Poreska uprava: U prvom kvartalu naplaćeno 24,5 odsto više prihoda nego lani

Plan naplate prihoda za prvi kvartal premašen za 15 odsto

3397 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poreska uprave je saopštila da su u prvom kvartalu ove godine naplatili 444,44 miliona eura bruto prihoda, rekavši da je to za 87 miliona eura ili 24,5 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Ističu da je plan naplate prihoda za prvi kvartal premašen za 58 miliona eura ili 15 odsto.

Rast naplate zabilježen je kod svih kategorija.

"Po osnovu poreza na dobit pravnih lica naplaćeno je za 45,6 miliona eura više u odnosu na isti period lani, rast je ostvaren i u odnosu na plan za 2024. godinu za 31,5 odsto. Naplata poreza na dodatu vrijednost iznosila je 109 miliona, što je više za 18,5 miliona u odnosu na prošlu i 4,4 miliona eura iznad plana za ovu godinu. Naplata doprinosa je iznosila je 122,71 milion eura i veća je od naplate za prošlu godinu za 13,7 miliona eura, a od plana za 8,8 miliona eura", navodi se u saopštenju.

U martu je ostvarena bruto naplata prihoda iznosila 245,7 miliona eura, što je za 52 miliona eura ili 27 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a za 39 miliona eura ili 19 odsto više u odnosu na plan prihoda za mart.

"PU očekuje nastavak trenda rasta naplate budžetskih prihoda kroz modernizaciju procesa, pojednostavljenje postupka dobrovoljnog izvršavanja poreskih obaveza, prinudnim mjerama kroz veću primjenu inspekcijskog nadzora i aktivnostima naplate zasnovanih na analizi rizika, posebno tokom ljetnje turističke sezone", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: