Vračar: Ponuda švajcarske kompanije za zakup Željezare nezadovoljavajuća

Minimalni period zakupa koji ponuđač može ponuditi je pet godina. Precizirano je da će maksimalni broj bodova dobiti ponuđač koji ponudi zakup na deset godina i duži period

22162 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Vračar, Foto: Svetlana Mandić
Vračar, Foto: Svetlana Mandić

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća.

Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv.

Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju konstatovati da je ponuda nezadovoljavajuća.

"Nakon ovoga sve zainteresovane strane mogu aplicirati za pregovarački postupak gdje ćemo vjerovatno ponuditi predlog ugovora o zakupu i takav predlog ugovora ponuditi svim zainteresovanim stranama", kazao je Vračar. Ponudom ugovora će biti definisane sve pojedinosti koje će biti predmet zakupa", rekao je Vračar.

Prema njegovim riječima veći broj kompanija je iskazivao zainteresovanost za Željezaru ali se nijesu prijavili na javni poziv pa očekuje da se uključe u pregovarački proces. Komisija je optimistična, kako je kazao Vračar, da će se naći zakupac za željezarine pogone, kao i da se ponuda ugovora neće mnogo razlikovati od uslova koji su se nalazili u javnom pozivu.

U javnom pozivu je tražena tromjesečna garancija u iznosu od 1,5 miliona eura, koja će biti razmatrana u pregovaračkom procesu jer su mnoge zainteresovane firme upravo tražili da se iznos garancije smanji.

Švajcarske kompanija 8B Capital S.A, je i na prethodnom oglasu eliminisana u drugom krugu zbog neobezbijeđenih bankarskih garancija.

"Prednost prilikom odabira poslovnog partnera imaće kompanije koje svoju proizvodnu agendu temelje na proizvodnji tzv. 'zelenog čelika' i koje dostave plan razvoja proizvodnih pogona Čeličana i Kovačnica za narednih pet godina godina, s akcentom na planirane investicije (unapređenje postojeće proizvodnje sa tehničko-tehnološkog aspekta i eventualna ulaganja u nova proizvodna postrojenja). Minimalni rok za pokretanje proizvodnje koji ponuđač može ponuditi je šest mjeseci, dok je maksimalni rok za pokretanje proizvodnje koji ponuđač može ponuditi 12 mjeseci. Ako ponuđač ponudi rok za pokretanje proizvodnje koji je duži od 12 mjeseci, taj ponuđač neće biti razmatran", definisano je u pozivu.

Minimalni period zakupa koji ponuđač može ponuditi je pet godina. Precizirano je da će maksimalni broj bodova dobiti ponuđač koji ponudi zakup na deset godina i duži period.

Minimalna cijena mjesečne zakupnine je 30.000 eura, a maksimalna 150.000 eura.

"Ponuđač koji ponudi najveći iznos mjesečne zakupnine, koji je veći od 30.000 eura mjesečno će dobiti maksimalni broj bodova u ovoj kategoriji. Ako ponuđač ponudi iznos mjesečnog zakupa koji je manji od 30.000 eura, taj ponuđač neće biti razmatran. Minimalni iznos investicija koji ponuđač može ponuditi za prvih pet godina je 25 miliona eura. Minimalni broj zaposlenih koje će ponuđač preuzeti u prvih 12 mjeseci ne može biti manji od 100, dok je maksimalni broj zaposlenih koje će ponuđač preuzeti u prvih 12 mjeseci 150. Ako neki od ponuđača ponudi preuzimanje 150 zaposlenih u prvih 12 mjeseci, dobiće maksimalan broj bodova u ovoj kategoriji. Ako neki od ponuđača ponudi preuzimanje manje od 100 zaposlenih za prvih 12 mjeseci, taj ponuđač dalje neće biti razmatran", piše u javnom pozivu.

Predstavnica Ministarstva energetike i rudarstva Vesna Brajović kazala je da su razočarani što i drugi poziv nije uspio i da se nadaju da će u pregovaračkom pozivu biti i drugih kompanija i da će naći kredibilnog investitora koji će pokrenuti proizvodnju u Željezari.

otvaranje ponuda za Željezaru
foto: Svetlana Mandić

Vračar je i prije razmatranja ponude kazao da je ponuda švajcarske kompanije nezadovoljavajuća, ali da će se Komisija povući da razmotri ponudu i zvanično saopštiti rezultat.

Vračar je tada kratko kazao da švajcarska kompanija nije dostavila, kao ni prilikom prvog konkursa, tražene bankarske garancije.

Kako je tada objasnio, nakon okončanja drugog javnog poziva krenuće se u pregovarački postupak sa svim zainteresovanim kompanijama, bez traženja bankarskih garancija.

Igor Šamiz se zahvalio resornom ministarstvu i EPCG na profesionalizmu i saradnji i kratko je kazao da će učestvovati u pregovaračkom procesu, kao i da se nada da će uslovi zadovoljiti zainteresovane investitore.

Šamiz
Šamizfoto: Svetlana Mandić

Bonus video: