Investitoru iz Ukrajine pregrađen put do Prerade

"Nemamo više priključak glavnom putu, što je katastrofa, a Opština je trebalo da nam izgradi novi prilazni put"
154 pregleda 2 komentar(a)
KAP ograđen put, Foto: Filip Roganović
KAP ograđen put, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 03.08.2017. 19:38h

Ukrajinac Roman Denkovič, koji tri godine čeka da mu crnogorska administracija odobri sve potrebne dozvole i urbanističke planove za otvaranje nekoliko fabrika u Podgorici, suočen je već nekoliko dana sa novim problemima.

Pregrađen mu je put do sjedišta imovine bivše Prerade Kombinata aluminijuma (KAP) koju je 2014. godine na tenderu kupila Denkovičeva firma Politropus Alternativa za nešto više od dva miliona eura.

Tehnički direktor Politropusa Sergej Korobko, kazao je da im je u ponedjeljak prekinut put do Prerade, zbog čega se ljute njihovi zakupci, a to su kompanije HD Laković, Intel, Green Elephant...

"Nemamo više priključak glavnom putu što je katastrofa, a Opština je prema DUP-u 'Južna obilaznica' trebalo da nam izgradi novi prilazni put“, rekao je "Vijestima" Korobko.

On je objasnio da je parcelu nedaleko od njihove kupio Tehnomax zbog čijeg izvođenja radova je njima i prekinut asfaltni put do Prerade.

Korobko dodaje da nemaju ništa protiv prodaje državne imovine, ali smatraju da se novousvojeni DUP mora primjenjivati u cjelosti, tj. da im treba obezbijediti put kakav je Prerada imala od osnivanja 1973. godine.

Denkovičeva kompanija je 2014. iz stečajne mase Prerade kupila čak 230 hiljada kvadrata zemljišta te bivše aluminijumske kompanije, ali prema važećim urbanističkim planovima nove objekte mogu graditi na svega 14 odsto te površine. U industrijskoj zoni je stepen izgrađenosti objektima minimum od 35 do čak 60 odsto.

"Zbog toga je Politropus podnio zahtjev Glavnom gradu za parcelizaciju kako bi na teritoriji od 230.000 kvadrata izgradio fabrike. Tražili smo parcelizaciju postojeće fabrike kako bismo mogli da izgradimo pet-šest manjih fabrika za čiju investiciju već postoji obezbijeđen novac i projekti", istakao je Korobko.

Denkovič je do sada izgradio mali hotel Bela Rosa u Bijeloj i u toku je izgradnja velikog hotela sa pet zvjezdica na istoj lokaciji. Ima planove i na području danilovgradske opštine sa čijom administracijom, kako kažu, dobro sarađuju.

Korobko navodi da je bio zgrožen kad je prije nekoliko dana vidio da zbog pregrađenog puta autobus pun turista iz Evropske unije nije mogao da prođe do Manastira Dajbabe.

"Korisnici ovog puta su Energogas, fabrika Kovačnica i Unipromove fabrike: Silumini, Valjaonica i Livnica. Pozivamo Opštinu Podgorica da što prije riješi ovaj problem da napravi novi alternativni prilaz imovini našeg preduzeća, koji će se koristiti do završetka južne obilaznice", zaključio je Korobko.

U Spužu žele da grade fabriku za proizvodnju rakova, ribe i biljaka

Denkovič u Spužu već neko vrijeme radi na projektu izgradnje fabrike za proizvodnju rakova, ribe i određenih vrsta biljaka

"U toku je realizacija projekta i očekujemo u oktobru dobijanje dozvola i nakon toga izgradnju svih hala i objekata veličine 30.000 kvadrata. Želimo da pohvalimo administraciju lokalne samouprave u Danilovgradu, koja je bila korektna prema Denkoviču od njegovog dolaska ovdje", istakao je Korobko.

Bonus video: