Macanović podnio ostavku

Savjet Fonda odlučuje o raspodjeli 20 miliona eura. DRI izuzela dio dokumentacije o organizacijama koje su dobijale novac

15544 pregleda 3 komentar(a)
Konkurs za izbor novih članova raspisan prije dva dana: Macanović, Foto: Savez slijepih Crne Gore
Konkurs za izbor novih članova raspisan prije dva dana: Macanović, Foto: Savez slijepih Crne Gore

Predsjednik Savjeta Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Goran Macanović podnio je ostavku na tu funkciju, iako za 12 dana ističe mandat svim članovima Savjeta, pa time i njemu.

Ovaj Savjet odlučuje o potrošnji 20 miliona eura godišnje na subvencije za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, za prilagođavanje radnog mjesta, angažovanje asistenta u radu.

Macanović je ostavku podnio dva dana nakon što je Zavod za zapošljavanje objavio javni poziv nevladinim organizacijama koje predstavljaju osobe sa invaliditetom za predlaganje kandidata za članove Savjeta. NVO sektor ima pravo na dva predstavnika u ovom Savjetu, a imaju mandat na četiri godine i pravo na novčanu nadoknadu. Konkurs traje sedam dana, a cijeli izbor članova treba da se završi do 10. juna kada sadašnjem Savjetu ističe mandat.

Državna revizorska institucija (DRI) nedavno je pokrenula kontrolu trošenja novca iz ovog Fonda i uzela dokumentaciju o više korisnika ovog Fonda, među kojima se nalazi i dokumentacija za Savez slijepih čiji je Macanović direktor.

On je od 2014. godine predsjednik Savjeta ovog Fonda, ali ni jednom nije prijavio imovinu iako su drugi članovi tog Savjeta to uradili kao javni funkcioneri. U 2021. godine protiv Macanovića je podnijeta prijava Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) zbog toga što nije prijavio imovinu kao i da je učestvovao u odlučivanju o davanju subvencija firmama i organizacijama sa kojima je povezan, a da nije izuzeo mišljenje.

U januaru 2022. godine ASK je donijela mišljenje da Macanović jeste javni funkcioner, a za ostali dio prijave je navedeno da je postupak u toku. Macanoviću je tada naloženo da se prijavi kao javni funkcioner i podnese prijavu o imovini. Kako on to nije uradio ASK je u novembru prošle godine donio odluku kojom konstatuje da je Macanović prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, ali bez izricanja kazne.

Macanović je tada “Vijestima” kazao da on ne priznaje odluku ASK-a da je javni funkcioner i da neće podnositi prijave o prihodima i imovini, bez obzira na moguće prekršajne kazne.

“To neću uraditi ne zbog toga što želim sakriti prihode i imovinu već zbog toga što kao pravnik smatram da nisam javni funkcioner. Mene su u Savjet Fonda predložile organizacije osoba sa invaliditetom, a direktor Zavoda za zapošljavanje to samo konstatuje”, kazao je Macanović.

Macanović je tada kazao da nije smatrao potrebnim da izuzima svoje mišljenje prilikom odlučivanja o zahtjevima organizacija čiji je suvlasnik ili osnivač niti da obavještava ostale članove Savjeta o tome, jer su ti zahtjevi bili zakoniti, kao i zbog toga što Savjet donosi samo mišljenje dok konačnu riječ daje Zavod za zapošljavanje.

Bonus video: