Mjesečni barometar "Vijesti": I na pijaci skok cijena - poskupjela teletina i voće

Korpa od 15 artikala jeftinija nego prije šest mjeseci za 1,3 eura u velikom marketu i 2,3 eura u malom marketu

54593 pregleda 21 reakcija 15 komentar(a)
Vlada najavila ograničenje marži: (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
Vlada najavila ograničenje marži: (Ilustracija), Foto: Boris Pejović

Cijena teletine na podgoričkoj pijaci u proteklih mjesec dana uvećala se za 1,85 eura, dok su po 20 centi poskupjele banane i paradajz. Ovo voće i povrće je skuplje i na policama velike trgovine, gdje koštaju od 30 do 40 centi više u odnosu na prošli mjesec. Sa druge strane, kupovina potrošačke korpe od 15 proizvoda koje “Vijesti” prate duži period, u velikom marketu danas bi koštala 1,3 eura manje nego septembru 2023. godine, dok bi u malom marketu trebalo platiti 2,3 manje nego tada.

Zbog uvećane cijene teletine, kupovina svih proizvoda koji se prate na pijaci bi danas koštala 1,5 eura više nego u devetom mjesecu prošle godine. To su neki od rezultata mjesečnog cjenovnog barometra “Vijesti”, kojim je praćeno kretanje cijena 15 proizvoda u podgoričkom malom i velikom marketu i na pijaci. Prilikom svake posjete, radi upoređivanja, bilježene su cijene 15 različitih namirnica, istog proizvođača, identične vrste i gramaže, kako bi se obezbijedila prava slika mjesečnih promjena.

Ono što je zajedničko malom i velikom marketu jeste što je u oba objekta u posljednjem mjesecu, cijena kilograma krastavaca pojeftinila najmanje euro. Krastavci su u velikoj trgovini jeftiniji za 1,15 eura nego u februaru, a u maloj 1,7 eura.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat, potrošačke cijene u januaru su u odnosu na isti mjesec 2023. bile više 4,4 dosto, a navodi se da je najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije, imao rast cijena mlijeka, sira, jaja, struje, povrća, ulja i masti...

Cijena kilograma teletine na pijaci je tokom prethodnog mjeseca doživjela prvu izmjenu od septembra prošle godine, pa je sa 1,85 eura skuplja. Građani sada na pijaci i u velikom marketu moraju izdvojiti 15 eura za kilogram meke teletine. Za cijelu potrošačku korpu koju redakcija prati, danas bi trebalo izdvojiti oko 20 eura, odnosno 1,5 eura više nego u septembru 2023.

Dodatno, po 20 centi na pijaci je poskupio i kilogram banana i paradajza, koji sada koštaju 1,2 i 1,4 eura dok su cijene jabuka i krastavca ostale na februarskom nivou.

Te korekcije cijena povrća i voća su slične i u velikom marketu, pa su banane u toj trgovini skuplje 30 centi nego tokom prošlog mjeseca. Osim toga, značajno su skuplje i jabuke i to za 40 centi. Paradajz trenutno košta oko 65 centi više nego u septembru, što se može objasniti time da se trenutno prodaje van sezone. Prvi put od kako se vrši praćenje, promijenjena je cijena stiješnjene šunke u velikoj trgovini pa je sada skuplja za deset centi.

U odnosu na februar, deset centi je niža i cijena čokolade, koja se sada prodaje koliko i u septembru 2023. godine, odnosno 89 centi. Zanimljivo je da je deterdžent za posuđe od limuna u velikom marketu dobio prvu korekciju cijene od septembra, čime je pojeftinio za deset centi i košta 2,39 eura. Istovremeno, isti deterdžent od jabuke koji je koštao identično, sada je skuplji 20 centi nego ranije pa košta 2,69 eura.

Najveći pad vrijednosti u velikom marketu bilježe krastavci, koji sada koštaju oko 1,15 eura manje nego u februaru, koliko su koštali u septembru prošle godine. Nivoi ostalih cijena se nisu mijenjali u posljednjem mjesecu. Svih 15 artikala koje su “Vijesti” pratile sada koštaju 48,89 eura, dok je u septembru koštalo 50,22 eura, što znači da je korpa u velikom marketu, danas jeftinija 1,3 eura.

Pad cijene krastavca u odnosu na februar, desio se i u maloj trgovini gdje sada koštaju 1,7 eura manje nego tada. Osim toga, po dvadesetak centi su jeftiniji i piletina i jaja. Poskupljenje u malom marketu zabilježeno je kod paradajza i paste za zube, koji sada koštaju deset odnosno 20 centi više. Kilogram paradajza trenutno u malom marketu košta 50 centi više nego u septembru prošle godine, dok je ostalo povće i voće jetinije od deset do 30 centi u odnosu na tada. Cijela potrošačka korpa u ovoj trgovini danas košta 35,95 eura, odnosno 2,3 manje nego u septembru, kada je bila 32,26 eura.

Nove mjere 21. marta

Građanima je tokom 2023. na raspolaganju bila i državna akcija “Stop inflaciji”, koja je počela u martu i trajala do jula prošle godine, dok je njen nastavak “100+” počeo u oktobru i završio prvim danom 2024. ovom akcijom snižene cijene za više od 100 artikala, među njima hrane, robe široke potrošnje, ljekova, bijela tehnika. Cilj ove kampanje tadašnje Vlade, trgovačkih lanaca i uvoznika bio je čuvanje standarda građana i usporavanje inflacije. Dijelom radi ove akcije je država u posljednja tri mjeseca 2023. zabilježila uzastopnu mjesečnu deflaciju. Među artiklima mogli su se naći i mliječni i mesni proizvodi, tjestenine, slatkiši, sokovi, hrane za bebe, šamponi, sapuni, kupke, deterdženti za pranje veša i suđa...

Ministar ekonomskog razvoja (MER) Nik Đeljošaj ranije je najavio da će se njihova odluka o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, sa listom proizvoda naći na dnevnom redu sjednice Vlade 21. marta.

U obrazloženju ove odluke je navedeno da je u pitanju sveobuhvatna akcija jer se ne odnosi samo na po jedan artikal iz određene grupe proizvoda, već na sve artikle iz date kategorije proizvoda. Na primjer, ograničenje marži za “pileće meso” odnosi se na piletinu ucijelo, batak, bijelo pileće meso, krilca.., tako da obuhvata u svakom većem maloprodajnom lancu i više stotina kategorija proizvoda. Ovim programom, trgovačke marže u veleprodaji i maloprodaji biće ograničene na pet do 15 odsto za dio osnovnih životnih namirnica, prehrambenih proizvoda i sredstava za održavanje higijene.

Privrednici su nakon ove najave zahtijevali dijalog, povodom čega je MER sa radnom grupom formiranom u okviru Privredne komore (PKCG), razgovarao o vraćanju radne nedjelje i ograničavanju marži trgovcima.

“Dijalog koji je započet na odboru za trgovinu PKCG će biti nastavljen u narednim danima, njihova radna grupa planira da predloži neka rješenja. Svakako, odluka će biti u zaštiti standarda građana i odmah nakon usvajanja na Vladi 21. marta, ista će biti primijenjena. Ograničavanje marži osnovnih proizvoda će biti”, poručio je Đeljošaj.

Grčka krenula drastično

Grčka Vlada je donijela set mjera kako bi smanjila inflaciju i zaštitila građane. Tim mjerama dobavljačima su naredili da smanje nabavne cijene ka supermarketima za 30 odsto. Ove mjere stupile su na snagu početkom marta, a očekuje se da će se kroz njih smanjiti cijene oko tri hiljade proizvoda.

U saopštenju tamošnjeg Ministarstva razvoja navodi se da cijene pelena za bebe koštaju 18 odsto manje, šamponi 17 odsto, deterdženti i sredstva za čiščenje oko 16 odsto, paste za zube 15 odsto... Osim toga, dobavljači voća, povrća i mesa svoje proizvode u maloprodaji sada moraju da prodaju po neto cijenama, a mjerama su obuhvaćeni i pirinač, mlijeko, hljeb, jaja, riba...

Prema podacima “Eurostata”, mjesečna inflacija u Grčkoj u februaru je bila 3,2 odsto, koliko i u mjesecu prije toga.

Bonus video: