određene nepravilnosti u knjigovodstvenom evidentiranju poslovnih događaja ŽICG, koje su dovele do izrade pogrešnih finansijskih iskaza obmanjujućeg karaktera, koji su kao takvi dostavljeni nadležnom poreskom organu.

Pored 11 utvrđenih nepravilnosti iskazanih u tim finansijskim izvještajima, od presudnog uticaja za uzdržavanje od davanja mišljenja na finansijske iskaze za 2022. godinu imale su nepravilnost pogrešno utvrđenog prihoda od 5,1 milion eura, koje je menadžment ŽICG pogrešno knjižio kao prihod, iako je bio svjestan da se ne radi o bespovratno datim sredstvima već o obavezi prema uplatiocu tih sredstava, o čemu će se naknadno zauzeti stav od strane uplatioca.

Takođe, od presudnog uticaja na uzdržavanje od davanja mišljenja je bilo i pogrešno knjiženje i utvrđivanje prihoda u iznosu od 2,27 miliona eura, tako da je ŽICG utvrdio i u svojim finansijskim izvještajima za 2022. godinu iskazala pogrešno utvrđenu dobit od 180.000 eura, s namjerom da stekne poene dobrog privrednika i raspodijeli fiktivno stečenu dobit u vidu dividende.

O tim nepravilnostima u finansijskim iskazima ŽICG za 2022. godinu stručna i laička javnost je i ranije upoznata, pa se u ovom tekstu nećemo detaljnije time baviti. Nakon dužeg vremena “HLB Mont Auditu” ima dilemu: da li se radi o namjeri menadžmenta da fingira rezultat poslovanja za 2022. godinu, ili su učinjene greške rezultat nespretnosti i neznanja rukovodioca računovodstva i finansijskog direktora, te nesposobnosti menadžmenta da prepozna rizik od mogućeg pogrešnog finansijskog izvještavanja.

U više navrata u tekstu ŽICG navedeno je nekoliko neistina, i to: “ ... pa je revizorska kuća ‘HLB Mont Audit’ pokrenula krivični postupak zbog neplaćene fakture, a osnovni sud u Podgorici je potvrdio ispravnost postupanja i donio presudu u korist naše kompanije”.

Nije “HLB Mont Audit” podnio krivičnu prijavu zbog neplaćene fakture, već zbog sastavljanja i objelodanjivanja lažnog bilansa. Takođe, krivična prijava nije podnijeta Osnovnom sudu, već Specijalnom državnom tužilaštvu, ali, o tome ćemo naknadno. Što se tiče neplaćene fakture, tužba nije podnijeta Osnovnom sudu Podgorica već Privrednom sudu Crne Gore. Po pitanju ove tužbe, koja je u Privrednom sudu zavedena pod brojem Ip. br. 515/23, do danas, nije održano nijedno ročište, pa je vaša tvrdnja da je presuda donijeta u korist vaše kompanije neistinita.

Meditiranje menadžmenta po osnovu prijave podnijete ISRCG u vezi sa navodnim kršenjem IFAC-ovog etičkog kodeksa od strane “HLB Mont Audit”, kako navodite: “Tim povodom revizorska kuća “HLB Mont Audit” se nije udostojila godinu da odgovori na njihove brojne zahtjeve, pa čak ni do dana današnjeg”, istinito je u mjeri koliko su istiniti i finansijski izvještaji ŽICG za 2022. godinu.

Na kraju, gospodo iz menadžmenta ŽICG, predlažemo vam da sumirate iskustva koja ste u reviziji finansijskih iskaza imali sa “HLB Mont Audit”, te iskustva sa ABC Global, i hitno potražite novog revizora za 2022. godinu koji će verifikovati vaše neobično knjigovodstveno evidentiranje prihoda “ostvarenih” u 2022. godini, možda vam uspije “treća sreća”.

Bonus video: