DRI dao više preporuka Savjetu za reviziju, kako bi popravio svoju efikasnost

DRI naveo da Savjet pri Ministarstvu finansija nije dovoljno aktivan na razvoju revizorske prakse

2870 pregleda 2 komentar(a)
Savjet trebalo da pruži konkretne predloge i mišljenja: Radulović, Foto: BORIS PEJOVIC
Savjet trebalo da pruži konkretne predloge i mišljenja: Radulović, Foto: BORIS PEJOVIC

Državna revizorska institucija (DRI) dala je niz preporuka Savjetu za reviziju, posebnoj instituciji u okviru Ministarstva finansija, kako bi popravila svoju efikasnost.

Savjet za reviziju osnovan je Zakonom o reviziji, a u cilju praćenja i unapređenja revizorske prakse u Crnoj Gori, odnosno nadzora nad radom komercijalnih revizora. Savjet ima pet članova koje, na predlog ministra finansija, imenuje i razrješava Vlada, a finansiraju se iz budžeta.

Savjet za reviziju je za period od četiri godine, od jula 2017. do juna 2021. zauzeo dva stava o pitanjima razvoja i unapređivanja revizorske prakse, ali ih nije usvojio u formi zaključka, mišljenja ili preporuke niti ih je kao takve objavio na svojoj internet stranici.

U periodu od juna 2018. do juna 2021. godine, kao i u cijeloj 2023. godini Savjet nije “zauzimao stavove i objavljivao zaključke, mišljenja ili preporuke vezano za razvoj i unapređivanje revizorske prakse”.

To je navedeno u izvještaju DRI o učinku ovog Savjeta, kojeg je radio kolegijum na čelu sa članom Senata dr Branislavom Radulovićem.

Prethodni sastav Savjeta izabran je u junu 2017. godine na četverogodišnji mandat, koji je istekao u junu 2021. godine. U tom savjetu su bili Ana Krsmanović, predsjednica, i članovi Valentina Ivanović, Azra Šehović, Katarina Bulatović i Stoja Roćenović.

Međutim, novi nije imenovan sve do 9. februara 2023. godine, odnosno ovaj Savjet nije funkcionisao duže od godinu i po. U novom Savjetu su predsjednik Minas Trubljanin i članovi Ana Lalević Filipović, Tamara Ivković, Vladimir Đurišić i Marina Albijanić.

“Savjet za reviziju treba da u cilju uspješnog ostvarivanja svoje osnovne funkcije, preduzima aktivnosti identifikacije pitanja koja se tiču razvoja i unapređenja revizorske prakse, u odnosu na koja može dati doprinos kroz zauzimanje stavova odnosno formulisanje konkretnih zaključaka, mišljenja i preporuka, shodno svojoj zakonskoj nadležnosti”, navedeno je u preporuci DRI.

Savjet je u periodu od jula 2017. do juna 2021, kako je navedeno, pratio proces primjene standarda revizije kroz analizu izvještaja o transparentnosti i upitnika koje dostavljaju društva za reviziju, a u izvještaju o radu je naveo da kod društava za reviziju postoji prostor za unapređenje rada, “posebno u dijelu koji se odnosi na primjenu Međunarodnog standarda kontrole kvaliteta, jačanje kapaciteta revizije i stručno usavršavanje revizora”.

DRI, međutim, navodi da Savjet na osnovu navedenih zaključaka nije dao konkretne preporuke ili mišljenje kako se može unaprijediti primjena standarda revizije u Crnoj Gori.

Takođe Savjet je u 2023, prema svojim zapisnicima, identifikovao potrebu izmjena Zakona o reviziji i Zakona o računovodstvu, ali, kako navodi DRI, povodom toga nije donosio mišljenja ili preporuke.

DRI je takođe otkrila da Savjet nije davao mišljenje na program kontinuirane profesionalne edukacije ovlašćenih revizora i na program obuke ovlašćenih službenih lica, kao i da nije ni razmatrao pitanja u vezi sa navedenim programima, iako je zaključio da postoji prostor za unapređenje stručnog usavršavanja revizora.

Savjet za period od jula 2017. do juna 2021. nije donosio godišnji program rada. DRI je navela i da Savjet i izvještaje i programe rada koje je donosio nije objavjivao na svojoj internet stranici.

Bonus video: