Drljača kupljena tri puta skuplje

Odbornik DPS-a optužio bivšeg direktora Rudnika za više spornih javnih nabavki

10768 pregleda 5 komentar(a)
Bave se i poljoprivredom: Upravna zgrada Rudnika uglja, Foto: Rudnik uglja
Bave se i poljoprivredom: Upravna zgrada Rudnika uglja, Foto: Rudnik uglja

Odbornik Demokratske partije socijalista u Skupštini opštine Pljevlja Saša Ječmenica pozvao je tužilaštvo da ispita više ugovora i javnih nabavki koje je potpisao bivši direktor Rudniku uglja Milan Lekić, među kojima je nabavka drljače za veliki traktor, koja je, kako tvrdi, plaćena skoro četiri puta više od cijene po kojoj se trenutno može kupiti kod proizvođača.

Ječmenica je prvi put o ovome govorio na poslednjoj sjednici SO Pljevlja, a u izjavi “Vijestima” detaljno je obrazložio razloge svoje sumnje da je u ovom poslu oštećena najveća pljevaljska kompanija.

“Vijesti” su pitanja u vezi sa ovim optužbama poslale Lekiću, i od njega očekuju odgovor.

On tvrdi da je Rudnik uglja, dok je na njegovom čelu bio Lekić, drljaču za površinsku obradu poljoprivrednog zemljišta, nabavio prije godinu i po po cijeni od 48.650 eura, a da su oni došli do podatka da je trenutna cijena iste drljače, kod proizvođača 13.650 eura.

“Ulazak Rudnika u posao poljoprivredne proizvodnje pratile su dvije velike nabavke mehnizacije. Svako ima mogućnost da na sajtu za elektronske nabavke to provjeri, ali ono što je prvi utisak da su to dva netransparentna postupka i prilično neodređena. Iz samih ugovora o javnoj nabavci nigdje se ne navodi šta je to po partijama nabavljeno i po kojoj cijeni. Iz toga smo došli u posjed pojedinačnih stavki i vidjeli da je od svih tih stavki najlakše provjeriti cijenu te drljače od 48.650 eura bez PDV-a. Naravnom, uputili smo upit proizvođaču i dobili odgovor da tržišna vrijednost iste te drljače kod istog proizvođača iznosi 13.650 eura. Samo na ulaznoj fakturi Rudnika uglja u odnosu na koju smo mi dobili postoji razlika od 35 hiljada eura, koja može biti i veća s obzirom da je proteklo i godinu i po od njene nabavke, a u međuvremenu su cijene rasle”, tvrdi Ječmenica, koji je dostavio i fakturu koju je na iznos od 48.650 eura Rudniku uglja u junu prošle godine ispostavilo preduzeće “Poljoservis Kljakić” iz Gajdobre u Vojvodini.

Navedeno je da je račun izdat u skladu sa ponudom na javnoj nabavci.

Ječmenica je dostavio i ponudu koju su dobili od “Mašinske radionice Tupanjac” na iznos od 13.650 eura, za istu drljaču koja je isporučena Rudniku uglja.

“Fakture pokazuju da postoji skoro četiri puta veća vrijednost drljače koja je isporučena Rudniku uglja od one koja se na tržištu može nabaviti. Obaveza svakog izvršnog direktora je da se nabavke obavljaju po tržišnim cijenama. U tenderskoj dokumentaciji, poslednja tačka po kojoj je nabavljena drljača prilično je nejasno određena. Takođe, ovdje se radi o ponuđaču koji je dobio posao od dva miliona u dvije godine pa mislim da postoje osnovni sumnje da se preduzme aktivnost na ispitivanju da li je ovaj dobavljač trgovao za terex dampere i sa drugim licima ili je to učinio isključiva sa Rudnikom uglja, kao i da preko nekog ovlašćenog distributera trex djelova tužilaštvo zatraži ponuda koliko ti djelovi koštaju i da li je ovo slučajnost ili je ovo bila stvarna namjera da se damperi opremaju preko dobavljača traktora i drugih priključaka za traktore”, naveo je Ječmenica.

Od zanatske radnje nabavka opreme od dva miliona

Na sajtu “Poljoservisa Kljakić” navedeno je da u svojoj ponudi osim za poljoprivredne imaju rezervne djelove za građevinske i rudarske mašine. Ječmenica smatra da treba ispitati i nabavku traktora “mekormik”, od 300 konjskih snaga.

“Postavlja se pitanje zbog čega Rudnik uglja ne uzima direktno od distributera taj traktor koji je najveći u Crnoj Gori već to radi preko samostalne zanatske radnje koja je registrovana za trgovinu i popravku traktora iz jednog malog mjesta. Ovaj dobavljač iz Gajdobre je toliko bio bitan Rudniku uglja da je ukupan promet koji je napravio od njega oko dva miliona eura. Pored poljoprivredne mehanizacije koja je kupljena u iznosu od 470.000 bez PDV-a, nabavljeni su i rezervni djelovi za dampere u vrijednosti od 1,5 miliona eura. Iako je došlo do smjene direktora, njegovi pomoćnici su nastavili trasiranim putem i u februaru ove godine realizovali nabavku od 800.000 eura preko te zanatske radnje. Znimljivo je da ova firma ima povećanje više od sto odsto svojih prihoda od ulaska u poslove sa Rudnikom uglja a povećala je za tri puta svoju godišnju dobit”, kazao je Ječmenica.

Bonus video: