Aprilililiiii, (u svakoj šali ima pomalo šale)

Na ovogodišnju prvoaprilsku šalu "upecali" su se srpski ministar finansija, stranački megafoni po medijima i društvenim mrežama, pa i neki ozbiljni mediji

44042 pregleda 81 reakcija 42 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Danas je jedini dan u godini kada "Vijesti" namjerno pokušavaju da prevare svoje čitaoce i kolege novinare.

Ni ove godine to nije bilo teško iz jednostavnog razloga što nam ljudi vjeruju, jer se svim ostalim danima trudimo što najbolje možemo da napišemo ono što je istina, u skladu sa standardima i etikom novinarske profesije.

Kada se na naše "priče" na ovaj datum upecaju ministri, poput Siniše Malog na današnji članak "Bosna i Srbija prepisuju program Evropa sad", ili Ivana Brajovića na "Ceca na korak do crnogorskog državljanstva", naravno stranački megafoni po medijima i društvenim mrežama, pa i ozbiljni mediji, samo je znak našeg ogromnog uticaja i kredibilnosti.

Ostalim danima njegujemo zdravu sumnju prema svemu, a naročito prema onome što kažu političari i ostali majstori manipulacije.

Za sada, nama je to jedini dan kada obećanja o Programu "Evropa sad tretiramo kao gotovu i sigurnu stvar. Tako će biti sve dok ne saznamo, a sa nama i naši čitaoci, kako Vlada planira da to ostvari i da li je to održivo ili ne.

I danas se pokazalo koliko su neki mediji neprofesionalni, posebno Vučićevi, jer su prenijeli ljutitu reakciju ministra finansija, a da njihovi čitaoci i gledaoci pojma nemaju šta su "Vijesti" napisale u prvoaprilskom članku, osim ako nisu uložili dodatni napor i posjetili vijesti.me. Nije to stvar samo nedostatka osnovne medijske pismenosti i obavezne novinarske dužne pažnje, već i velike neodgovornosti prema profesiji. Njima je 1. april svakoga dana.

Preporučujemo svim našim čitaocima da ne vjeruju naslijepo svemu što pročitaju na društvenim mrežama i u medijima, pa i našem, već da sami provjeravaju činjenice, i na osnovu toga stiču utisak o kredibilnosti pročitanog. Znamo kolika je to dusa u današnje doba, kada smo zasuti dezinformacijama sa svih strana, kada istina više nije istina, već samo ono što nam odgovara, ali se mora raditi, da bismo donosili ispravne odluke o bilo čemu.

Posebno je važno da uvijek prvo provjere ko je napisao to što čitaju, a naročito da sumnjaju u nepotpisane tekstove. U imenu našeg "autora" Pr.A., jednog od desetak njih koji rade samo jednom godišnje - među njima je i P. Travanj - krije se nagovještaj da je riječ o prvoaprilskoj šali.

Čestitamo našim čitaocima koji su "provalili" o čemu se radi, a ovima koji nisu, posebno u Srbiji i BiH, da se ne ljute ako su se ponadali brzim većim platama i penzijama, jer je danas dan za šalu. Od sjutra, sve po starom, što se nas tiče.

Bonus video: