Konjević odgovorio Vladi: I Svetozar Marović je tako tumačio propise

„Kada Vladine reakcije piše 'višegodišnji specijalni dopisnik nekadašnjeg Informera iz Vlade' jasno je odmah na čijoj strani je istina, a na čijoj laž, politikanstvo i manipulacije“, kazao je Konjević
76 pregleda 10 komentar(a)
Raško Konjević
Raško Konjević
Ažurirano: 01.08.2017. 09:18h

Reakcija Vlade da se može primjenjivati Uredba o postupku naplate poreza imovinom poreskog obveznika koja je zakonom stavljena van pravne snage je zastrašujuća i to je poziv da može sve da se radi ako je u interesu DPS-u bliskih kompanija koji su poreski dužnici, ocijenio je poslanik SDP-a Raško Konjević.

„Jasno je da je članom 18 Zakona o reprogramu poreskog duga pomenuta Uredba stavljena van pravne snage i da je prestala da važi 31. decembra 2016. godine. Jasno je da Vlada odluke ne može donositi pozivajući se na odredbe pravnog akta koji nije na pravnoj snazi“, navodi se u odgovoru Konjevića.

On je još jednom pozvao tužioce Ivicu Stankovića i Milivoja Katnića da izuzmu materijale sa sjednice Vlade od 27. jula ove godine, sagledaju članove 17 i 18 Zakona o reprogramu poreskog duga i javnost obavijeste o mišljenju tužilaštva o zakonitosti naplate poreza imovinom za kompanije Work Finder i Đurković company.

„Radi se o iznosi od oko 1,6 miliona eura koje su kompanije ostale dužne građanima Crne Gore. Iznos ovolikog duga ih obavezuje da hitno provjere navode i sankcionišu ovakve zloupotrebe. Na to ih obavezuje osim zakona i javna upozorenja da se donose odluke suprotno zakonima ove države u korist privilegovanih kompanija ili pojedinaca“, rekao je Konjević.

Iz Vlade su sinoć saopštili da se Zakon o reprogramu poreskog duga ne primjenjuje na subjekte koji su proceduru počeli prije stupanja tog zakona na snagu. Tvrde da su “neistinite, apsolutno neutemeljene i zlonamjerne tvrdnje da su navodno Vlada i Ministarstvo finansija načinili niz pravnih propusta i da su navodno čak prekršili zakon u korist pojedinih kompanija”.

„Kada Vladine reakcije piše 'višegodišnji specijalni dopisnik nekadašnjeg Informera iz Vlade' jasno je odmah na čijoj strani je istina, a na čijoj laž, politikanstvo i manipulacije“, kazao je Konjević.

Dodaje da Vladino tumačenje osim što je van elementarnih pravnih principa vodi i u pravnu nesigurnost jer kad Vlada kaže da može da primjenjuje pravni akt koji je prestao da važi onda je jasno da više nema vladavine prava.

„Ovako je svojevremeno pravne propise tumačio Svetozar Marović, a ko se protivio tome proglašavan je 'protivnikom razvoja'. Danas vidimo gdje nas je to dovelo“, kazao je Konjević.

Vlada je u četvrtak dala saglasnost Ministarstvu finansija da se poreski dug od 223,86 hiljada eura koliko državi duguju preduzeća Đurković company, Maršal Montenegro i Trgotekstil naplati imovinom koju ima Đurković company.

Data je saglasnost i da se imovinom Work findera naplati njegov dug od 1,47 miliona.

Prema riječima Konjevića, činjenica je da je poreski dug narastao na preko 700 miliona.

„Taj iznos je nekoliko godišnjih budžeta sektora zdravstva ili prosvjete, desetak godišnjih budžeta sektora bezbjednosti odnosno odbrane. To je na desetine novih škola, bolnica, kliničkih centara, opreme za zdravstvo, plata ljekarima i prosvjetnim radnicima, nove opreme policiji, vojsci koje su nažalost 'pojeli' privilegovani tajkuni. Umjesto u državni budžet većina novca je otišla u njihove privatne džepove.

Kako dodaje, da je zakonopisac želio da napravi izuzetke i produži važenje Uredbe za postupke koji su bili započeti u trenutku kada se zakon usvajao on bi to napisao u prelaznim odredbama kao što je to učinio u slučaju Uredbe o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja zapisujući tu mogućnost u članu 17 Zakona o reprogramu. Ali ta mogućnost, u konkretnom slučaju za naplatu poreza imovinom, ne postoji u zakonu.

„Namjera pojedinaca u Vladi jeste da izvrgne primjenu Zakona o reprogramu i omogući povlašćenim firmama da ponovo poreski dug naplaćuju imovinom koju niko na tržištu neće da kupi. Pa tako bi Vlada da uzme podrume, stanove i ostalu neprodatu imovinu privilegovanih kompanija umjesto da naplati porez onako kako ga plaćaju svi redovni poreski obveznici. O tome je pisala i DRI u svom izvješatju o reviziji naplate poreza imovinom u izvještaju 2016. godine“, podsjetio je Konjević.

On je ponovo pozvao potpredsjednika Vlade Milutina Simovića, čiji je ovo resor, da predloži Vladi da poništi ove odluke.

„Time bi priznao grešku, ali i izbjegao namjeru da se to radi svjesno suprotno zakonima države Crne Gore. U suprotnom nakon javnih upozorenja ako se nastavi sa sprovodjenjem ovakvih odluka namjera će biti potvrđena i konkretnim činjenjem“, naveo je Konjević.

Reagujući na navode Vlade da je različite podatke javnosti saopštavao kao ministar finansija u prelaznoj Vladi i sada kao opozicioni poslanik, Konjević je citirao prvu rečenicu Informacije o poreskom dugu koju je kao tadašnji ministar finansija u prelaznoj Vladi podnio na razmatranje

„Dug na dan 20.7.2016. godine iznosio je 777.607.069,36 eura i predstavlja dug obveznika koji imaju iskazana dugovna salda na analitičkim računima.“

„Ko želi može lako provjeriti na pretraživaču google ukucavši „Informacija poreski dug na dan 20.7.2016. gov.me“. Ponavljam poreski dug je preko 700 miliona, a kao dokaz citirao sam prvu rečenicu iz Informacije koju je Vlada usvojila jula 2016. godine. Dakle, iste sam podatke saopštavao i tada i danas“, zaključio je Konjević.

Konjević je reakciju Stankovića i Katnića zatražio i 30. jula.

Bonus video: