Promocija Crne Gore: Sa komšijama i do turista iz Azije

Zavisnost od nekoliko tržišta sada predstavlja ograničenje u razvoju turizma. Promocije u Kini, Japanu, Iranu, Dubaiju,...
119 pregleda 0 komentar(a)
Mala plaža, Foto: Boris Pejović
Mala plaža, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.07.2017. 19:54h

Visok stepen sezonalnosti Crne Gore kao turističke destinacije i zavisnosti od nekoliko tržišta predstavljaju ograničenja u napredovanju crnogorskog turizma zbog čega Ministarstva održivog razvoja i turizma, Nacionalna i lokalne turističke organizacija i turističke privrede pažnju usmjeravu na udaljena tržišta koja predstavljaju značajnu šansu za dalji razvoj turizma u državi i regionu.

To je za “Vijesti” kazala savjetnik u Direktoratu za razvoj turističke privrede u Ministarstvu turizma Maja Kovačević.

“Prema izvještajima Svjetskog savjeta za turizam i putovanja Crna Gora se nalazi na listi najbrže rastućih turističkih destinacija, sa optimističnim dugoročnim prognozama o rastu broja turista, noćenja, zaposlenosti i prihoda od turizma. Ipak, među ograničenjima, koja su prepoznata i Strategijom razvoja turizma do 2020. godine, izdvaja se visok stepen sezonalnosti naše destinacije, kao i visok stepen zavisnosti od nekoliko tržišta”, kazala je Kovačević.

Ona je objasnila da su prepruke Evropske komisije za putovanja (ETC) regionalno povezivanje destinacija i zajednički nastup na udaljenim tržištima zbog. Uz to, dodaje Kovačević, zajednički se nastupa i zbog toga što su navike turista da tokom putovanja posjete što veći broj geografski bliskih država.

Kovačević je istakla da je među glavnim preduslovima za prevazilaženje sezonalnosti i visoke zavisnosti od malog broja tržišta su bolja avio-povezanost i dostupnost i povoljniji vizni režim

Kovačević je istakla da je među glavnim preduslovima za prevazilaženje sezonalnosti i visoke zavisnosti od malog broja tržišta su bolja avio-povezanost i dostupnost i povoljniji vizni režim za dolaske sa značajnih, dobroplatežnih tržišta poput Kine, Japana, UAE, Izraela, Irana...

“Dodatna pažnja je usmjerena i na marketing aktivnosti na udaljenim tržištima, od kojih su trenutno u najvećem fokusu Kina i Japan. Tokom ove godine realizovano je učešće na sajmu COTTM koji je u martu održan u Pekingu i na kome su u saradnji sa Ministarstvom i NTO nastupile lokalne turističke organizacije Bara, Budve i Tivta i crnogorska turistička privreda. Taj nastup organizovan je u partnerstvu sa Turističkom organizacijom Srbije, kao nastavak saradnje u nastupu na udaljenim tržištima”, navela je Kovačević.

Učestvovali su i na Sajmu turizma ITB China u Šangaju. Privredne komore Crne Gore i Srbije kreirale su, prema riječima Kovačević, zajednički turistički proizvoda dvije zemlje.

“U okviru toga je osmišljeno sedam tematskih programa aktivnog turizma kao zajednički turistički proizvod u cilju privlačenja turista sa udaljenih tržišta”, naglasila je Kovačević.

Za japansko tržište u toku je realizacija zajedničkog projekta Crne Gore, Srbije, Albanije, Makedonije i BiH.

Ona je objasnila da je kroz vizne olakšice i avio-povezanost napravljen krupan korak ka približavanju Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) omogućavanjem boravka državljanima te zemlje do 90 dana bez vize i uspostavljanjem direktnih letova između Dubaija i Tivta.

“Letovi avioprevoznika Fly Dubai počeli su 23. juna ove godine, a do kraja septembra letovi će se obavljati dva puta sedmično. U dosadašnjem perodu je realizovano 6 rotacija sa 1.191 putnikom, što je load faktor od 48,61 odsto, što nije loše za sam početak, ali se čini da će ovdje biti potrebna dodatna promocija”, naglasila je Kovačević.

Iz Ministarstva turizma su kazali da je Izrael interesantno tržište sa visokom stopom rasta dolazaka u Crnu Goru sa kojim je uspostavljena aviolinija početkom 2016. godine. Uz to, uvedene su vizne olakšice za državljane Kine koja je tržište koje za Crnu Goru sve više dobija na značaju.

“Iran je jedno od tržišta, gdje smo na korak da napravimo značajnije pomake, jer već dvije godine se govori o čarterima, što znači da interesovanja za dolaske ima. Međutim agencije su i dalje vrlo obazrive kada je riječ o ovom tržištu i formiranju aranžmana, jer je cijena izdavanja viza veoma visoka. Neke pomake kada je riječ o ovom tržištu očekujemo u narednom periodu”, kazala je Kovačević.

Ukinuti vize, poboljšati avio veze

Kovačević je kazala da podaci iz Svjetskog turističkog barometra (UNWTO) za 2016. godinu pokazuju da je Evropa najbolje posjećena destinacija sa 615 miliona dolazaka, od ukupnog broja turističkih putovanja na svjetskom nivou koji je iznosio 1,2 milijarde.

Među pet država čiji su turisti najviše trošili je Kina.

“U prošloj godini je zabilježena povećana potrošnja i kada je riječ o turistima iz Izraela, Katara, Indije, ali i brojnih drugih nama udaljenih tržišta. Sve analize pokazuju da turisti sa udaljenih tržišta puno putuju i puno troše, te da je Evropa za njih najatraktivnija turistička destinacija. Zato vjerujemo da je na nama da iskoristimo ove trendove promovišući svoju ponudu i stvarajući dodatne vizne povoljnosti, ali i podstičući bolje avio veze u cilju privlačenja što većeg broja turista sa ovih udaljenih tržišta u Crnu Goru”, rekla je Kovačević.

Bonus video: