Poreska kaznila sina Marije Ćatović tri puta

Konoba „Ćatovića mlini“ Morinj Kotor, koja je vlasništvo Lazara Ćatovića, sina poslanice DPS-a Marije Ćatović, prema informacijam “Vijesti”, kažnjena je od maja čak tri puta zbog neevidentiranja prometa, odnosno, neizdavanja fiskalnih računa
222 pregleda 22 komentar(a)
Marija Ćatović, Foto: Arhiva Vijesti
Marija Ćatović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.07.2017. 19:16h

Poreska inspekcija je tokom ove ljetnje sezone za dva i po mjeseca obavila 2.716 provjera rada obveznika, a nepravilnosti, uglavnom, zbog neevidentiranja prometa i neizdavanja fiskalnih računa, utvrdila kod njih 387.

Izrečeni su prekršajni nalozi ukupne vrijednosti 938.800 eura, a mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti zatvaranjem objekta izrečena je kod čak 42 poreska obveznika, rekli su “Vijestima” iz PU.

Kažu da najviše posla u suzbijanju nelegalnog prometa i sive ekonomije Poreska uprava ima u opštinama Kotor i Ulcinj.

Prekršaji su u Ulcinju utvrđeni kod 100 poreskih obveznika, a na teritoriji Kotora kod njih 67.

Mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti izrečena je kod osam obveznika u Ulcinju, odnosno 13 u Kotoru.

„Možemo zaključiti da je na teritoriji ove dvije opštine poreska disciplina na najnižem nivou. Upravo zbog toga novim Aktom o sistematizaciji predviđeno je osnivanje Područne jedinice Kotor, kao i određeni broj sistematizovanih radnih mjesta za poreske inspektore i u Ekspozituri Ulcinj, kako bi se omogućilo da se još veća pažnja posveti kontroli obveznika u ove dvije regije“, rekao je „Vijestima“ direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša.

Mjera zabrane obavljanja djelatnosti izriče se kod obveznika koji dva puta naprave prekršaj, ili koji uz to imaju i neizmirene poreske obaveze.

“U takvim situacijama ponovni rad, odnosno otvaranje objekta, omogućavamo tek nakon što poreski obveznik izmiri sve obaveze prema Poreskoj upravi - iznos izrečene kazne i poreski dug”, kazao je Mugoša.

Obveznici kod kojih je poreski prekršaj utvrđen više od dva puta su Larry Brothers Company - konoba „Ćatovića mlini“ Morinj Kotor, Talas E Budva - caffe bar Papilon i plažni bar Premier Sveti Stasije Kotor, Amel Kajević - Pizzeria Aquarello Ulcinj, Sulejman Šaptanović - Pizzeria Amore Ucinj, Senad Cungu - restoran Aragosta Ulcinj, Fatima Vorfaj - pekara Sunce Kotor.

Konoba „Ćatovića mlini“ Morinj Kotor, koja je vlasništvo Lazara Ćatovića, sina poslanice DPS-a Marije Ćatović, prema informacijam “Vijesti”, kažnjena je od maja čak tri puta zbog neevidentiranja prometa, odnosno, neizdavanja fiskalnih računa.

U Skupštni je prije četiri dana Ćatović kritikovala rad poreske inspekcije, u pogledu selektivnosti u postupanju.

U skladu sa Zakonom o porezu na dodatu vrijednost poreznici su konobi Ćatovićkinog sina od maja ove godine izrekli čak tri novčane kazne po 3.800 eura zbog neevidentiranja prometa putem poreske registar kase.

Obveznik je izmirio prve dvije kazne u roku od osam dana u ukupnom iznosu od 5.000 eura i stekao pravo na popust od 30 odsto. Rok za plaćanje treće kazne (izrečene 26. jula) je osam dana.

Prva dva prekršaja kod Ćatovićeve firme utvrđeni su tokom inspekcijskog nadzora 2. i 13. maja. Inače, firma Larry Brothers Company redovno podnosi poreske prijave i izmiruje prijavljene obaveze.

Mugošu ne iznenađuju kritike partijske koleginice

Mugoša je kazao da su Poreska uprava i on kao rukovodilac ove institucije navikli na plasiranje netačnih i neosnovanih optužbi na račun rada, gotovo uvijek motivisanih ličnim interesima.

Komentarišući navode poslanice DPS-a Marije Ćatović u Skupštini 25. jula, Mugoša je kazao da ga njen nastup ne iznenađuje, “bez obzira što se radi o poslanici vladajuće koalicije i partijskoj koleginici“. Ćatović je Poresku upravu kritikovala “zbog selektivnosti”.

„Rad u ovoj instituciji temelji se isključivo na principima zakonitosti, neselektivnosti i pune transparentnosti, a ovi principi primjenjuju se u svakom segmentu našeg rada, od usluga do inspekcije. To znači da su za nas svi poreski obveznici apsolutno jednaki, bez obzira na politička ili bilo kakva druga opredjeljenja istih, te da pri sankcionisanju nelegalnog poslovanja nema privilegovanih“, istakao je Mugoša. U prilog toj tvrdnji, kako dodaje, ide činjenica da se među sankcionisanim zbog kršenja propisa nalaze i obveznici bliski predstavnicima različitih političkih partija na lokalnom i nacionalnom nivou.

„Smatramo da samo takvim pristupom možemo doprinijeti jačanju fiskalne discipline i obezbjeđivanju fer uslova za tržišnu utakmicu i povoljan poslovni ambijent u Crnoj Gori. Rad poreske inspekcije tokom prethodne sezone doprinio je povećanju naplate prihoda za blizu deset miliona eura, a očekujemo da će ovo ljeto biti još uspješnije po tom pitanju“, kazao je Mugoša.

Bonus video: