UPCG sa Radulovićem: Država da konačno shvati da je 21. vijek i da mora pratiti zahtjeve moderne pomorske industrije

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva (MSP) kako su naglasili, formiralo je Koordinaciono tijelo koje će analizirati postojeće stanje i predložiti set razvojnih mjera koje će imati za cilj unaprijeđenje radno-pravnog statusa pomoraca

1850 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Unija pomoraca
Sa sastanka, Foto: Unija pomoraca

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović sastao se sa članovima Upravnog odbora Unije pomoraca Crne Gore (UPCG).

Sastanku su, kako je danas saopšteno iz tog udruženja, u ime UPCG prisustvovali kapetan duge plovidbe Nikola Peranović, upravitelj stroja Vladimir Vujović i kapetan duge plovidbe Vladimir Vučetić.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva (MSP) kako su naglasili, formiralo je Koordinaciono tijelo koje će analizirati postojeće stanje i predložiti set razvojnih mjera koje će imati za cilj unaprijeđenje radno-pravnog statusa pomoraca.

“Predstavnici Unije iskazali su očekivanja koja imaju od crnogorske pomorske administracije, posebno u dijelu otklanjanja nedostataka utvrđenih nakon završene EMSA međunarodne inspekcije, iskazavši zabrinutost o mogućnosti povratka Crne Gore na tzv "crnu listu", a što bi prouzrokovalo probleme našim pomorcima.”- saopšteno je iz UPCG uz napomenu da su se sagovornici usaglasil da je “u dalje procese neophodno uključiti i Ministarstvo prosvjete, te će Ministarstvo saobraćaja i pomorstva inicirati, u najkraćem roku, zajednički sastanak sa kolegama nadležnim za prosvjetu.”

“To je važno zbog velikog broja negativnih ocjena Evropske agencije za pomorsku sigurnost EMSA-e koje se odnose na to ministarstvo koje pokriva pomorske škole, fakultete, trening centre, a do kojeg u posljednjih nekoliko godina se nije moglo doći, ili to Ministarstvo nije pokazalo volju za saradnju.”- istakli su iz UPCG.

Delegacija UPCG je čelnike MSP podsjetila na značaj digitalizacije u Lučkim kapetanijama, pa je dogovoremo da će se oformiti tim koji ce se baviti ovom problematikom, kako bi se i administraciji i pomorcima olakšala komunikacija i saradnja, odnosno da bi se pojednostavili ti administrativni postupci. To bi, kako objašnjavaju iz UPCG, omogućilo pomorcu da iz kuće ili sa broda elektronski aplicira i pošalje dokumenta potrebna za obnavljanje dokumenata koje kim izdaju Lučke kapetanije u ime državne pomorske administracije, a što bi smanjilo vrijeme čekanja i ubrzalo procedure. Predstavnici UPCG su sagovornicima iz MSP prenijeli uvjerenje pomoraca da je krajnje vrijeme da te iste institucije počnu priznavati e-banking kao sredstvo plaćanja, bez obaveznih papirnih uplatnica za razne takse koje pomorac uplaćuje tokom procedura. Ministar pomorstva i saobraćaja Radulović, kako su nagkasili uz UPCG obećao je njihovoj delegaciji da će dati sve od sebe da se sačuva zvanje pomorca u zemlji, te da se poboljšaju uslovi za obavljanje administrativnih procedura za njih.

Težak i rizičan posao

Crna Gora ima oko 7.000 pomoraca koji u najvećem broju, plove za strane brodarske kompanije. Oni gotovo svu svoju zaradu koja se godišnje procjenjuje na najmanje oko 200 miliona, eura, donose kući i troše je u nacionalnoj ekonomiji Crne Gore.

Pored brojnih izazova koji se tiču opštih kretanja u globalnoj ekonomiji jer ona direktno utiču na njihovo angažovanje i zarade, uobičajenih rizika same plovidbe svjetskim morima i okeanima, crnogorski pomorci se kao dio globalne zajednice pripadnika trgovačke mornarice u posljednje vrijeme suočavaju i sa direktnim bezbjedonosnim prijetnjama, posebno u Crvenom moru i Adenskom zalivu gdje jemenska islamistička pobunjenička grupa Huta od novembra prošle godine, često raketama i dronovima napada nenaoružane trgovačke brodove u znak podrške Palestincima u ratu sa Izraelom. Iako većina napadnutih trgovačkih brodova nema nikakve direktne veze sa Izraelom, prilikom terorističkih ataka Huta na ta plovila na žalost, bivaju ranjeni ili ubijeni nevini ljudi u posadama tih brodova, a kojima je pomorski poziv životna egzistencija.

U tim napadima do sada je jedan britanski brod za prevoz rasutog terete potopljen, na streću bez žrtava među posadom, a na drugom trgovačkom brodu iz Grčke koji je teško oštećen, smrtno su stradala tri, a teško ranjena najmanje još četiri pomorca.

Bonus video: