Pljevlja: Povećavaju premije za svaki litar mlijeka

Opština Pljevlja ove godine izdvojiće oko milion i po eura za podsticaj i razvoj poljoprivrede

3832 pregleda 0 komentar(a)
Povećane subvencije, Foto: Shutterstock
Povećane subvencije, Foto: Shutterstock

Proizvođači mlijeka od Opštine Pljevlja ubuduće će po osnovu premije dobijati sedam centi za svaki litar mlijeka koje isporučuju mljekarama registrovanim u Crnoj Gori, dva centra više nego što je bilo do sada.

To je je predviđeno Predlogom odluke o premijama za otkup mlijeka koja će se pred odbonicima naći na sljedećoj sjednici lokalnog parlamenta.

U ovogodišnjem Budžetu Opštine Pljevlja za subvencije za mlijeko predviđeno je 150.000 eura.

Novac za premije Opština će uplaćivati na žiro-račune mljekara ili direktno proizvođačima mlijeka na osnovu mjesečnih izvještaja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o ukupno otkupljenim količinama mlijeka na teritoriji opštine Pljevlja, koje su otkupile mljekare registrovane u Crnoj Gori.

Opština je od decembra 2021. do sada proizvođaćima mlijeka plaćala pet centi po litru isporučenog mlijeka. Prije toga premija je iznosila tri centa.

U Opštini kažu da su odlučili da povećaju premiju za dva centa po litru isporučenog mlijeka zbog povećanja cijena “osnovnih inputa u proizvodnji mlijeka”.

“Imajući u vidu povećanje osnovnih inputa u proizvodnji mlijeka kao što su cijena stočne hrane, goriva, repromaterijala i dr. A kako bi sepreventivno djelovalo protiv smanjenja proizvodnje, nametnula se potreba da se dotadašnji iznos premije na otkupljeno mlijeko od 0,05 eura po litru uveća na 0,07 eura po litru isporučenog mlijeka”, kazali su u Opštini Pljevlja.

U lokalnoj upravi tvrde da je dotadašnja praksa primjene ovakve vrste podrške proizvođačima mlijeka na području Opštine Pljevlja pokazala opravdanim jer se nakon početka njene primjene “povećala količina otkupljenog mlijeka u značajnoj mjeri”.

Ističu da od ukupne proizvodnje mlijeka, na području opštine Pljevlja, svega deset odsto otkupljuju registrovane mljekare.

“Stimulisanje proizvodnje i otkupa mlijeka putem isplate premija na količine isporučenog mlijeka registrovanim ljekarama u Crnoj Gori predstavlja veoma značajnu mjeru za podsticaj razvoja ukupne poljoprivredne proizvodnje, a posebno razvoju stočarstva i podizanje konkurentnosti mljekarskog sektora”, tvrde u Opštini Pljevlja.

Opština Pljevlja ove godine izdvojiće oko milion i po eura za podsticaj i razvoj poljoprivrede, što je skoro dva i po puta više nego prošle godine.

Opština je usvojila i odluku, prema kojoj će se za razvoj i podsticaj poljoprivrede izdvojati pet odsto od planiranih godišnjih budžetskih izdvajanja.

U 2023. za razvoj i podsticaj poljoprivrede lokalna uprava izdvojila je 635.000 eura.

Kroz 23 podsticajne mjere obuhvaćena je podrška za oblasti stočarstva, ratarstva, voćarstva, povrtlarstva, pčelarstva, organske proizvodnje, poboljšanja kvaliteta života u ruralnim područjima, kao i podrška promociji poljoprivrednih proizvoda, posjeti sajmovima, edukaciji poljoprivrednika, osiguranju poljoprivrednika i poljoprivredne proizvodnje...

Opština Pljevlja raspolaže sa oko 15 ukupnog obradivog zemljišta u Crnoj Gori i 21 odsto ukupnih oranica. Na seoskom području opštine Pljevlja nalazi se oko 4.000 seoskih domaćinstava od kojih se 3.000 aktivno bavi nekim vidom poljoprivredne proizvodnje. Ukupna površina poljoprivrednog zemljišta na području opštine Pljevlja iznosi 69.000 hektara što predstavlja ogroman potencijal koji je samo djelimično iskorišćen.

Na području opštine Pljevlja nalazi se preko 10 odsto ukupnog stočnog fonda Crne Gore od čega preko 5.000 muznih krava i oko 20.000 ovaca i koza.

Za godinu proizvedi se preko 2.000 tona sira i otkupi oko 2,3 miliona litara mlijeka.

Bonus video: