Reprezentativnost poslodavaca i dalje na čekanju

Radna grupa počela da radi u novembru 2022. godine, prošle godine imenovana nova koja analizira cijeli Zakon o radu

3536 pregleda 0 komentar(a)
Osporen legitimitet važne institucije: sa jedne od ranijih sjednica Socijalnog savjeta, Foto: BORIS PEJOVIC
Osporen legitimitet važne institucije: sa jedne od ranijih sjednica Socijalnog savjeta, Foto: BORIS PEJOVIC

Radna grupa koja priprema izmjene Zakona o radu u vezi sa spornim određivanjem reprezentativnosti poslodavaca u Socijalnom savjetu, još nije završila taj posao, dok iz Crnogorskog udruženja poslodavaca, koje očekuju da bude uključeno u socijalni dijalog, tvrde da je sadašnji Socijalni savjet nelegitiman.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je u novembru 2022. godine formiralo radnu grupu za izradu nacrta Pravilnika za utvrđivanje reprezentativnosti poslodavaca, kada je CUP pokrenuo to pitanja. Ta radna grupa nije završila posao, a prošle godine je formirana nova koja se osim tog pitanja bavi i izmjenom još nekih djelova Zakona o radu.

Premijer Milojko Spajić prije dva mjeseca na sastanku u Privrednoj komori najavio je da će uskoro biti predstavljeno novo rješenje za utvrđivanje reprezentativnosti, kao i da za njega nije sporno da budu reprezentativna dva udruženja poslodavaca.

Socijalni savjet je zvanična institucija u kojoj isti broj članova imaju država, reprezentativni sindikati (SSCG i USS) i udruženje poslodaca, odnosno sada samo Unija poslodavaca. Bez njegova saglasnosti ne bi trebalo da bude usvojen nijedan zakon ili drugi akt koji se tiče prava radnika i poslodavaca, iako se u praksi ponekad dešava suprotno. Reprezentativni sindikati i poslodavci imaju pravo i na predstavnike u upravnim odborima Fonda PIO, Fonda rada, Zavoda za zapošljavanje, Fonda za zdravstveno osiguranje...

Zakonom o radu propisano je da se udruženje poslodavaca smatra reprezentativnim ukoliko njegovi članovi zapošljavaju najmanje 25% zaposlenih u privredi i učestvuju u društvenom bruto proizvodu sa najmanje 25%, dok su bliži kriterijumi predviđeni Pravilnikom koji je iz 2005. godine.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja na čijem čelu je Naida Nišić kazali su da je problem u osnovnom dijelu Zakona o radu, i da se na osnovu njega ne može napraviti kvalitetan pravilnik.

“Kako osnov u Zakonu o radu za donošenje novog pravilnika nije postavljen na adekvatan način, iz razloga što nedostaje osnov za propisivanje načina na koji se utvrđuje reprezentativnost udruženja poslodavaca, najprije je neophodno pristupiti izmjenama osnova za donošenje navedenog pravilnika. Želimo da istaknemo da će radna grupa koja radi na izmjenama i dopunama Zakona o radu, između ostalog, posvetiti pažnju i ovom pitanju, kako bi se na valjan način postavili temelji za donošenje novog pravilnika”, kazali su “Vijestima” iz ovog ministarstva. Iz CUP-a navode da je hitno potrebno promjeniti legislativu koja se odnosi na utvrđivanje reprezentativnosti jer je “Crne Gora jedina zemlja u okruženju i šire koja je nije mijenjala punih 18 godina”.

“Imamo potpuno ‘iščašenu’ situaciju u Crnoj Gori jer je uspostavljen monopol koji se želi očuvati, a provjera reprezentativnbosti se ne sporovodi. Ta činjenica potvrđuje da danas imamo dio Socijalnog savjeta koji je nelegitiman i ne zastupa interese ogromne većine poslodavaca. Time se pravi šteta ne samo poslodavcima nego i državi. Posljednji Opšti kolektivni ugovor (OKU) potpisan je suprotno interesima poslodavaca koji nijesu sa njim bili ni upoznati”, naveli su iz CUP-a.

CUP: Socijalni savjet nije legitiman

Iz CUP-a kažu da su u decembru prošle godine imali sastanak sa ministarkom Nišić na kojem su se saglasili da se legislativa mora hitno mijenjati.

“Dogovor je bio da se tome urgentno pristupi. Nedopustivo je što taj proces ide vrlo sporo i odgovornost je na ministarki Nišić. Upravo je trend da se obezbjedi pluralizam poslodavačkih organizacija, afirmiše konkurencija jer se tako obezbjeđuje bolje predstavljanje realnog sektora u socijalnom dijalogu, a da se snaga i reprezentativnost asocijacija provjeravaju svakih 3 do 5 godina. Privrednici, članovi CUP, koji generišu preko 3,5 milijardi godišnjeg prometa očekuju od ministarke Nišić da u najkraćem roku održi obećanje i riješi pitanje legitimiteta Socijalnog savjeta jer očekuju da u njemu imaju svoje predstavnike, posebno nakon najave premijera Spajića da će to pitanje biti brzo riješeno. Situacija je trenutno apsurdna, najjača poslodavačka organizacija koja kreira skoro 60% BDP i zapošljava nekoliko desetina hiljada radnika, ne može da ostvari reprezentativnosr jer MRSS kasni u izmjeni propisa i njihovog usklađivanja sa evropskom praksom. Ministarka Nišić ukoliko ne ubrza proces nosi odgovornost za nelegitimitet socijalnog dijaloga”, naveli su iz CUP-a.

Bonus video: