Božović uoči sezone traži izradu Plana

Program privremenih objekata istekao je 31. decembra, a bez novog terase ugostiteljskih objekata posluju nelegalno i mogu biti zatvorene. Male šanse da bude usvojen do kraja marta kada počinju da dolaze prvi gosti

21134 pregleda 39 reakcija 7 komentar(a)
Ugostitelji posluju bez ugovora, Foto: Vuk Lajović
Ugostitelji posluju bez ugovora, Foto: Vuk Lajović

Pritvoreni predsjednik Opštine Budva Milo Božović tek je prije deset dana imenovao Komisiju za izradu Nacrta i Predloga Programa privremenih objekata za teritoriju opštine Budva za period 2024-2028.

Iz Opštine su ranije “Vijestima” odbili da saopšte da li se uopšte radi Program privremenih objekata za naredni petogodišnji period, jer je stari istekao 31. decembra 2023. godine, zbog čega nijedan privremeni objekat koji se trenutno nalazi na javnoj površini nije legalan.

Najnovija Božovićeva odluka dolazi u vrijeme kada zakonitost njegovog rada, odnosno donošenja i potpisivanja odluka u spuškom Istražnom zatvoru provjerava Vlada, jer je Ministarstvo javne uprave pokrenulo postupak upravnog nadzora nad primjenom člana 58 Zakona o lokalnoj samoupravi u opštini Budva, kojim su propisane nadležnosti predsjednika Opštine.

Božović
Božovićfoto: Boris Pejović

Kako piše u rješenju u koje su “Vijesti imale uvid, Božović je na predlog v. d. sekretara za urbanizam donio rješenje kojim je za predsjednika Komisije imenovao v. d. sekretara za investicije Joka Popovića, zamjenica predsjednika Komisije je v. d. glavne gradske arhitektice Jelena Lazić, a članovi su v. d. sekretara za komunalno stambene poslove Srđan Gregović, pomoćnik sekretara za zaštitiu imovine Đorđe Zenović, pomoćnica sekretara za urbanizam Danijela Marotić, v. d. načelnika Komunalne policije i inspekcije Vladan Braunović, načelnik Službe zaštite i spasavanja Dragan Božović, pomoćnik sekretara za investicije Marko Asanović i Nikoleta Lutovac.

Komisiji je praktično ostavljen kratak rok da donese nacrt i predlog plana, imajući u vidu da potom slijedi procedura, koja podrazumijeva javnu raspravu, a tek nakon toga planski dokument treba da se nađe pred odbornicima.

Poznato je da sezona u Budvi zvanično počinje već krajem marta kada prvi gosti dolaze u hotele Hotelske grupe “Budvanska rivijera”, a 1. maja i svečano je otvara veliki karneval. Malo je vremena da se sprovede cijeli posao, a program je, kako su upozoravali iz opozicije, prije svega Demokrate, trebalo da bude donijet krajem prošle godine.

“Vijesti” su ranije objavile da sve ugostiteljske terase unutar i ispred Staroga grada, u kontakt zoni, ali i one duž šetališta i u gradu, koje su postavljene na opštinskoj zemlji, uzurpiraju javne površine, jer je 31. decembra prošle godine istekao petogodišnji Plan postavljanja privremenih objekata, a Opština nije donijela novi.

Komunalna policija i inspekcija praktično bi, ukoliko bi radili svoj posao, mogla da zabrani rad svima, jer nemaju dozvolu za korišćenje opštinske zemlje, pošto ugovori nijesu zaključeni.

Plan privremenih lokacija za narednih pet godina nije donijet ni za zonu morskog dobra, jer JP Morsko dobro čeka saglasnost Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, pa je tako najatraktivniji dio metropole turizma onaj uz more, lokacije koje su u nadležnosti bilo Opštine ili javnog preduzeća, uzurpiran od strane korisnika, jer nema planova.

Opština Budva ugrozila je poslovanja kompanija koje se bave pružanjem usluga tehničkog pregleda, jer nije donijela Plan postavljanja privremenih objekata, zbog čega je tri od pet privrednih društava zatvorilo svoje stanice za tehnički pregled na području Budve. Odobrenje za rad stanica za tehničkih pregled vozila izdaje Uprava policije Crne Gore, a odobrenje za rad je vezano rokom odobrenja upotrebe privremenih objekata koje donosi Opština. Neusvajenjem Programa privremenih objekata za period 2024-2028. godine nijesu u mogućnosti da dobiju dozvolu za rad od Uprave policije.

Iz kompanija su ranije najavili da su spremni da radikalizuju mjere, organizuju proteste i blokade saobraćajnica, ukoliko Opština ne riješi problem.

Politička kriza i rascijep unutar nekadašnjeg Demokratskog fronta još su jedan od otežavajućih faktora, imajući u vidu da li će nakon što plan bude prošao sve procedure, dobiti zeleno svjetlo odbornika.

Bonus video: