MF: Reforme na tržištu rada ili bilo koje druge neće biti rezultat jednostranih odluka Vlade

Vladin resor regovao na saopštenje Unije slobodnih sindikata

8011 pregleda 2 komentar(a)
Ministar finansija Novica Vuković, Foto: Luka Zeković
Ministar finansija Novica Vuković, Foto: Luka Zeković

Reforme na tržištu rada, penzione, socijalne ili bilo koje druge neće biti rezultat jednostranih odluka Vlade, što nije bio slučaj ni do sada, saopšteno je iz Ministarstva finansija (MF).

Iz resora kojim rukovodi Novica Vuković kazali su da su odgovorna i transparentna fiskalna politika, unaprjeđenje standarda zaposlenih i poboljšanje poslovnog ambijenta za obavljanje privredne aktivnosti, uz stabilne javne finansije, glavni ciljevi Ministarstva finansija.

Oni su reagovali povodom saopštenja Unije slobodnih sindikata Crne Gore, u kojem se navodi "kako je zabrinjavajuće i krajnje neprihvatljivo saznanje da Ministarstvo rada i socijalnog staranja, bez direktnog uključivanja socijalnih partnera, priprema 'set zakona' i radi na reformi penzionog sistema koja će, pored ostalog, podrazumijevati 'korekciju doprinosa' na teret poslodavca i preoblikovanje uloge Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje".

"U okviru intervjua koji je osnov za reakciju Unije slobodnih sindikata Crne Gore, ministar Vuković govorio je o reformama koje planira 44. Vlada, a koje će biti sastavni dio Fiskalne strategije koja je glavni dokument fiskalne politike za period mandata ove Vlade. Sve odluke koje se tiču položaja zaposlenih, kao i odluke koje se tiču privrednog ambijenta u kojem posluje privreda bile su i biće pažljivo analizirane i razmatrane na bazi tripartitnog dijaloga između Vlade, sindikata i poslodavaca što je, uz našu potrebu, i zakonska obaveza", piše u saopštenju MF.

Iz ovog vladinog resora su kazali da se socijalni dijalog bazira na međusobnom povjerenju, a da je Vlada Milojka Spajića u dosadašnjem mandatu to i dokazala "kroz inkluzivan dijalog prilikom donošenja izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, nacrta izmjena Zakona o radu i slično".

"Radi dodatnog informisanja javnosti, ministar Vuković govorio je o planiranim reformama, koje da bi bile predložene za usvajanje - moraju biti rezultat konsenzusa između socijalnih partnera, u cilju donošenja najboljih rješenja za građane. Još jednom ukazujemo da je Ministarstvo finansija uvijek otvoreno za saradnju u cilju donošenja inkluzivnih politika, u korist svih građana Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: