Prvi šleper u EU šalju ove godine

I neke zemlje u okruženju, koje nijesu članice EU ne dozvoljavaju uvoz proizvoda animalnog porijekla bez odobrenog broja EU
227 pregleda 0 komentar(a)
Mesna industrija “Goranović”, Foto: Ivan Petrušić
Mesna industrija “Goranović”, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 19.07.2017. 14:48h

Izvozni brojevi EU kompanijama iz Crne Gore neće otvoriti samo vrata zemalja Evropske unije, već i tržište regiona, ocijenio je izvršni direktor Industrije mesa „Goranović“, Đorđije Goranović.

“Neke zemlje u okruženju, koje nijesu članice EU ne dozvoljavaju uvoz proizvoda animalnog porijekla bez odobrenog broja. Jako je značajno da mi svoje izvozne aktivnosti možemo da generišemo prvenstveno u zemlje bivše Jugoslavije koje su članice EU, ali i u druge zemlje članice. To nam omogućava da u nekom narednom periodu proširimo svoje izvozno tržište što je značajno za kapacitete sa kojima raspolaže naša kompanija jer je crnogorsko tržište za nas malo”, kazao je Goranović “Vijestima”.

Kompanija Goranović dobila je dva izvozna broja - za finalni proizvod i za konzumno meso. Pored njih mogućnost da izvoze hranu na tržište EU dobile su klanica i mesna industrija Mesopromet, mesna industrija Gradina kompani i dvije farme za proizvodnju jaja Rebra komerc i Alkoset.

Počeci Industrije mesa Goranović datiraju od 1986. godine. Fabrika za proizvodnju suhomesnatih proizvoda i prerađevina od mesa otvorena je 2001. a deset godina kasnije i jedna od najmodernijih klanica u regionu.

“Već izvozimo u dio zemalja regiona. Ideja nam je da prvo krenemo od komšija - Hrvatske, a zatim Slovenije. U pregovorima smo sa određenim distributerima i očekujemo da će do kraja godine u zemlje Evropske unije krenuti prvi šleper ”, uvjeren je Goranović.

Dnevni kapacitet proizvodnje je 40.000 kilograma proizvoda od mesa, a u asortimanu imaju preko 120 proizvoda. Kompanija ima u ponudi i svježe meso - jagnjeće, svinjsko, teleće i juneće.

“Što se tiče finalnih proizvoda naš plan je da izvozimo proizvode koje imaju svoje specifičnosti i koje u najvećoj mjeri imaju baznu sirovinu sa ovog područja - čajna, budimska, pršuta. Nadam se da će biti veoma značajan i izvoz jagnjećeg mesa u zemlje EU. Svi znamo naše komparativne prednosti za proizvodnju jagnjećeg mesa. Posebno bih naglasio činjenicu da ako otvorimo izvozno tržište u zemlje EU za jagnjeće meso tada će farmeri u pravo vrijeme i za pravu cijenu moći da prodaju svoje proizvode. To je jako značajno”, kazao je Goranović.

Dodjela EU izvoznog broja, kako je naveo, je potvrda kvaliteta, usaglašenosti tehnoloških postupaka sa standardima EU i visokog nivoa bezbjednosti.

“Apsolutno smo spremni za izvoz. Za nama su velika ulaganja, osposobljavanje kadra i uvođenje sistema i standarda. Naredne godine planiramo da gradimo novu fabriku koja će imati usko specijalizovan asortiman za izvoz”, zaključio je Goranović.

Bonus video: