Bivši radnici "Vektra Boke" razgovarali sa Markovićem: VDT će pomoći koliko zakonski bude mogao

"Nemamo ništa protiv kupca ali je ovo urađen na jedan lukav i nepošten način. Tu je broker "OTP banka", ne znamo ko je ovlastio sudskog izvršitelja za taj posao ali pitamo gdje je novac "Vektra Boke", odnosno dug od šest miliona", kazao je predsjednik Udruženja bivših radnika Đorđe Rajak

16656 pregleda 47 reakcija 2 komentar(a)
Rajak i bivši radnici pred SDT-om, Foto: Mirko Kotlaš
Rajak i bivši radnici pred SDT-om, Foto: Mirko Kotlaš
Ažurirano: 17.04.2024. 16:33h

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković prihvatio je neke od sugestija koje su iznijeli bivši radnici "Vektra Boke" dok će u skladu sa zakonom, učiniti šta bude moguće.

To je nakon sastanka Udruženja bivših radnika "Vektra Boke" i Markovića, "Vijestima" potvrdio predsjednik Udruženja Đorđe Rajak. Bivši zaposleni su planirali i i sastanak sa premijerom Milojkom Spajićem, ali je susret otkazan zbog posjete strane delegacije Crnoj Gori.

Rajak je pojasnio da je Marković kazao da se nada da će moći da pomogne bivšim radnicima, te da više od toga trenutno ne mogu da otkriju.

Članovi ovog Udruženja su se jutros okupili pred zgradom Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u Podgorici, radi podrške tužilaštvima nakon što su kako navode, te institucije počele da preduzimaju mjere za spas njihovih oduzetih radničkih prava. Oni su tražili da SDT i VDT donesu odluku o privremenom ili trajnom oduzimanju imovine nekadašnje HTP "Boka" i blokiraju sve akcije i transakcije.

HTP “Boku” u decembru 2007. godine je privatizovala kompanija “Vektra Montenegro" Dragana Brkovića, a kasnije je i ime firme promijenjeno u "Vektra Boka". Ova firma se od februara 2017. godine nalazi pod mjerama reorganizacije Privrednog suda. Njen račun je u neprekidnoj blokadi od septembra 2019. godine, a sadašnji dug po blokadi iznosi 13,8 miliona eura. Početkom aprila, firma "Ellena group" iz Herceg Novog, je postala vlasnik 33 odsto akcija u "Vektra Boki", koje je platila 350 hiljada eura. Te akcije su ranije bile zaplijenjene od firme "Vektra Investments" zbog duga, a prodaja na berzi je bila organizovana putem aukcije.

đorđe rajak, Vektra Boka
foto: Mirko Kotlaš

Rajak je "Vijestima" jutros kazao da traže da se poništi ova transakcija jer "Vektra" investment" duguje "Vektra Boki" više od 6.000.000 eura, te da ne razumiju na osnovu čega su akcije prodate. Pojasnio je da su akcije bile založene kao založno pravo za kredit i da nisu mogle biti realizovane na ovaj način. On je apelovao na kupca akcija i naveo da smatraju da je prevaren, jer na kraju njegova transakcija neće biti odobrena.

"Morale su da se prodaju za onoliko za koliko su založene, odnosno kolika je njihova vrijednost bila u tom momentu ili na trećoj licitaciji, tj maksimum 50 odsto da se umanje, ali je to u bescijenje prodato. Nemamo ništa protiv kupca ali je ovo urađen na jedan lukav i nepošten način. Tu je broker "OTP banka", ne znamo ko je ovlastio sudskog izvršitelja za taj posao ali pitamo gdje je novac "Vektra Boke", odnosno dug od šest miliona", naveo je on.

đorđe rajak, Vektra Boka
foto: Mirko Kotlaš

Rajak tvrdi da je cilj svih ovih radnji prodaja bivšeg hotela "Igalo" u Herceg Novom, ali da do toga ne može doći jer se zakonski radi o objektu od društvenog značaja. Ponavljaju da je odlukom Vlade, ovakav tip transakcija zabranje odnosno, da ne smije biti promjene statusa firme. On je najavio i da će danas imati sastanak o ovom pitanju u Vladi, ali i susret sa novim VDT-om Miloradom Markovićem.

Brkovićeva "Vektra Montenegro" je kao prvorangirani ponuđač dobila državni paket HTP "Boke" od 59,4 odsto akcija za 22 miliona eura, uz obavezu da u naredne tri godine investira 50 miliona eura. Brković je prije toga sa svojom drugom firmom "Vektra investments" od mađarskih kompanija kupio udio od 33 odsto akcija, što mu je nakon kupovine i državnog paketa, ukupno vlasništvo od 92 odsto.

Nakon toga uslijedile su godine velikih problema za kompaniju, veliki dio imovine je založen za kredite, dok planiranih investicija nije bilo. Vlasnik se pravdao sporovima sa opštinom i državom zbog urbanističkih planova. Veliki dio imovine “Boke” je u međuvremenu rasprodat ili zaplijenjen.

Stečaj u kompaniju je prvi put uveden u junu 2015. godine, na zahtjev Crnogorske komercijalne banke, ali je kasnije zamijenjen plan reorganizacije pod mjerama Privrednog suda.

đorđe rajak, Vektra Boka
foto: Mirko Kotlaš

Od uvođenje reorganizacije pod mjerama Privrednog suda, čestu su protesti radnika kompanije koji smatraju da se ne poštuje plan reorganizacije i da novac od prodaje imovine ne ide njima već da ga uzimaju vlasnici kompanije na sporne pozajmice, zbog čega su i podnosili više prijava tužilaštvu.

SDT je u januaru ove godine podiglo optužnicu protiv Brkovića, njegovih sinova Borisa i Bojana Brkovića, kao i člana uprave Milića Popovića, koje terete za produžena krivična djela zloupotrebe ovlašćenja u privredi i zloupotrebe ovlašćenja u privredi putem pomaganja i krivična djela pranje novca i pranje novca putem pomaganja.

Bonus video: