I dalje skromni rezultati regionalnog razvoja: Realizovana polovina investicija u 2016.

Najveći razlog sa neispunjenje plana je to što je u izgradnju dionice autoputa Smokovac - Mateševo umjesto planiranih 246 miliona, zbog kašnjenja radova, investirano samo 9,2 miliona eura
2 komentar(a)
vjetroelektrane Krnovo, Foto: Svetlana Mandić
vjetroelektrane Krnovo, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.07.2017. 19:46h

Investicije u Crnoj Gori tokom prošle godine iznosile su 492 miliona eura, odnosno duplo manje od planiranih koja je trebalo da iznose 971 milion eura, navedeno je u izvještaju o realizaciji Strategije regionalnog razvoja.

Najveći razlog sa neispunjenje plana je to što je u izgradnju dionice autoputa Smokovac - Mateševo umjesto planiranih 246 miliona, zbog kašnjenja radova, investirano samo 9,2 miliona eura.

Takođe investicije u energetiku su umjesto 277 miliona iznosile 151 miliona, a u projekte zaštite životne sredine je uloženo 20 miliona umjesto planiranih 79 miliona.

Najveći dio novca za investicije obezbijeđen je od privatnog kapitala 39 odsto, iz kredita 37, državnog budžeta 18, opštinskih budžeta 3, EU fondova 2 i 1 odsto od donacija.

Investicije u sjeverni region iznosile su 207 miliona ili 42 odsto. Najveći dio odnosi se na gradnju vjetro elektrana na Krnovu 79 miliona, a ostalo se odnosi na izgradnju dalekovode Lastva - Pljevlja, rekonstrukciju pruge i puteva,... a od investicija u privredu tu su nova fabrika Mesoprometa i mljekara Milk Graš, obje u Bijelom Polju.

U strategiji navode da postepeno dolazi do stagnacije rasta negativnih regionalnih razlika.

Bonus video: