Stanić: Dodikov dolazak trebalo iskoristiti kako bi se sa RS otvorila najmanje dva bitna pitanja

"Umjesto zaključka – Miloradu Dodiku je na poklon umjesto Njegoševe slike trebalo dati račun za korišćenje crnogorskih resursa, kao i Deklaraciju o zaštiti rijeke Tare. Sve ostalo je samo puko uznemiravanje crnogorske javnosti"

6488 pregleda 42 reakcija 16 komentar(a)
Stanić, Foto: SDP
Stanić, Foto: SDP

Privatni dolazak Milorada Dodika Crnoj Gori juče je trebalo iskoristiti kako bi se sa manjim bosansko-hercegovačkim entitetom otvorila najmanje dva bitna pitanja, saopštio je šef medijskog tima Socijaldemokratske partije Mirko Stanić.

Kazao je da se prvi tiče naplate korišćenja voda Bilećkog jezera, čija je, kako je istakao, jedna petina, ali i 40 odsto ukupnog sliva na crnogorskoj teritoriji.

"Naplata korišćenja crnogorskih resursa kroz koju javna fima Republike Srpske ostvaruje značajnu dobit - u ovom trenutku iznosi nekoliko stotina miliona, ako ne i milijardi eura. Prema studiji 'Iskorišćenje hidroenergetskog potencijala Bilećkog jezera u dijelu koji pripada Crnoj Gori', koju je 2008. godine uradio Energoprojekt Beograd, učešće Crne Gore u proizvodnji HE Trebinje1 je od 58,7 do 93,06 gigavat sati (GWh) godišnje, u HE Trebinje 2, od 2,1 do 3,32 GWh godišnje i u HE Dubrovnik 1, od 163,3 do 258,8 GWh godišnje. Ukupno to je 224 do 355,18 GWh godišnje ili za period od 1968. do 2022. godine od 12.096 do 19.179 GWh. Kada pogledamo kolika je cijena megavat sata (MGh) na referentnim međunarodnim berzama jasno je da je Crna Gora već u gubitku koji iznosi nekoliko stotina miliona eura, uz poseban gubitak za Opštinu Nikšić kojoj se ne uplaćuje iznos za potopljenu teritoriju – za razliku od Trebinja i Bileće. Svakako da iznos koji Republika Srpska Milorada Dodika treba da plati Crnoj Gori prevazilazi iznos dovoljan za gradnju autoputeva, izgradnju svih nedostajućih škola i vrtića ili novih KBC", navodi se u saopštenju.

Stanić je kazao da umjesto da plate ono što će sigurno morati, kako kaže, čim u Crnoj Gori bude bila vlast koja je posvećena crnogorskim, a ne tuđim interesima, predstavnici dvije srpske partije Mandić i Dodik su razgovali o projektu Buk-Bijela u vezi kojeg postoji Deklaracija Skupštine Crne Gore o zaštiti rijeke Tare, koja se bez nove odluku ili referenduma ne može poništiti.

" 'Skupština Crne Gore, odbacuje bilo kakve zahvate u kanjonu rijeke Tare', a za takvu Deklaraciju je glasala i Mandićeva tadašnja stranka – Srpska Narodna Stranka, ali izgleda da novu vlast ekologija zanima samo dok se ne dohvate fotelja, onda je primarni interes iskorišćavanje i zidanje, a ne zaštita prirode. U Deklaraciji se, između ostalog, navodi da bi zgradnja hidroelektrane 'Buk Bijela' na rijeci Tari dovela do promjena na teritoriji kanjona Tare, koji je pod zaštitom UNESCO-a, kroz program: 'Čovjek i biosfera', a od 1980. godine kanjon rijeke Tare je zaštićen i kao Mjesto svjetskog nasljeđa UNESCO-a", piše u saopštenju.

Staniće je poručio da izvori električne energije koji neće narušavati prirodnu ravnotežu, uz drastično smanjenje komercijalnih gubitaka, predstavljaju rješenje za budućnost crnogorske ekonomije, a Crna Gora je, kako navodi, već sada u evropskom vrhu kad je u pitanju proizvodnja iz obnovljivih izvora.

"Umjesto zaključka – Miloradu Dodiku je na poklon umjesto Njegoševe slike trebalo dati račun za korišćenje crnogorskih resursa, kao i Deklaraciju o zaštiti rijeke Tare. Sve ostalo je samo puko uznemiravanje crnogorske javnosti", zaključuje se.

Bonus video: