Mujović: KAP je moderna fabrika koju država treba da podrži

"Korisnost ovoj državi treba da mjerimo po tome koliko radnika zapošljava jedna fabrika i plaća li redovno poreze, sve ostalo je čisti populizam", kazao je ministar. Pejović kazao da će, postavljanjem solarnih panela, uuskoro postati potpuno energetski nezavisni od EPCG i da su u planu još dvije fabrike

17565 pregleda 110 reakcija 94 komentar(a)
Mujović i Pejović, Foto: Media Biro
Mujović i Pejović, Foto: Media Biro

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović danas je posjetio Kombinat aluminijuma u Podgorici (KAP), gdje se sastao sa menadžmentom te kompanije i kazao da bi država trebalo da podrži KAP.

Mujović je ocijenio da je u pitanju izuzetno moderna fabrika, na čelu sa menadžmentom koji ima jasnu viziju razvoja.

Media Biro prenosi da je ovo ujedno prva posjeta ministra Kombinatu nakon 2020. godine.

Mujović je, kako se navodi, prilikom posjete kazao da je prijatno iznenađen onim što je zatekao na terenu, te da je ovakav Kombinat upravo ono što Crnoj Gori nedostaje.

“Riječ je o jednoj izuzetno modernoj fabrici, na čelu sa menadžmentom koji ima jasnu viziju razvoja, što je najbitnije. U razgovoru sa gospodinom Pejovićem saznao sam o povezivanju kompanije sa automobilskom industrijom, a ono što proizvodi Kombinat aluminijuma se može dobro implementirati sa tog aspekta”, kazao je on.

Ministar je istakao da Crna Gora kao država treba da je ponosna na jednu ovakvu kompaniju koja, kako je rekao, zapošljava oko 350 radnika i ima uticaj na čitave okolne djelatnosti koje su povezane sa njom.

“Već je instalirano dva megavata solarnih panela sa intencijom da količina proizvedene energije bude i do 12 megavata. Dakle, jako se kvalitetno radi i zaista sve čestitke menadžmentu. Mislim da ova država treba da podrži Kombinat, jer korisnost ovoj državi treba da mjerimo po tome koliko radnika zapošljava jedna fabrika i plaća li redovno poreze, sve ostalo je čisti populizam”, poručio je Mujović, kako prenosi Media Biro.

Saša Mujović KAP
foto: Media Biro

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović je, kako se navodi, nakon što je iskazao zadovoljstvo zbog posjete ministra i istakao njen značaj, rekao da nakon izuzetno teškog perioda izazvanog koronom i velikih investicija i ulaganja kroz otvaranje dvije velike fabrike, nastavljaju sa razvojem KAP-a.

“Uskoro ćemo postavljanjem solarnih panela postati potpuno energetski nezavisni od Elektroprivrede Crne Gore, a u planu su još dvije fabrike. Fabriku bileta kapaciteta 70.000 tona i fabrika Legura kapaciteta 30.000 tona. Kao što sam i obećao kada sam preuzeo KAP, mi nismo stali sa invensticijama, uprkos svemu što se dešava u svijetu kada je posrijedi aluminisjka industrija. Takođe, izgradnjom solarnih panela naši proizvodi će dobiti zeleni sertifikat, odnosno garanciju da se naša proizvodnja odvija isključivo od obnoviljivih izbora energije”, poručio je Pejović i pojasnio da se na taj način smanjuju CO2 gasovi svim proizvodima Kombinata, a da su oni kao takvi poželjni za automobilsku industriju.

Bonus video: