Plantaže nemaju stručnog potencijala da vode svoje knjigovodstvo

Knjigovodstveno evidentiranje složenih poslovnih događaja u jednom entitetu kao što je „13. jul- Plantaže“ a.d. Podgorica, ne može se kvalitetno obaviti sa mladim i polustručnim šefom računovodstva te mladim i nestručnim finansijskim direktorom.
348 pregleda 17 komentar(a)
Plantaže, Šipčanik, Foto: Savo Prelević
Plantaže, Šipčanik, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.07.2017. 05:51h

Povodom teksta "Plantaže: Krivična prijava protiv pokreta Ura" u kojem su iz kompanije Plantaže iznijeli kritike u vezi revizije finansijskih izvještaja te kompanije, koju je uradilo revizorsko društvo „HLB Mont Audit“ d.o.o. Podgorica, reagovali su iz ove revizorke kuće.

Reagovanje ovlašćenog revizora i glavnog partnera u „HLB Mont Audit“ prof. dr Đorđija Rakočevića, prenosimo u cijelosti:

Revizorsko društvo „HLB Mont Audit“ d.o.o. Podgorica (u daljem tekstu: Revizor), izvršilo je reviziju pojedinačnih i konsolidovanih finansijskih izvještaja „13. jul- Plantaže“ a.d. Podgorica (u daljem tekstu: Plantaže), shodno Ugovoru broj 56-204 od 01.08.2016. godine. Članom 17. Ugovora preciziran je period zaključivanja ugovora od 365 dana te njegovo primjenjivanje od dana njegovog zaključivanja.

Revizorova aktivnost u Plantažama otpočela je u novembru 2016. godine, kada je Revizor dužnicima i povjeriocima slao konfirmacije radi usaglašavanja potraživanja i obaveza, prisustvovao popisu imovine na dan 31.12.2016. godine, utvrđivao funkcionisanje sistema internih kontrola i sl.

U drugoj fazi revizije, koja je otpočela u zadnjem kvartalu 2016. godine, planirana je aktivnost Revizora na testiranju poslovnih događaja Plantaža, utvrđivanju ispravnosti knjigovodstvenog evidentiranja poslovnih promjena, utvrđivanju adekvatnosti primjene Međunarodnih računovodstvenih standarda i Međunarodnih standarda finansijskog izvještavanja te zakonske legislative Crne Gore iz oblasti materijalno- finansijskog poslovanja, poreskih propisa i sl.

Ovaj dio aktivnosti Revizora usporavan je od strane Plantaža, nije bilo adekvatne saradnje u davanju tražene dokumentacije te davanju adekvatnih objašnjenja i obrazloženja u vezi knjiženja poslovnih promjena koje su bile osnov sastavljanja finansijskih izvještaja za 2016. godinu. Od Revizora je traženo da sačini spisak dokumenata koji će mu biti dati na uvid narednog dana, s obrazloženjem da je to praksa prethodnih revizora. Revizor je prihvatio takav način rada, uz primjedbu da će to usporiti reviziju, pa su uslijedili dopisi u kojima je tražena određena dokumentacija, i to: Dopis od 03.05.2017. godine, zaveden u Plantažama pod brojem 1569, Dopis od 03.05.2017. godine, zaveden u Plantažama pod brojem 1584, Dopis od 09.05.2017. godine, zaveden u Plantažama pod brojem 1694, Dopis od 12.05.2017. godine, zaveden u Plantažama pod brojem 1806, Dopis od 15.05.2017. godine, zaveden u Plantažama pod brojem 1840, Dopis od 08.06.2017. godine, zaveden u Plantažama pod brojem 2334.

Navedenim dopisima je, pored ostalog, tražena i dokumentacija o ulaganjima u dugogodišnje zasade, zaduženju i razduženju magacina materijala i rezervnih djelova, o načinu obračuna zavisnih troškova, o načinu utvrđivanja nabavne vrijednosti prodate robe u maloprodajnim objektima te ugostiteljskim objektima, o načinu obračuna troškova i učinaka, načinu utvrđivanja cijene koštanja zaliha rinfuznog vina i gotovih (flaširanih) proizvoda, kao i podaci o načinu formiranja rezervi (zakonskih, revalorizacionih, drugih), o načinu izračunavanja odloženih poreskih obaveza te dokumentacija o zaradama zaposlenih i sl. Značajan dio tražene dokumentacije nije dat Revizoru na uvid, kao ni podaci o načinu obračuna zarada zaposlenih, koje, prema izjavi šefa računovodstva Plantaža ne mogu biti predmet revizije jer je to poslovna tajna Plantaža.

U takvim okolnostima, postupajući u skladu sa zahtjevima Međunarodnog standarda revizije 705: Modifikacije mišljenja u izvještaju nezavisnog revizora (paragraf 9), Revizor se uzdržao od davanja mišljenja, jer nije mogao dobiti od Plantaža dovoljne i primjerene revizijske dokaze na kojima bi zasnovao mišljenje i zaključio da bi mogući učinci neotkrivenih pogrešnih prikaza na financijske izvještaje, ako ih ima, bili i značajni i prožimajući.

S toga, Revizor je sačinio i Plantažama dana 16.06.2017. godine dostavio Nacrt izvještaja o reviziji pojedinačnih finansijskih izvještaja „13. jul- Plantaže“ a.d. Podgorica za 2016. godinu te Nacrt izvještaja o izvršenoj reviziji konsolidovanih finansijskih izvještaja 13. jul- Plantaže“ a.d. Podgorica za 2016. godinu- u oba slučaja s uzdržanim mišljenjem.

Dana 17.06.2017. godine, Revizor je pozvan od rukovodstva Plantaža na sastanak, na kojem su razmatrani razlozi uzdržavanja od davanja mišljenja. Dogovoreno je da se revizoru dostavi tražena dokumentacija te da mu se omogući kontrola zarada zaposlenih. Nakon toga, s revizijom je nastavljeno narednih dana i jedan dio tražene dokumentacije dat je Revizoru na uvid. Takođe, Revizoru je, takođe, omogućena kontrola i obračuna zarada zaposlenih.

Dana 23.06.2017. godine, Plantažama je dostavljen Nacrt Izvještaja o izvršenoj reviziji finansijskih izvještaja „13. jul- Plantaže“ a.d. Podgorica za 2016. godinu. U ovom nacrtu izvještaja dato je mišljenje s rezervom, bazirano na devet nepravilnosti koje se odnose na: pogrešna knjigovostvena evidentiranja obračuna nabavne vrijednosti dobavljača i obračuna nabavne vrijednosti zavisnih troškova; pogrešno utvrđenu nabavnu vrijednost prodate robe; neevidentiranje i pogrešno knjigovodstveno evidentiranje zemljišta; pogrešno utvrđenih troškova investicija u toku u dijelu utvrđivanja prihoda od aktiviranja sopstvenih učinaka; neadekvatnog knjigovodstvenog evidentiranja dugoročnih zasada; nedostavljene dokumentacije o učešću u kapitalu zavisnih pravnih lica; neadekvatnog obračuna proizvodnje i realizacije; nedostavljene dokumentacije o načinu formiranja rezervi, te neadekvatan obračun i knjigovodstveno evidentiranje privremenih poreskih razlika.

Na Nacrt izvještaja dostavljen 23.06.2017. godine, Plantaže nisu uložile prigovor.

Dana 26.06.2017. godine, Plantažama je dostavljen konačan Izvještaj o izvršenoj reviziji finansijskih izvještaja za 2016. godinu, koji je bio predmet razmatranja na Skupštini akciuonara „13. jul- Plantaže“ a.d. Podgorica dana 30.06.2017. godine.

Dana 27.06.2017. godine, Plantažama je dostavljen Nacrt Izvještaja o izvršenoj reviziji konsolidovanih finansijskih izvještaja „13. jul- Plantaže“ a.d. Podgorica za 2016. godinu. U ovom nacrtu izvještaja dato je mišljenje s rezervom, bazirano na devet prethodno navedenih nepravilnosti, te na nepravilnosti u vezi neobuvatanja svih zavisnih preduzeća krugom konsolidovanja. Dopisom od 10.07.2016. godine Plantaže Revizoru dostavljaju dopis u kojem navode “Pregledom nacrta izvješta nodlučili smo da uvažimo Vaše mišljenje vezano za napomenu da nisu obuhvaćena sva zavisna preduzeća. S obzirom da nemamo trenutno bilanse na osnovu kojih bi mogli da obradimo konsolidaciju, molimo vas da imate u vidu da nam je neophodno neko vrijeme za izradu novih konsolidovanih bilansa“.

Ne stoje konstatacije Plantaža koje su navedene u tekstu „U vinu je istina, a gdje su pare“, da je revizor kasnio u dostavljanju izvještaja, da ima propusta u praksi, te da se članovi revizorskog tima nisu ozbiljnije bavili revizijom proizvodnih preduzeća. Naprotiv, radi se o vrlo stručnom revizorskom timu, koji ima dugogodišnje revizorsko iskustvo i koji revizorske poslove obavlja krajnje stručno i profesionalno.

Gospodo iz Plantaža, vi pokušavate da pitanje mnogobrojnih nepravilnosti u vašem poslovanju prenesete na „neiskustvo revizora“, umjesto da budete zahvalni što vam je u postupku revizije ukazano na propuste koje treba što prije otkloniti. Revizorsko društvo „HLB Mont Audit“ član je HLB Internacional London, i jedno je od šest revizorskih društava iz Crne Gore (od 30-ak koliko ih ima u Crnoj Gori) čiji se izvještaji prihvataju od strane EBRD i drugih međunarodnih institucija.

U vašem saopšenju na portalu Vijesti, od 10.07.2017. godine navodi se „da se ovakva saradnja umnogome razlikuje od prethodne saradnje koju smo imali sa eminentnom i poznatom revizorskom kućom KPMG“, za „HLB Mont Audit „ d.o.o. Podgorica prihvatljiva je. Ta poznata revizorska kuća ima reputaciju koju mi uvažavamo, ali, malo nam je neshvatljivo da oni i mi ne vidimo istu stvar, na isti način. Trebalo bi da smo, makar približno, kvalifikovani da prepoznamo nedoslednosti primjene Međunarodnih računovodstvenih standarda i Međunarodnih standarda finansijskog izvještavanja, te da Međunarodne standarde revizije primijenimo na isti način. Ali, malo je neshvatljivo da ta eminentna i poznata revizorska kuća, koja godinama vrši reviziju finansijskih iskaza Plantaža, nije zapazila makar dio nepravilnosti u vašem poslovanju koje su zapazili „neiskusni revizori“ HLB Mont Audit d.o.o. Podgorica.

Na kraju, mi iz „HLB Mont Audit“ smo svjesni činjenice da Plantaže nemaju kapaciteta da prepoznaju kvalitet vršenja revizije od strane „HLB Mont Audit“, kao ni stručnog potencijala da svoje knjigovodstvo vode u skladu sa složenim zahtjevima Međunarodnih računovodstvenih standarda i Međunarodnih standarda finansijskog izvještavanja. Knjigovodstveno evidentiranje složenih poslovnih događaja u jednom entitetu kao što je „13. jul- Plantaže“ a.d. Podgorica, ne može se kvalitetno obaviti sa mladim i polustručnim šefom računovodstva te mladim i nestručnim finansijskim direktorom.

Bonus video: