Resori ekonomije i poljoprivrede nenadležni za otkup mlijeka: Farmeri i mljekari spremaju radikalizaciju

"Tražili smo da reaguju po pitanji zaliha koje su se stvorile i prekomjernog uvoza koji imamo u Crnoj Gori. Da sa mjerema koje može donijeti Vlada i ministarstvo ekonomije, izađu u susret i riješe probleme, problemi ne traju samo ove već i prethodnih godina", pojasnio je Vlado Lakić ispred Udruženja stočara

10598 pregleda 33 reakcija 26 komentar(a)
Lakić, Foto: Mirko Kotlaš
Lakić, Foto: Mirko Kotlaš
Ažurirano: 24.04.2024. 14:48h

Ministarstva poljoprivrede i ekonomomskog razvoja proglasila su se nenadležnim za problem obustave otkupa mlijeka, koju su od 1. do 5 najavile crnogorske mljekare.

Predstavnici resora poljoprivrede su na sastanku sa mljekarima i farmerima kazali da će biti medijator za pronalazak rješenja i uraditi sve što budu mogli, ali da je nadležnost u rukama resora ekonomije. Farmeri i mljekari su nakon sastanka, otišli pred zgradu resora ekonomije i zahtijevali susret sa ministrom Nikom Đeljošajem, ali im je rečeno da ni oni nisu nadležni.

Zato su nezadovoljni farmeri najavili da će, ako sjutra ne bude reakcije Đeljošaja, doći ispred zgrade tog resora sa cistjernama mlijeka koje će donirati građanima, nakon čega će ostatak prosuti po zgradama tih resora.

Domaće mljekare “Srna”, “Lazine”, “Nika” i “Drezga” najavile da će od 1. do 5, maja obustaviti otkup mlijeka, jer imaju viškove sirovog mlijeka i gotovih proizvoda zbog smanjene potražnje, vjerskog posta i ramazana. Poljoprivrednici i mljekari sada traže rješenje od Vlade za ove probleme.

Radikalizaciju djelovanja farmera najavio je ispred Udruženja stočara Vlado Lakić, koji je novinarima saopštio da ih Đeljošaj neće primiti na razgovor i da mu je rečeno, da problem otkupa mlijeka nije u njihovoj nadležnosti. Lakić je pojasnio da će se sa prosipanjem mlijeka gledati iste scene koje se posljednjih mjeseci vide širom Evrope.

"Tražili smo da reaguju po pitanji zaliha koje su se stvorile i prekomjernog uvoza koji imamo u Crnoj Gori. Da sa mjerema koje može donijeti Vlada i ministarstvo ekonomije, izađu u susret i riješe probleme, problemi ne traju samo ove već i prethodnih godina", pojasnio je Lakić i naveo da su do sada imali više sastanaka sa Đeljošajem, ali da nije bilo efekta.

Dodao je da će probleme riješiti radikalno ako ne bude moguće demokratskim putem.

Direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević kazao je, nakon nakon žustre rasprave na jutrošnjem održanom sastanku farmera, predstavnika mljekara i tog resora, da će u petak pokušati da zakažu novi susret, na kojem će učestvovati i članovi ministarstva ekonomije. Naveo je da nisu nadležni za ovaj problem ali da će preuzeti medijatorsku ulogu, kako bi se situacija riješila.

Cimbaljević
Cimbaljevićfoto: Mirko Kotlaš

Dodao je da će problem biti riješen do ljetnje turističke sezone ali da se mora jačati mliječni asortiman i domaća proizvodnja sireva, jer imamo manjak ponude u tom dijelu.

Lakić je kazao da su već upozoravali na ovu situaciju te da su mljekare već počele sa ograničenjima otkupa ka manjim proizvođačima. Dodao je da im je obećano rješavanje ove situacije i ranije, ali da problem nije riješen i da postoji manjak komunikacije među nadležnima. On je pojasnio da on proizvodi 600 litara mlijeka dnevno, te da bi gubitak za pet dana obustave otkupa, bio oko 2.500 eura. On je naveo da će šteta biti značajno veća ostalima, koji imaju ogromne farme.

Ispred Udruženja mljekara, koje čini oko 70 odsto ovog tipa proizvodnje u Crnoj Gori, Milutin Đuranović je naveo da će otkup od 6. maja ići normalnim tokom. On je dodao da je problem akutan i da se mora brzo riješiti te da će doći do tužne situacije, da se mlijeko prosipa a u isto vrijeme, vrši veliki uvoz. Tvrdi da sada imamo i programe za kupovinu junica ali da farmeri to ne rade, jer nemaju gdje da prodaju proizvode. Pojasnio je da su hladnjače mljekara pune i da nemaju gdje da ga stave. Naglasio je da problem sistemski.

Đuranović
Đuranovićfoto: Mirko Kotlaš

Planiraju izvoz i dostavu školama

Iz Ministarstva poljoprivrede su tokom rasprave kazali da će im trebati dodatno vrijeme kako bi u potpunosti riješili problem, ali da će na kratkoročno gledati da se višak mlijeka izveze u Srbiju, dok bi se ostatak mogao podijeliti kroz državni program dostave mliječnih proizvoda školama.

Tadija Šljukić je ispred mljekare "Nika", kazao da je ova situacija redovna, te da je potrebno trajno riješiti a ne ad hov, kako se to često radi. Istakao je da se uvozom stvara nelojalna konkurencija te da nisu dobili precizne analize od Ministarstva ekonomskog razvoja. Naveo je da su imali veliki broj inicijativa ali da je odgovor uvijek isti, da će učiniti sve što je u njihovoj moći.

Pg rasprava
foto: Mirko Kotlaš

Lakić je naveo da će za pet dana, koliko neće biti otkupa, ostati neotkupljeno oko 240.000 litara mlijeka, te da se sa problemima ovog sektora mora upoznati i premijer Milojko Spajić jer je riječ o državnom problemu.

Državni sekretar u resoru poljoprivrede Andrija Delić naveo je da ne diktiraju cijene na tržištu te da je prava adresa za rješavanje ovog prolema, ministarstvo ekonomije. On je kazao da Vladi mogu uputiti zaključke ali da je njihovo usvajanje moguće tek narednog četvrtka.

Đuranović je dodao da je susjedna Srbija zabranila uvoz mlijeka 2022. godine, da je Mađarska ograničila uvoz da zaštiti farmere, te da se slične mjere mogu uvesti i u Crnoj Gori. Dodao je da se sa uvozom ne mogu izboriti.

rasprava
foto: Mirko Kotlaš

Direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević kazao je da taj resor ima volju da riješi ovaj problem. Naveo je i da Crnoj Gori predstoji IBAR, ulaz u Evropsku uniju i otvoreno tržište, što će položaj poljoprivrednika dodatno otežati. Zato kako je kazao, Crna Gora ne može pratiti mjere koje uvode zemlje regije. Pojasnio je da su dva potencijalna rješenja izvoz ovog mlijeka i povećanje, koje se dijeli domaćim školskim ustanovama.

Zorica Šljukić iz mljekare "Srna" kazali su da su im izvozni izlazi zatvoreni ka susjednim zemljama, te da restrikcije nisu radili od 2016. godine.

Bonus video: