Spajić predao ključeve Luke Budva Mikijelju: "Otvorićemo liniju za Dubrovnik, gradove u Italiji, Grčkoj..."

"Garantujem vam da će država maksimalno da stane iza Budve, naravno iza svih opština, iza velikih i pametnih projekata. Radujem se svim ljudima koji prema Vladi idu sa pametnim projektima, idejama, inicijativama"

35034 pregleda 48 reakcija 44 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Budvani čestitam, Luka Budva se vraća vama, poručio je večeras premijer Milojko Spajić, čime je i formalno Luku Budva dao na upravljanje Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom (JPMD).

"Zahvaljujem se svima koji su omogućili da se ovako jedan bitan projekat za Budvu i Crnu Goru desi. Mnogo puta se priča o velikim projektima, puna su nam usta projekata, ideja, ali je problem realizacija. Čak i kada se pokrene realizacija obično u 90-tom minutu primimo tri gola i izgubimo 3:2, iako smo vodili 2:0 do tada. To je jedna boljka koja nas je 'krasila' dugo vremena. Drago mi je da vidimo jednu potpuno drugu atmosferu”, kazao je Spajić na svečanosti upriličenoj u budvanskoj marini.

Istakao je da je JP "Morsko dobro" sa sjajnom inicijativom i proaktivnim stavom i odnosom prema investitoru i Vladi imali ideju kako da “izguramo sve ovo”.

"Imali smo Vladu koja je sve to razumjela i omogućila da se sve ovo desi u rekordnom roku i omogućila da se napravi temelj za sve što dolazi. Nama nije cilj da istjeramo privatnike. Nama je cilj da privatnici rade u onim oblastima gdje će najbolje doprinijeti, a država u strateškoj infrastrukturi kao što je ova najviše može da doprinese. Jedino država može da pogura i stane iza ovako velikih projekata. Otvorićemo liniju za Dubrovnik, otvorićemo vjerovatno i za mnoge druge gradove u Hrvatskoj, Italiji, Grčkoj, ali to je samo početak. Za jednu takvu ambiciju potrebna je strateška vizija. Garantujem vam da će država maksimalno da stane iza Budve, naravno iza svih opština, iza velikih i pametnih projekata. Radujem se svim ljudima koji prema Vladi idu sa pametnim projektima, idejama, inicijativama. To je ono što mi tražimo. Naša uloga nije da pokupimo kajmak od toga, već samo da omogućimo da se to desi”, kazao je Spajić.

Direktor JP "Morsko dobro" Mladen Mikijelj kazao je da su tri godine velikog rada za to preduzeće kako bi Luka Budva bila vraćena građanima.

"Tri godine od kada smo postavili tri ključna cilja u vraćanju državnih resursa u vlasništvo države. Prvi je bio vraćanje plaže Vektra Boke, drugi vraćanje trajektne linije Kamenari - Lepetane i treći vraćanje Luke Budva građanima. Srećan sam što se rad tima koji sam predvodio u protekle tri godine doceo do toga da danas pričamo o ovom ozbiljnom rezultatu. Svi oni koji su 20 godina težili ovom cilju znaju šta smo radili kako bi vratili Luku Budva. Ovo je najznačajniji društveni događaj koji se dogodio u proteklih nekoliko godina. Građanima smo 2020. obećali pravdu, da ćemo raditi u njihovom interesu, i čini mi se da smo isporučili rezultat. Od danas preuzimamo odgovornost za ovaj jako značajan lokalitet", poručio je Mikijelj.

Istakao je da će Morsko dobro raditi marljivo kako bi Luka Budva svakim danom bila sve atraktivnija.

"Kako bi bila otvorena ne samo za građane Budve nego i za sve koji žele da dođu u ovaj grad. Budva od danas kroz otvorenu luku može biti metropola ne samo crnogorskog turizma nego cijelog Jadrana. Siguran sam da ćemo na ovaj način otvoriti nova radna mjesta, realizovaćemo imfrastrukturne projekte, ribarima omogućiti besplatne vezove, proširićemo luku kako bi imali više komunalnih vezova. Luka Budva će biti istinski servis građana Budve i Crne Gore”, naglasio je Mikijelj.

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović ocijenio je da se rad i trud zaista isplate.

"Uspjeli smo da sve zainteresovane strane koje su u prethodnom periodu bile u sukobu sjednemo za sto i nađemo rješenje. Ovaj značajan infrastrukturni projekat vratimo građanima Budve. Sve je inicirao direktor Mikijelj, koji je bio inicijalna kapisla i nakon kratkog perioda smo uspjeli da ostvarimo. Pred Lukom i Budvom je još mnogo dobrih stvari. Pokazaćemo da ova Luka, koja je otvorena ima šansu da u narednom periodu preuzme primat", kazao je Odović.

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović naglasio je da je danas napravljen iskorak ka uspostavljanju međunarodne linije Budva-Dubrovnik.

"Podsjećam da od marta prošle godine kada je Luka Budva data Opštini Budva, ta vlast nije ušla u preuzimanju Luke. To znači da smo imali ovdje nula kapitalnih projekata od marta prošle godine. To se zaustavlja sada i od današnjeg dana za nekoliko nedjelja imaćemo brodarsku liniju između Budve i Dubrovnika i koja će dodatno doprinijeti razvoju turizma", istakao je Radulović.

Bonus video: