Podgorica po karti skuplja od Tirane 55 do 125 eura

“Vijesti” provjerile više letova od i do glavnih gradova Albanije i Crne Gore

43848 pregleda 510 reakcija 55 komentar(a)
Karte najmanje 55 eura skuplje od i do Podgorice (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
Karte najmanje 55 eura skuplje od i do Podgorice (Ilustracija), Foto: Boris Pejović

Turisti iz Turske, Švedske i Italije će povratno putovanje avionom u julu plaćati od 60 do 125 eura više do Podgorice, nego što bi ih koštao let do Tirane. Situacija je slična i za one koji iz Crne Gore žele da idu na ljetovanje u neku od ove tri zemlje, jer će povratnu avio-kartu takođe platiti od 55 do 116 eura više iz glavnog grada, nego iz prestonice susjedne Albanije.

To su “Vijesti” utvrdile provjerom i upoređivanjem cijena identičnih državnih, privatnih i niskobudžetnih avio-prevoznika, iz glavnih gradova Crne Gore i Albanije, u istom periodu, krajem jula, kako bi se vidio pravi trošak putovanja iz ovih gradova.

Iz Aerodroma Crne Gore (ACG) su “Vijestima” kazali da se poređenjem cijena aerodromskih usluga vidi da je opšti nivo u regionu gotovo isti. Oni su pojasnili da u strukturu operativnih troškova avio-kompanija ulaze i aerodromske usluge, gorivo, održavanje aviona, trošak posade i drugi. Istakli su da postoje popusti koje obračunavaju prevoznicima za otvaranje novih ruta i povećanje broja putnika, i da su kroz podsticajnu šemu tokom 2023. godine prevoznicima obračunali popuste koji iznose više od 10 miliona eura. Iz ACG-a su istakli da je poređenja praktično nemoguće vršiti, kada se u računicu uključe i te šeme koje su standard u industriji.

Stokholm izuzetak

Turisti iz Švedske koji ovog ljeta žele da posjete Crnu Goru povratnu kartu od tamošnjeg glavnog grada do Podgorice u periodu od 25. do 31. jula kod prevoznika “Air Serbia” platiće 370 eura. To je 60 eura skuplje nego isti let od Stokholma do Tirane, koji košta 310 eura. Od provjerenih letova, avio-karta iz Stokholma do Podgorice jeftinija je u odnosu na onu do Tirane, jedino kod avio-prevoznika “Turkish airlines”, i to 65 eura. Tako let do Podgorice košta 511 eura, dok je za putovanje do Tirane potrebno izdvojiti 576 eura.

Oni koji bi u periodu od 25. do 30. jula iz italijanskog Milana htjeli da posjete Crnu Goru, avionsku kartu kod mađarske loukost kompanije “Wizzair” platiće 125 eura više nego što bi platili za let do susjedne Albanije. Tako povratno putovanje na dionici Milano-Podgorica košta 245, a na relaciji Milano-Tirana 120 eura.

Slična razlika u cijeni je i za one koji dolaze iz turskog Istanbula. Turisti iz grada na Bosforu bi za let sa “Air Serbia” u periodu od 25. do 30 jula morali da daju 123 eura više da dođu do Podgorice, nego do glavnog grada Albanije. Povratna karta do Tirane košta 256 eura, dok je za onu do Podgorice potrebno 379 eura. Najmanja razlika u cijeni je kod tamošnje avio-kompanije “Turkish airlines”, kod koje povratni let do Podgorice košta 345, a do Tirane oko 312 eura. Tako je putovanje do Tirane tridesetak eura jeftinije.

Sa druge strane, povratne karte iz Crne Gore ka ovim zemljama skuplje su i do 116 eura nego iz susjedne Albanije. Iako je putovanje iz Tirane sve popularnije među građanima Podgorice, a za neke letove i povoljnije, uz troškove puta autobusom, automobilom ili transferom, parking, eventualni smještaj, hranu i izgubljeno vrijeme, razlika u stvarnim troškovima nije značajna.

Za stanovnike Podgorice koji žele da lete iz Tirane povratna autobuska karta do tog grada u Albaniji košta oko 30 eura, a taj put vremenski traje od tri do četiri i po sata, možda i više sa zastojima na granici tokom ljeta. S obzirom na trenutne cijene goriva i činjenicu da se radi o trasi ukupno dugoj 300 kilometara, vožnja u oba smjera koštaće oko 30 eura i za one sa automobilom. Parking aerodroma u Tirani, prema njihovom sajtu, dnevno košta 15 eura u prvoj, i po pet eura u ostalim zonama. Za one koji moraju da prespavaju da bi sačekali let ili slično, noćenje u blizini aerodroma za jednu osobu, po podacima sa platformi “Airbnb” i “Booking”, košta najmanje 60 eura. Osim toga, mogući su manji troškovi za hranu i druge potrebe.

Za one iz Crne Gore koji ljeto žele da provedu na sjeveru Italije, povratna karta od 25. do 30. jula kod mađarskog loukostera “Wizzair” do italijanskog Milana koštaće 205 eura. To znači da je putovanje iz Podgorice oko 69 eura skuplje za let u istom periodu iz Tirane, za koji sa tom kompanijom treba izdvojiti 136 eura. Za one koji bi topli Jadran da zamijene svježijim Baltikom, od 25. do 31. jula, kartu do Stokholma će preko avio-prevoznika “Air Serbia” platiti 417,5 eura. Ovo je 116 eura više nego za isti let iz Tirane, koji je 301 euro. Oba leta traju više od deset sati i uključuju presjedanje u Beogradu. Putovanje na ovoj ruti sa firmom “Turkish airlinesom” iz Podgorice košta 558 eura, što je 53 eura više od povratne karte iz Albanije, koju treba platiti 505 eura.

Jedini izuzetak među letovima koje su “Vijesti” provjerile odnosi se na loukost avio-kompaniju “Norwegian air shuttle”, kod koje su karte skuplje iz Tirane nego iz Tivta. U ovom slučaju, karta iz Albanije do Stokholma košta 562 eura, odnosno 80 eura više od one iz ovog primorskog grada.

Osim ovih, iz Podgorice su 50 eura skuplji i letovi prevoznika “Air Serbia” ka Istanbulu, koji koštaju 364 eura, dok karta kod istog prevoznika iz Tirane košta 315 eura. Slične cijene nudi i “Turkish airlines”, kod kojih je let iz glavnog grada ka gradu na Bosforu skuplji oko 54 eura.

Aerodromi CG: Ne formiramo cijenu karata

Iz ACG-a su naveli da ne učestvuju u formiranju cijena karata bilo koje od aviokompanija koje posluju u Crnoj Gori. Naveli su da su od početka godine do 31. marta pružili usluge za gotovo 270 hiljada putnika, što je oko 39 odsto više u odnosu na isti period rekordne 2019. godine.

“Naknada za slijetanje i polijetanje (za avione do 24 tone po toni je 7,5 eura, za avione od 24 tone 9,5 eura), naknada za putnički servis u odlasku (domaći servis je pet eura, međunarodni servis je 15 eura, transferni putnik je četiri eura), naknada za bezbjednosnu kontrolu po odlazećem putniku je 3,25 eura, naknada za osobe smanjene pokretljivosti u odlasku je 25 centi”, neke su od karakterističnih cijena na podgoričkom aerodromu, tvrde iz ACG.

Dodali su da će Podgorica tokom ove sezone biti povezana sa 40 destinacija, te da će biti otvorene i linije ka Minhenu, češkoj Ostravi, slovačkim Košicama i poljskom Radomu.

Bonus video: