Novaković Đurović: Važno da Crna Gora što prije dobije Zakon o upravljanju otpadom

Ona je kazala da je 43. Vlada usvojila Predlog zakona o upravljanju otpadom i proslijedila ga Skupštini Crne Gore još u oktobru 2023. godine i da u odnosu na to rješenje, 44. Vlada nije napravila bilo kakve izmjene

6083 pregleda 6 komentar(a)
Novaković Đurović, Foto: URA
Novaković Đurović, Foto: URA

Poslanica Građanskog pokreta (GP) URA Ana Novaković Đurović je povodom rasprave o predlogu Zakona o upravljanju otpadom na današnjoj skupštinskom zasjedanju istakla da je izuzetno važno da Crna Gora dobije što prije ovaj Zakon, jer je riječ o jednom od najvažnijih propisa za postizanje standarda ekološke države, saopšteno je iz te partije.

Kako se navodi u saopštenju, Novaković Đurović je kazala da je 43. Vlada usvojila Predlog zakona o upravljanju otpadom i proslijedila ga Skupštini Crne Gore još u oktobru 2023. godine i da u odnosu na to rješenje, 44. Vlada nije napravila bilo kakve izmjene.

"Izgubili smo pola godine za primjenu, a to praktično znači, da je Zakon usvojen kada ga je predložila Vlada Dritana Abazovića, da bi Crna Gora danas imala zabranu na upotrebu laganih plastičnih kesa", poručila je Novaković Đurović.

Ona je saopštila da pored odredbi koje se odnose na plastiku, da treba posebno istaći važnost uvođenja veće kontrole i inspekcijskog nadzora sa državnog nivoa.

Dodala je da je takođe izuzetno važno i uvođenje proširene odgovornosti proizvođača, što znači da, kako navodi, uvoznici i proizvođači u Crnoj Gori imaju cjelokupnu finansijsku i organizacionu odgovornost za zbrinjavanje proizvoda koji postane otpad.

"Građanski pokret URA će podržati ovaj Predlog zakona, jer je za nas ekološka Crna Gora apsolutni prioritet", zaključila je Novaković Đurović.

Bonus video: