Đurović: Čeka nas pad kamatnih stopa, sa zaduženjem se moralo sačekati

Potpredsjednik GP URA je kazao da je bila nepotrebna mistika oko cijelog procesa, počevši od internog dokumenta na Vladi pa do šturih informacija, gdje su se cifre mijenjale iz sata u sat

9702 pregleda 16 komentar(a)
Đurović, Foto: Luka Zeković
Đurović, Foto: Luka Zeković

"Najave iz Američkog FED-a i Evropske centralne banke da bi kamatne stope mogle da padnu već početkom juna govori o tome da se trebalo sačekati sa zaduženjem i emitovanjem obveznica", saopštio je potpredsjednik Građanskog pokreta URA Goran Đurović.

On je dodao da je iole upućenima u makroekonomska kretanjima bilo jasno da se borba FED-a i ECB-a protiv inflacije, podizanjem kamatnih stopa, bliži kraju i da inflacija usporava, a da u nekim državama se već bilježi i deflacija.

"Pitanje je dana kada će krenuti pad kamatnih stopa i trebalo je sačekati sa ovolikim zaduženjem kako bi se obezbijedili bolji i povoljniji uslovi za Crnu Goru", rekao je Đurović.

Potpredsjednik GP URA je kazao i da je takođe bila nepotrebna mistika oko cijelog procesa, počevši od internog dokumenta na Vladi pa do šturih informacija, gdje su se cifre mijenjale iz sata u sat. On je dodao da kao rezultat takve mistične transakcije mi nemamo specifikaciju troškova obveznica, nemamo podatake koliko je koštao pravni tim i listiranje na berzi, niti koliko je koštao valutno hedžing i ko ga je radio.

"Brojna su pitanja koja traže odgovor, jer se ovdje radi o državnom zaduženju, koje iziskuje maksimalnu transparentnost", zaključio je Đurović.

Bonus video: