Brković iz kućnog pritvora u ime Opštine dogovarao preuzimanje Luke Budva, Morsko dobro pozvalo SDT i SPO da se uključe

Na zakazanu primopredaju Opština 26 minuta ranije delegira glavnu administratorku Nevenku Božović Jovović, dok je Komunalno preduzeće delegiralo šefa finansijskog sektora Zorana Gogića i šeficu pravnog sektora Marijanu Miranović, koji nisu imali saglasnost predsjednika Opštine, tvrdi Rađenović

30459 pregleda 100 reakcija 16 komentar(a)
Rađenović, Foto: Vuk Lajović
Rađenović, Foto: Vuk Lajović

Predsjednik Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Blažo Rađenović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i Specijalno policijsko odjeljenje (SPO) da se pod hitno uključe u proces preuzimanja Luke Budva, zbog, kako je naveo sumnje na korupciju na visokom niovu.

Rađenović je na konferenciji za novinare detaljno pojasnio zbog čega se u petak, u 11 časova, kada je bilo zakazano preuzimanje Luke Budva, odnosno kada je trebalo predstavnici Morskog dobra da je zvanično ustupe Opštini Budva, niko iz ovog javnog preduzeća nije pojavio.

Optužio je Opštinu da im danima nije dostavila ko će u njeno ime biti na preuzimanju, ali da su 25 minuta prije zakazanog preuzimanja dostavili dopis sa imenima predstavnika, što je, kako je kazao krajnje neozbiljno.

Ističe da se jedino interesovao usmeno u četvrtak, dan uoči zakazane primopredaje, pozivanjem ovlašćenih službenika Morskog dobra, Aleksandar Saša Brković kao zastupnik Opštine.

Brković se trenutno nalazi u kućnom pritvoru. Mjeru je donio Osnovni sud u Kotoru, nakon što ga je 15. februara uhapsila budvanska policija u kafiću, jer je kod sebe imao pištolj bez dozvole.

Brković je prijatelj pritvorenog predsjednika Opštine Mila Božovića i bio je kandidat za predsjednika Savjeta JU „Muzeji i galerije Budve“, ali taj predlog nije dobio zeleno svjetlo lokalnog parlamenta, jer većinska frakcija nekadašnjeg DF-a, njih deset odbornika, nije došla na sjednicu 16. februara.

„Do 6. februara ove godine nijedna radnja, nijedan zahtjev nije upućen od strane Opštine Budva ka Morskom dobru, radi bilo koje problematike da se javila u smislu preuzimanja, funkcionisanja, upravljanja Lukom Budva.. Tek imamo prvi zahtjev za uvođenje u posjed nakon mog javnog saopštenja i zahtjeva upućenom izvršnom direktoru Mladenu Mikijelju od koga sam tražio da nas izvijesti zašto Luka Budva i dalje čeka na organizaciju komunalnih vezova i zašto nije u punom kapacitetu stavljena u funkciju svim građanima. Sa druge strane zbog čega nije izmirena obaveza Opštine Budva, kao potpisnika sporazuma prema JP „ Morsko dobro“. Nakon toga dobili smo zahtjev od Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine kojim se od nas traži primopredaja Luke Budva. Na taj dopis smo uredno odgovorili 14. februara, gdje tražimo da se od strane predsjednika Opštine Budva, kao potpisnika sporazuma, ovlaste osobe koje će prihvatiti primopredaju, zakazanu za 23. februar“, istakao je Rađenović pokazujući dopise koje je to javno preduzeće uputilo Opštini.

Dopis ko će predstavljati Opštinu dobili 26 minuta prije primopredaje

Kako je kazao, na njihov dopis odgovorio je resorni Sekretarijat da nijesu organ koji je nadležan da obezbijedi prisustvo predstavnika Opštine te da su dopis proslijedili predsjedniku Opštine da ga on delegira.

„Mi smo to shvatili da oni nemaju delegate koji će u dogovoreni temin doći na primopredaju. Od tada nastupa jedno zatišje. Ono što moram da kažem da jedini koji se u međuvremenu u ime Opštine javio, usmenim putem, je gospodin Aleksandar Saša Brković, koji nas obavještava da će se dogovoriti primopredaja i traži da saopštimo ko su u ime Morskog dobra delegirani ljudi. Naravno, naši službenici su tražili da se u pisanoj formi odgovori na dopis koji je prethodno javno preduzeće dostavilo, te da ćemo na na osnovu toga preduzeti radnje i u dogovoreno vrijeme i mjesto doći. Nakon ovoga, imamo opet dopis od Sekretarijata za zaštitu imovine, gdje nas obavještavaju da su oni obaviješteni iz Službe predsjednika Opštine usmenim putem, da će na zakazanu primopredaju Luke u petak u 11 časova u ime Opštine biti glavna administratorka Nevenka Božović Jovović, dok je Komunalno preduzeće delegiralo šefa finansijskog sektora Zorana Gogića i šeficu pravnog sektora Marijanu Miranović. Ovaj dopis dobijamo u 10.34 časova u petak, znači 26 minuta prije zakazne primopredaje“, istakao je Rađenović.

Rađenović je kazao da su istog dana odgovorili na dopis, odgovorili na sve činjenice, dostavili hronologiju prepiske.

„Ovo je jako neozbiljno. Tražili smo da lica koja su ovlašćena da nam dostave saglasnost predsjednika Opština, da je ovjereno i da tek onda možemo pristupiti primopredaji. Predsjednik Opštine i izvršni direktor Morskog dobra su jedina dva lica koja mogu izvršiti primopredaju ili na osnovu njihovih pisanih saglasnosti delegirani predstavnici, što se nije dogodilo od strane Opštine!, rekao je Rađenović.

On je dodao je razočaran jer je u više navrata što javno, što dopisima obavještavao Opštinu da ukoliko nisu kadri ili sposobni da upravljaju Lukom, da ugovor ponište, i da je Morsko dobro spremno da u roku od mjesec dana organizuje čitav posao oko upravljanja Lukom.

Rađenović: Tražiću raskid ugovora sa Opštinom budva

Zašto do organizacije posla nije došlo, Rađenović ističe da razmišlja u dva pravca, a da je prvi nesposobnost, neorganizovanost i neka konstantna blokada od strane Opštine.

"Drugi je što nemamo konkretne dokaze, da možemo da sumnjamo u korupciju na visokom nivou. Iz ovog razloga pozivam SDT i SPO da se uključe u kompletan proces preuzimanja Luke Budva iz razloga što neki pojedinac tamo, bez ikakvih zakonskih utemeljenja u kontinuitetu protivpravno pribavlja korist za sebe i svoje preduzeće. Mi smo iz ovih razloga na poslednjoj sjednici Upravnog odbora obavijestili menadžment koji je preduzeo konkretne radnje i mjere i obavijestio Upravu policije i Poresku upravu o stanju u Luci Budva. Očekujem u najkraćem roku rezultate naših zahtjeva i dopisa koje smo uputili nadležnima. Svakako da očekujem od izvršnog direktora, jer 1. marta imamo sjednicu Upravnog odbora, konkretne odgovore i radnje koje su preuzete u slučaju Luke Budva. Ukoliko se ne bude ispoštovala ugovorena obaveza od strane Opštine Budva ja ću predložiti da se raskine ugovor, i da organizaciju posla preuzme Morsko dobro“, zaključio je Rađenović.

Vijesti su imale uvid u dopise, kada je riječ o prijavama policiji i Poreskoj upravi, i u njima je nazčaeno da kompanija „ Dukely marina“ mimo zakona naplaćuje vezove.

Luka Budva čeka tri godine

Rađenović je hronološki naveo šta se sve u proteklih tri godine događalo u slučaju Luke Budva.

„Imamo zaključak Vlade od 11. juna 2021. kojim je stavljen van snage zaključak Vlade iz aprila 2017. kojim je Luka Budva vraćena na korišćenje Morskom dobru. Potom, imamo odluku pravnog odbora JP „ Morsko dobro „ od 15. juna 2021. kojom se ovlašćuje direktor da sa Opštinom budva zaključi sporazum o ustuppanju Luke Budva . Sporazum je 12. jula 2021. dostavljen Vladi radi dobijanja saglasnosti. Imamo prvu privremenu mjeru od 15. marta 2022. koju je odredio Privredni sud i zabranio Javnom preduzeću preduzimanje bilo kakvih radnji u pravcu onemogućavanja „ Dukley marina“ kao predlagaču obazbjeđenja u dosadašnjem korišćenju dijela izgrađene obale i akva prostora u zahvatu Luke „ Budva“, naveo je Rađenović.

On je podsjetio da je po prigovoru Javnog preduzeća 9. januara prošle godine ta privremena mjera ukinuta.

„Vlada Crne Gore je na sjednici održanoj 9. februara prošle godine dala saglasnost na sporazum o ustupanju Luke Budva Opštini Budva.. Morsko dobro i Opština Budva su 7. marta prošle godine zaključili sporazum o ustupanju Luke Budva . privredni sud je 30. novembra prošle godine odbacio predlog „ Dukley marine“ za određivanje privremene mjere“, podsjetio je Rađenović.

Bonus video: