Na četiri popravljena vagona našli 151 nedostatak

Kontrolori Željezničkog prevoza u Baru odbili da prime u saobraćaj “popravljena” kola iz Zrenjanina
111 pregleda 0 komentar(a)
vagon, ŽPCG, Foto: Luka Zeković
vagon, ŽPCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.08.2018. 13:03h

Kontrolori Željezničkog prevoza (ŽPCG) u Baru odbili su juče ujutro da prime u saobraćaj četvoro kola (vagona) koji su vraćeni prugom, dan ranije, u Crnu Goru sa popravke iz zrenjanjinske firme Šinvoz.

To je bio razlog da se vrh menadžmenta Željezničkog prevoza iz Podgorice, sa direktorom Predragom Popovićem odmah zaputi u Bar. Nekoliko izvora” Vijesti” navelo je da su kontrolori odbili da prime kola jer je samo u njihovoj unutrašnjosti uočen čak 151 nedostatak.

“Sjedišta su masna ili pocijepana. Voda toči u WC-ima vagona. Na dva vagona pronađeni su tehnički nedostaci na po jednom od osam kočionih cilindara”, tvrdi za “Vijesti” izvor iz kompanije koji je zahtijevao anonimnost.

Tehnički direktor Radovan Mujović kazao je da ne može navesti da li je bilo ozbiljnih tehničkih nedostataka ili ne, jer još “nema sve detalje”.

Direktorica sektora za međunarodni saobraćaj Rajka Marinović iako nema sve informacije očekuje da se ne radi o ozbiljnim problemima, već da je riječ samo o nedostacima u enterijeru.

“Očekujemo brzo i dopremanje petog vagona koji je na popravci u Šinvozu”, dodala je Marinovićeva.

Svih pet vagona je otpremljeno u Zrenjanin još 15. aprila 2018, a trebalo je da budu popravljeni još prije dva mjeseca. Na pitanje “Vijesti” koliko će ŽPCG koštati ova popravka, Marinovićeva je objasnila da se radi o iznosima od 40.000 eura sa PDV-om po jednim kolima. To znači da bi bez dodatnih troškova za dnevnice radnika koji su morali putovati u Srbiju da preuzmu vagone, sumnjiva popravka trebalo da košta oko 200 hiljada eura. Radnici ŽPCG koji su preuzeli vagone, tada nijesu uočili nedostatke.

“Glavni problem je što menadžment i direktor Popović nijesu poslali inženjera da prati fazno popravku vagona”, tvrdi izvor “Vijesti”.

Procijenjena vrijednost ove nabavke bila je 291.550 eura. ŽPCG će sada morati da zove u pomoć kolege iz Zrenjanina da u Baru otklone nedostatke, ali je pitanje o čijem trošku.

Bonus video: