Predlog o radnoj nedjelji na Socijalnom savjetu nakon konsultacija sa poslanicima

Socijalni savjet nije raspravljao o izmjeni zakona o trgovini, niti o ograničenju trgovačkih marži. Podržali izjednačenje granice za prestanak radnog odnosa na 67 godina

8751 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Unija poslodavaca Crne Gore
Foto: Unija poslodavaca Crne Gore

Socijalni savjet danas je dogovorio da ne razmatra predlog o izmjeni zakona o unutrašnjoj trgovini, koji bi djelimično vratio radnu nedjelju, već da o tome organizuju konsultacije sa poslaničkim klubovima u Skupštini.

Sagovornik "Vijesti" sa sastanka kazao je da bi bilo neozbiljno da oni dogovaraju predlog, a da on nema zeleno svjetlo u Skupštini, kao što se desilo prošle godine.

"Dogovoreno je da narednih dana organizujemo konsultacije sa poslaničkim klubovima, kako bi vidjeli da li je njima prihvatljivo dijelimično vraćanje radne nedjelje u trgovini i u kojem obliku, da ne bi radili uzaludan posao", kazao je sagovornik "Vijesti" sa sastanka.

Početkom prošle godine socijalni parneri su se dogovorili da se djelimično vrati radna nedjelja u trgovini tokom turističke sezona, ali tako što bi u jednoj opštini radila samo jedna radnja u okviru trgovačkog lanca, i to samo u jednoj smjeni, uz uvećane dnevnice radnicima, koji bi u narednoj sedmici dobili dodatni slobodan dan.

Međutim, većina poslaničkih klubova tada je u javnosti izrazila stav protiv ukidanja neradne nedjelje, tako da Vlada predlog nije ni poslala Skupštini.

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj, ponovo je aktivirao ovaj predlog i poslao ga Socijalnom savjetu, koji će ovu temu ponovo razmatrati za oko mjesec nakon završenih konsulacija sa poslanicima.

"Ovim Izmjenama i dopunama uvela bi se dodatna izuzeća od zabrane obavljanja djelatnosti trgovine nedeljom, tako da bi se trgovina na veliko i malo mogla obavljati nedeljom u periodu od 1. juna do 31. avgusta i od 1. decemba do 31. januara. Trgovci će biti u mogućnosti da obavljaju trgovinu u jednom prodajnom objektu na teritoriji jedinice lokalne samouprave. U cilju dodatne zaštite prava zaposlenih, uvela bi se obaveza trgovca da omogući zaposlenom koji obavlja rad nedeljnom da kao dan sedmičnog odmora korisiti prvu narednu subotu, u skladu sa opštim propisima o radu", navedeno je u saopštenju Socijalnog savjeta.

Socijalni partneri juče nisu raspravljao ni o najavi ograničenja marži za trgovine, što je Đeljošaj ranije najavio jer takav predlog nije ni dostavljen Savjetu.

Sacijalni savjet je juče dao saglasnost na usklađivanje Zakona o radu i Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kako bi starosna granica za prestanak radnog odnosa po sili zakona kod oba zakona bila 67 godina.

Za zaposlene u javnom sektoru sadašnja granica kada moraju prestati raditi je 67 godina, dok je u privatnom ona 66 godina.

"Unija poslodavaca je pokrenula inicijativu za izmjene i dopune Zakona o državnim i drugim praznicima. Sadašnje rješenje propisuje da ukoliko praznik koji se praznuje dva dana pada u nedelju, naredna dva dana su neradna, odnosno ukoliko je drugi praznični dan nedelja, neradni je prvi naredni dan. Unija poslovaca je predložila da se državni praznici praznuju na dane kada padaju i u trajanju propisanom zakonom. Ova inicijativa nije dobila podršku Savjeta.

Sindikati su pozvali na otvaranje socijalnog dijaloga za povećanje obračunske vrijednosti koeficjenta u realnom sektoru. Nakon diskusije, konstatovano je da za sada ne postoje svi potrebni preduslovi, te da je potrebno sačekati više informacija i detalja o Programu Evropa sad 2", navedeno je u saopštenju sa sjednice Savjeta.

Bonus video: