Budva traži od Njemaca pola miliona eura, Krapović: Novac da se vrati na račun Opštine

78 pregleda 2 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 09.06.2018. 07:03h

Opština Budva i gradski Vodovod neće odustati da im njemačka kompanija „WTE desalinizacija morske vode“, koja je nekada gazdovala postrojenjem za osmozu na rtu Zavala, vrati skoro pola miliona eura koje je, kako tvrde, nezakonito „skinula“ sa njihovih računa prije gotovo godinu.

Opština je krajem maja na račun „WTE otpadne vode“ uplatila šest i po miliona eura i započela konačni dogovor o problemu projekta otpadne vode, ali sudski proces koji se vodi protiv sestre firme „WTE desalinizacija morske vode“ neće prekidati.

„To su dva odvojena slučaja i mi ćemo tražiti da se novac vrati na račun Opštine“, kazao je gradonačelnik Budve Dragan Krapović za „Vijesti“.

Najavio je da je moguće i podnošenje krivičnih prijava u slučaju prinudne naplate od strane “WTE desalinizacija” i aktiviranje mjenica.

Opština Budva tužila je Privrednom sudu njemačku firmu „WTE desalinizacija morske vode“ da je prinudnim putem sa opštinskog računa naplatila 379.937,01 euro bez pravnog osnova i zloupotrebom mjenice. Gradski vodovod je u odvojenom procesu podnio tužbu, jer je WTE sa njegovog računa u isto vrijeme aktiviranjem mjenica naplatio 110 hiljada eura.

Njemačka firma je u maju prošle godine aktivirala mjenice u ukupnom iznosu od 780 hiljada, od kojih je naplatila polovinu. Opština je tada zatražila od Centralne banke da se stopira naplata mjenica, a o svemu obavijestila i Specijalno tužilaštvo, smatrajući da je njemačka kompanija zloupotrijebila mjenice koje nijesu validne.

Opština je sa WTE zaključila ugovor o solidarnom jemstvu u junu 2010. kojim se obavezala da bude solidarni jemac za kredit kod Adiko banke, pored glavnog dužnika „WTE Mediteran“ i da će ispuniti ugovorene obaveze, a WTE se obavezao da Opštini preda 10 blanko mjenica sa klauzulom „bez protesta“ i mjenično ovlašćenje za ispunjavanje blanko mjenice. Iako su u maju 2016. banka i Opština zaključile ugovor o regulisaju međusobnih obaveza, čime su mjenice prestale da važe jer su ispunjene obaveze po osnovu jemstva, “WTE desalinizacija” je aktivirala mjenice.

Bonus video: