MF: U prvom kvartalu utrošeno 25 miliona za kapitalne investicije

U prvom kvartalu ove godine za projekte koje realizuje Uprava za kapitalne projekte plaćeno je 14,7 miliona eura, odnosno 16 odsto od ukupno planirane sume, što je čak četiri puta više u odnosu na isti period prošle godine kada je plaćeno 3,5 miliona eura

4626 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

U prvom kvartalu za realizaciju kapitalnog budžeta potrošeno je 25 miliona eura, ili deset odsto od ukupno planiranog iznosa, od čega je 4,2 miliona eura plaćeno iz kreditnih sredstava, a dva miliona iz EU donacija, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

"Dinamika izvršenja u odnosu na prethodnu godinu (10,7 miliona eura ili pet odsto) je gotovo duplo bolja, dok je ukupna potrošnja povećana dva i po puta", navodi se u dokumentu Ministarstva.

Iz Ministarstva su podsjetili da su Predlogom zakona o budžetu Crne Gore za ovu godinu za kapitalni budžet planirana sredstva u ukupnom iznosu od 240,01 milion eura za realizaciju 332 projekta odnosno aktivnosti ukupne procijenjene vrijednosti 2,8 milijardi eura.

“U okviru kapitalnog budžeta Uprave za kapitalne projekte za sprovođenje 254 projekta (aktivnosti) opredijeljeno je 85 miliona eura, što je 35 odsto od ukupnog kapitalnog budžeta za ovu godinu”, navodi se u dokumentu.

U prvom kvartalu ove godine za projekte koje realizuje Uprava za kapitalne projekte plaćeno je 14,7 miliona eura, odnosno 16 odsto od ukupno planirane sume, što je čak četiri puta više u odnosu na isti period prošle godine kada je plaćeno 3,5 miliona eura.

“Za prva tri mjeseca Uprava za kapitalne projekte je pripremila javne nabavke vrijednosti od preko 27 miliona eura sa porezom na dodatu vrijednost (PDV) koje su u fazi objavljivanja. Do sada je raspisano 11 javnih nabavki ukupne vrijednosti oko 7,7 miliona eura, od čega je 3,95 miliona eura za izgradnju sportske hale u Plužinama, a jedan milion eura za adaptaciju stomatoloških ambulanti u osnovnim i srednjim školama vrijednosti”, navodi se u dokumentu.

Takođe, na osnovu tendera iz prethodne godine, zaključen je značajan broj ugovora za izrade i revizije projektne dokumentacije, kao i za izvođenje radova i vršenja stručnih nadzora nad izvođenjem radova, od kojih se izdavajaju ugovori za izvođenje radova na izgradnji fiskulturne sale za OŠ "Mrkojevići" u Pečuricama u Baru u iznosu od 1,16 miliona eura i rekonstrukciji glavnih cjevovoda visoke i niske zone Pliješ-Grad sa povratnim cjevovodom u iznosu od 1,16 miliona eura. “U okviru kapitalnog budžeta Uprave za saobraćaj planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 155 miliona eura, od čega je za sprovođenje 77 projekata (aktivnosti) opredijeljeno 65 miliona eura ili 27 odsto, dok je za auto-put Bar-Boljare, dionica Mateševo-Andrijevica, opredijeljeno 90 miliona eura što je 38 odsto od ukupnog kapitalnog budžeta”, rekli su iz Ministarstva.

U prvom kvartalu za projekte koje realizuje Uprava za saobraćaj plaćeno je 10,3 miliona eura odnosno sedam odsto od ukupno planirane sume, što je tri miliona više nego prošle godine kada je plaćeno 7,1 milion eura . Imajući u vidu da je u toku izrada projektne dokumentacije za dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice, izvršenje kapitalnog budžeta Uprave za saobraćaj je na 11 odsto od planiranog iznosa sa ostale projekte mimo auto-puta, što je dinamika potrošnje na gotovo identičnom nivou u odnosu na prošlu godinu.

Za prva tri mjeseca Uprava za saobraćaj je pokrenula tenderske procedure za 21 javnu nabavku ukupne vrijednosti oko 21 milion eura, od čega je 12,19 miliona eura za rekonstrukciju regionalnog puta Bar-Kamenički most-Krute, a 1,2 miliona eura za rehabilitaciju kolovoza na regionalnom putu R10, dionica Tomaševo-Pavino Polje i 4,84 miliona eura za investiciono presvlačenje asfaltnog kolovoza na magistralnim i regionalnim putevima, sekcija Podgorica, Nikšić, Pljevlja, Kotor i Berane.

Monteput je u prvom kvartalu pokrenuo tenderske procedure za izradu idejnih projekata i idejnih rješenja za dionice autoput Andrijevica – Berane – Boljare (idejni projekat), autoput Andrijevica – Peć‚ dionica Andrijevica – Čakor (idejno rješenje), ukrštanje autoputa Bar-Boljare sa Jadransko-Jonskim autoputem i brzom saobraćajnicom jug brza saobraćajnica, dionica Crnča - Pljevlja - granica sa Bosnom i Hercegovinom (idejno rješenje), brza saobraćajnica, prelazak Bokokotorskog zaliva (idejno rješenje).

Takođe, tokom godine planirana je izrada idejnih rješenja za saobraćajnice Jadransko - Jonski auto-put, odnosno dionice od granice sa BiH do Grahova i dionica Bar – Ulcinj, kao i brze saobraćajnice, dionice Podgorica – Nikšić kao i Smokovac – Božaj.

Za nastavak izgradnje auto-puta Bar-Boljare za dionicu Mateševo-Andrijevica intenzivirane su aktivnosti na uključivanju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u dijelu finansiranja i procesu izbora izvođača radova, za čije svrhe se raspisivanje tendera očekuje do kraja godine.

U cilju jačanja regulatornih i institucionalnih okvira za unapređenje javnih investicija, Vlada je u minulom periodu donijela odluke o obrazovanju Savjeta za javne investicije i o izradi kapitalnog budžeta, dok je Ministasrtvo finansija uspostavilo Registar kapitalnih projekata koji se finansiraju iz državnog budžeta, kao sastavni dio već postojeće sistemske aplikacije za upravljanje budžetom (BMIS).

Bonus video: