Od EU i EBRD-a grant i povoljan kredit za nastavak gradnje auto-puta

Direktor "Monteputa" Milan Ljiljanić naveo je da ubrzano završavaju pripremu potrebne dokumentacije, kao i da očekuje da sredinom godine bude rasisan tender za odabir izvođača radova, a da bi sama izgradnja mogla početi krajem godine

36800 pregleda 72 reakcija 70 komentar(a)
Sa auto-puta Princeza Ksenija, Foto: Boris Pejović
Sa auto-puta Princeza Ksenija, Foto: Boris Pejović

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dodijeliće Crnoj Gori kredit od 200 miliona eura a Evropska komisija grant od 40 odsto vrijednosti projekta izgradnje druge dionice auto-puta Mateševo - Andrijevica, što može da iznosi između 200 i 250 miliona eura, kazao je premijer Milojko Spajić.

On je kazao da je ova podrška dobijene zahvaljujući preporuci Evropske komsije i komesara za proširenje Olivera Varheljija, tako da su skraćenje procedure EBRD-a koje mogu da traju godinama.

Spajić je naveo i da Vlada nikada nije odustala od dobijanja jeftinog novca iz EU fondova za ovaj projekat, samo je imala plan B da projekat, u slučaju dugih procedura kod EBRD-a, finansira iz budžeta.

Premijer je saopštio da još nisu saopšteni detalji EBRD-a o grantu i visini kamata, ali da će svakako biti povoljniji od komercijalnih kredita

Direktor "Monteputa" Milan Ljiljanić naveo je da ubrzano završavaju pripremu potrebne dokumentacije, kao i da očekuje da sredinom godine bude rasisan tender za odabir izvođača radova, a da bi sama izgradnja mogla početi krajem godine.

On je naveo da će tender za izbor izvođača radova biti raspisan po uslovima EBRD-a, kao i da će na njemu moći da učestvu sva domaća i strana preduzeća koja ispune uslove iz pretkvalifikacije.

Spajić je kazao da će izgradnja nastavka auto-puta ka Beogradu i Evropi, omogućiti ubrzani ekonomski razvoj sjevera, da će otvoriti nova radna mjesta i spriječiti dalje migracije iz tog regiona. Premijer je naveo da će na tenderu za izvođače moći da učestvuju i kineske kompanije, bez obzira što se izgradnja finansira iz EU fondova.

Ministar saobraćaja Filip Radulović je naveo da je njihov tim neumorno radio proteklih dana da ispunili uslove za finansiranje projekta od EBRD-a.

Kazao je i da pripremaju još projekata za finansiranje iz EU fondova kao što je rekonstrukcija ostalih dionica pruge od Bara do Bijelog Polja, rekonstrukcija i modernizacija pruge unutar Luke Bar, kao i izagradnja nove željezničke pruge do Aerodroma Podgorica, kako bi se povezao željeznički prevoz i transport kargo tereta sa Aerodroma.

Bonus video: