Manje zlo da nestane, nego da radi ovako?

Uprkos oprečnim mišljenjima u javnosti i u struci, odbornici pljevaljskog parlamenta danas će najvjerovatnije glasati da se raskine ugovor sa dosadašnjim korisnikom ribnjaka i mrestilišta autohtone pastrmke

729 pregleda 0 komentar(a)
Ribnjak u Vodicama, Foto: Goran Malidžan
Ribnjak u Vodicama, Foto: Goran Malidžan

Odbornici pljevaljskog parlamenta danas će najvjerovatnije podržati predlog predsjednika Opštine Pljevlja Darija Vraneša da se raskine ugovor sa Sportskim ribolovnim klubom (SRK) “Lipljen”, kojem je administracija koju je predvodio Mirko Đačić 2019. godina bez naknade ustupila na korišćenje ribnjak u gradskom parku Vodice.

“Lipljenu” je ustupljena zgrada ribnjaka površine 82 metra kvadratna, dvorište od 500 i livada površine 336 metara kvadratnih.

Ribolovni klub je u Vodicama formirao mrestilište za proizvodnju autohtone potočne pastrmke crnomorskog sliva, a u njegovo opremanje uloženo je oko 50.000 eura.

Odbornik Nove Božidar Jelovac kazao je da će usvajanju odluke prethoditi podnošenje amandmana kojim će se primjena ove odluke odložiti do 31. decembra kako bi se ostavio rok da se raspiše javni oglas za gazdovanje mrestilištem.

“U javnosti se stvorila slika da neko želi da uništi mrestilište, što nije tačno. Dosadašnja odluka, koja je u međuvremenu istekla, bila je nezakonita jer u toj odluci piše da se besplatno daje na korišćenje SRK ‘Lipljen’ bez prava prenosa na treća lica, a oni su prenijeli upravljanje na DOO ‘Lipljen’, koji su u međuvremenu osnovali, na osnovu Aneksa ugovora koji su potpisali sa prethodnim predsjednikom opštine Igorom Golubovićem, a na koji saglasnost nije dala Skupština opštine Pljevlja. Ne može se davati više davati besplatno taj prostor. Svi će imati pravo da učestvuju u licitaciji”, rekao je Jelovac.

Predrag Pupović, osnivač i član Skupštine SRK “Lipljen” smatra da je mrestilište ribarima neće uzeti odbornici ni predsjednik opštine već je mrestilište 2021. godine uzeo Uparavni odbor SRK “Lipljen” na čelu sa predsjednikom kluba Vasom Kneževićem, koji je osnovao DOO “Lipljen” kao privatno preduzeće.

Kazao je da Skupština SRK “Lipljen” nije donijela odluku o osnivanju DOO “Lipljen” i da im se ne dostavljaju finansijski izvještaji o radu Kluba i novoosnovanog preduzeća.

“Naloženo je da se uradi revizija računa preko koga su prošli milioni eura, a posljednjih šest godina, koliko klub vodi ta interesna grupa, to je zaustavila i dovela nas u situaciju da osnovano sumnjamo da tu nešto nije u redu”, rekao je Pupović.

Kazao je i da je za pljevaljske ribolovce i ribe manje zlo da ode mrestilište, nego da sa tim mrestilištem nastave da upravlja ljudi koji to trenutno rade.

Vaso Knežević je kazao da je DOO “Lipljen” osnovao SRK “Lipljen”, jer po zakonu nije imao pravo da se se bavi poslom akvakulture.

Profesor na Prirodno-matematičkom fakulteti, ihtolog Danilo Mrdak, smatra da Opština nema kapacitete da preuzme ribnjak i da nastavi da funkcioniše nesmetano, jer na mrestilištu vladaju uslovi kao u porodilištu.

“Garantujem da od ikre i mlađi koja je tamo, ukoliko dođe do preuzimanja od strane opštine, za nedjelju dana neće ostati ništa”, rekao je Mrdak nedavno na tribini u Pljevljima na kojoj se razgovaralo o sudbini mrestilišta.

Tvrdi i da u tom poslu ne postoji finansijski interes i da bi bio veliki gubitak za Pljevlja i Crnu Goru da se uništi mrestilište u Pljevljima.

“Ako opština može da živi od Rudnika uglja i Termoelektrane i ako im je stalo i do tih deset hiljada eura profita koji ostane nakon isplate plata radnicima, da se i to da opštini, ali da opstane mrestilište jer je dugoročno korisno. Od toga živi desetak ljudi”, rekao je Mrdak.

U obrazloženju Odluka o stavljanju van snage odluke o davanju na korišćenju nepokretnosti SRK “Lipljenu” se navodi da se to radi “radi ostvarivanja pretežnijeg javnog interesa lokalne zajednice”.

U Ugovoru koji su u februaru 2019. potpisali tadašnji predsjednik opštine Mirko Đačić i predsjednik SRK Lipljen Vaso Knežević navodi se da je korisnik dužan da vrati nepokretnosti opštini, ukoliko se u ugovorenom roku pojavi potreba da se predmetne nepokretnosti koriste za pretežniji javni interes lokalne zajednice.

Nepokretnosti su date na korišćenje “Lipljenu”, kako je precizirano u Ugovoru radi stavljanja u funkciju ribnjaka kao mrestilišta, uzgoja ribe za poribljavanje pljevaljskih voda, sve u cilju održivog korišćenja, zaštite, očuvanja i unapređenja riba i drugih vodenih organizama u ribolovnoj vodi a na osnovu Mišljenja Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Nepokretnosti se date na korišćenje na period važenja Ugovora o ustupanju ribolovnog fonda na korišćenje od 20.7.2017. god, koji je korisnik zaključio sa Direktoratom za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Cme Gore, odnosno do 20. 7. 2023.

Članom 4 ovog Ugovora propisano je da se nepokretnost korisniku ustupa bez naknade i da se ne može prenijeti pravo korišćenja na treće lice, ali je Aneksom Ugovora broj od 15. 1. 2021. godine predviđeno je da se predmetna nepokretnost može Ugovorom prenijeti na treće lice.

“I to Društvu sa ograničenom odgovornošću “Lipljen” Pljevlja čiji je osnivač SRK “Lipljen” iz Pljevalja. Aneks Ugovora zaključen je na zahtjev SRK “Lipljen” iz razloga što se djelatnošću akvakulture ne mogu baviti sportski klubovi (čl. 53 Zakona o slatkovodnom ribarstvu i akvakulturi) već samo privredni subjekti, pa je ovaj sportski klub osnovao privredno društvo- Društvo sa ograničenom odgovornošću “Lipljen”. Skupština opštine Pljevlja, shodno Statutu, je nadležni organ za raspolaganje nepokretnim i pokretnim stvarima na kojima svojinska ovlašćenja vrši opština. Prvobitnom Odlukom predmetna nepokretnost data je na korišćenje bez naknade SRK “Lipljen” Pljevlja, a Aneksom Ugovora, bez odluke Skupštine opštine, to pravo je prenijeto na DOO “Lipljen” Pljevlja. Pošto je iz Aneksa Ugovora utvrđeno da predmetnu nepokretnost koristi DOO “Lipljen” Pljevlja, suprotno Odluci o davanju na korišćenje nepokretnosti Sportskom ribolovnom klubu “Lipljen” Pljevlja, stoga predsjednik opštine Pljevlja, kao ovlašćeni predlagač, predlaže Skupštini opštine Pljevlja da donese Odluku o stavljanju van snage Odluke davanju na korišćenje nepokretnosti Sportskom ribolovnom klubu “Lipljen” Pljevlja radi ostvarivanja pretežnijeg javnog interesa lokalne zajednice”, navodi se u predlogu Odluke o stavljanju van snage Odluke o davanju na korišćenje nepokretnosti SRK Lipljenu.

Selmanović: Sve ovo se dešava kako bi se privatizovao Motel i ribnjak

Član Upravnog odbora SRK “Lipljen” Kerim Selmanović kazao je da se sve ovo dešava kako bi se privatizovao Motel i ribnjak.

“Javio bi se tajkun koji ima novac, a mi znamo koja grupacija stoji iza toga. Otvorila bi se javna licitacija i da neko poklopi to sa parama i da se to završi. Ne može niko uzeti ribnjak jer je SRK “Lipljen” dobio narednih šest godina gazdovanje ribolovnim vodama”, rekao je Selmanović.

Tvrdi i da je vlasnik ribnjaka država Crna Gora, a ne Pljevlja, i da je taj prostor dat na korišćenje Opštini.

“Mi smo to dobili na korišćenje od opštine da bi se zaštitilo, da ne ode u privatne ruke”.

Kazao je i da je sadašnja vrijednost ribnjaka oko pola miliona eura i pozvao sve koji sumnjaju u poslovanje mrestilišta da podnesu tužbu i prijavu inspekciji.

Bonus video: