Radulović: Brod na liniji Budva - Dubrovnik počeće sa radom 29. juna, sa dvije vožnje dnevno

Izvršni direktor kompanije "Kompas" Bojan Aljinović je naveo da će karta prema grubim kalkulacijama, koštati 55 eura u jednom smjeru, dok će povratna dnevna karta, koštati najvjerovatnije 69 eura

76180 pregleda 93 reakcija 92 komentar(a)
Aljinović, Spajić i Radulović, Foto: Boris Pejović
Aljinović, Spajić i Radulović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.05.2024. 16:08h

Brod kompanije "Kompas" koji će ovog ljeta povezivati Budvu i Dubrovnik, sa radom će početi 29. juna, sa dvije vožnje dnevno.

To je na konferenciji za medije kazao ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

Radulović
Radulovićfoto: Boris Pejović

Izvršni direktor kompanije "Kompas" Bojan Aljinović je pojasnio da imaju decenijsko iskustvo u brodarskom prevozu katamaranima, te da će se na ovaj način olakšati i prevoz putnika između Hrvatske i Crne Gore.

"Mi to radimo već 40 godina, povezujemo Istru sa Venecijom, svake godine od maja do kraja septembra, a u špicu sezone radimo sa dva broda dnevno. Ideja se rodila prije godinu, zaista je granica problem. Problem je povezati dnevnim izletima Dubrovnik i Crnu Goru", naveo je on.

Dodao je da rade na operativnom dijelu projekta i da su entuzijastični. Pojasnio je da će liniju činiti jutarnji polazak iz Dubrovnika, a zatim i kratki boravak u Budvi od 45 minuta za ukrcaj i iskrcaj putnika, nakon čega se brod vraća u Dubrovnik. Isto to će se kako je naveo, raditi i u drugom dijelu dana.

Aljinović
Aljinovićfoto: Boris Pejović

Aljinović je naveo da će karta prema grubim kalkulacijama, koštati 55 eura u jednom smjeru, dok će povratna dnevna karta, koštati najvjerovatnije 69 eura. Naveo je da je linija sezonskog karaktera odnosno do kraja septembra, te da će se prevoz vršiti brodom "Antonija" kapaciteta 242 putnika. Naglasio je da će broj tura smanjivati paralelno sa manjim brojem turista u ovim gradovima.

Bar-Ankona možda od jula

Premijer Milojko Spajić naveo je da postoji mogućnost da linija Bar-Ankona proradi od 3. jula, gdje će se prevoz raditi "ro-ro" brodom koji će prevoziti i autobuse, kamione, putnike, teret...

Spajić
Spajićfoto: Boris Pejović

"Prevoz će se desiti u partnerstvu Barske plovidbe i italijanskom kompanijom "Adriata Ferries" koja već saobraćala na toj relaciji. Susreo sam se sa izvršnim direktorom tri puta, dolazio je u Crnu Goru sa čitavim Bordom direktora i italijanskom ambasadom i sa predstavnicima Italije. Oni su jako zainteresovani da poguraju tu konekciju između Crne Gore i Italije, da se vrati ta brodska konekcija", dodao je on.

Spajić je kazao da je naredni sastanak o tom pitanju zakazan za 3. jun, na kojem će se predočiti šta konkretno preostaje da se uradi. Spajić je naveo da će se brodskom linijom umanjiti saobraćajno opterećenje na primorju i na ovaj način, unaprijediti povezivanje sa Evropskom unijom. Istakao je da ovo treba da pomogne Barskoj plovidbi, opštini Bar i rastereti granicu sa Hrvatskom, jer veliki dio dijaspore prelazi tu granicu.

Naveo je da je ovo dobro rješenje ali da će probleme saobraćaja, dugoročno riješiti auto-put. Upitan da li će Barska plovidba kupiti feribot, Spajić je naveo da ta firma ima Odbor direktora i izvršnog direktora koji će Vladi predložiti svoj plan. Istakao je da im je već dat zadatak to da urade te da pretostavlja, da će i oni imati svoj brod.

"Tako da mogu partnerski da uđu sa "Adria Ferries". Očekujemo da taj brod ne bude veliki kao italijanski, i on će ići od Drača, preko Bara na Ankonu, tako da kupi putnike i iz Albanije i iz Crne Gore. Takođe je opremljen za cjelonoćno putovanje. Ukoliko Barska plovidba kupi brod, on će biti manji i vjerovatno će saobraćati od Bara do Barija, ili neke druge destinacije koja je bliža, kao što je Hrvatska", naglasio je on.

Bonus video: