Izvještaj o radu pljevaljskog "Grijanja": U minusu zbog punih kancelarija

U pljevaljskom “Grijanju”, od 33 zaposlena, 17 u proizvodnji, a čak 16 u administraciji

21194 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada kotlarnice u Skerlićevoj ulici, Foto: Goran Malidžan
Zgrada kotlarnice u Skerlićevoj ulici, Foto: Goran Malidžan

Opštinsko preduzeće “Grijanje”, koje gazduje gradskom toplanom u centru grada, prošlu godinu završilo je sa gubitkom, na šta je, kako tvrde u preduzeću, najviše uticalo “nesavjesno zapošljavanje u administraciji”.

“Društvo je poslovalo sa gubitkom u iznosu od 31.019 eura. Na poslovanje sa gubitkom najviše je uticalo nesavjesno zapošljavanje krajem 2022. godine i početkom 2023. godine u administraciji, pa se tako iz gore navedenog može vidjeti da skoro 50 odsto svih zaposlenih čini administracija”, navodi se u izvještaju o radu pljevaljskog “Grijanja” za prošlu godinu kojeg je potpisao izvršni direktor Vlade Tošić.

Preduzeće ima 33 zaposlena radnika na neodređeno vrijeme, od kojih čak 16 u administraciji a 17 ih radi u proizvodnji. Sadašnje rukovodstvo optužuje prethodno da je sve činilo da preduzeće dovede u što težu situaciju.

“Analizirajući poslovanje dolazi se do zaključka da je preduzeće prezaduženo. U julu i avgustu došlo je do smjene rukovodstva u preduzeću. Isto je konstatovalo da je prethodno rukovodstvo sve činilo kako bi preduzeće dovelo u što nezavidniji položaj”, navodi Tošić u izvještaju.

Zapošljavanje u administraciji, neplaćanje uglja, poreza i doprinosa i odbijanja poslova koje je nudila Opština kao osnivač preduzeća samo su neki od razloga koji su preduzeće doveli u nezavidnu situaciju. U “Grijanju” tvrde da sadašnje cijene usluge grijanja treba povećati. Sadašnja cijena grijanja za stambene prostore iznosi 0,60 eura po metru kvadratnom, a 1,92 eura po metru kvadratnom za poslovne prostore bez PDV-a.

Od naplate usluge grijanja preduzeće je prošle godine prihodovalo 446.888 eura, skoro 90 odsto od svih ostvarenih prihoda u prošloj godini.

“Sadašnje cijene usluge grijanja, koje se nijesu mijenjale 12 godina i pored evidentne inflacije, porasta cijene uglja i troškova života, bi se trebale korigovati u skladu sa ukupnim promjenama cijena, da bi se podmirili ukupni troškovi poslovanja”, navodi Tošić.

Kaže i da plaćanje usluga po kvadratnom metru grijane površine ne stvara uslove za optimalnu potrošnju toplote, koja bi sigurno bila manja, jer bi korisnici vodili računa o smanjenju potrošnje. Na taj način sagorijevanje uglja bi bilo manje sa svim propratnim efektima.

“Usvajanje tarifnog sistema, izmjene Odluke o snabdijevanju toplotnom energijom i izmjene Pravilnika o radu distributivnog sistema bi pozitivno uticale na sve pokazatelje poslovanja Društva. Zbog svega prethodno iznijetog, u narednom periodu moraju se preduzeti mjere koje doprinose sanaciji i poboljšanju poslovanja, očuvanju životne sredine i standarda zaposlenih, i to kroz: smanjenje troškova poslovanja, u mjeri u kojoj je to primjenljivo; pronalaženje načina nadoknade dispariteta između cijene koštanja i prodajne cijene toplotne energije; sanacija i rekonstrukcija distributivne mreže; ugradnja opreme za hidrauličko balansiranje, kao pretpostavka ravnomjernog kvaliteta grijanja kod svih korisnika”, navodi Tošić.

Iz kotlarnice u Skerlićevoj preduzeće zagrijeva 397 stanova i 72 poslovna prostora u centru grada ukupne površine 33.654 metra kvadratna. Godišnje se u kotlarnici sagori oko 1.800 tona uglja.

Ističe i da je imovina je u lošem stanju i tehnički je zastarjela, a da su građevinski objekti i oprema visoko amortizovani, što upućuje na zaključak o potrebi investiranja u stalnu imovinu.

Gubici vode i energije u distributivnoj mreži su smanjeni.

“Potrebno je izanalizirati ugradnju neophodnih filtera ili multiciklona za pročišćavanje dimnih gasova, kako bi se eliminisao negativan uticaj na životnu sredinu i stanare koji se nalaze u neposrednoj blizini kotlarnice u samom gradskom jezgru, gdje je i pozicionirana, kao i zbog velikog broja prigovora, tužbi i prijava inspekcijama od korisnika, koji su u neposrednoj blizini dimnjaka kotlarnice”, navodi Tošić.

Bonus video: