IDEA kao poslodavac: Kompanija koja pruža priliku mladima

Pored sticanja prvog profesionalnog radnog iskustva, IDEA je pokazala da zaista daje priliku onima koji su se najbolje pokazali, tako što je po obavljenoj praksi čak jedna trećina pripravnika i zapošljena u kompaniji, gdje i danas rade
447 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.07.2017. 06:45h

Da na mladima svijet ostaje, u IDEI su davno shvatili. Od 2013. godine, kada se kompanija Mercator-CG priključila Vladinom programu stručnog osposobljavanja, u IDEI je praksu obavilo 30 pripravnika. Pored sticanja prvog profesionalnog radnog iskustva, IDEA je pokazala da zaista daje priliku onima koji su se najbolje pokazali, tako što je po obavljenoj praksi čak jedna trećina pripravnika i zapošljena u kompaniji, gdje i danas rade. Oni su dio inače mladog tima kompanije, u kojoj je prosjek godina između 35 i 37, što je još jedna potvrda da kvalitetni mladi ljudi u ovoj kompaniji zaista dobijaju svoju priliku da zablistaju i iskažu svoje potencijale.

Ove godine svoju priliku da urade isto dobilo je 7 novih pripravnika. Među njima je Dejana Milačić, koja ima bachelor diplomu iz poslovne psihologije i završava četvrtu godinu na Fakultetu za poslovni menadžment u Baru. U IDEI radi u Sektoru za razvoj potencijala zaposlenih.

Dejanu smo pitali zašto je izabrala IDEU kao poslodavaca.

"IDEA je među mojom generacijom prepoznata kao dobar poslodavac. To posebno važi za moju profesiju, jer sam znala da u sektoru za ljudske resurse rade primjenjujući savremene metode i tehnike. Sigurnost da ću zaista imati od koga da učim, bila je dovoljan motiv da odaberem IDEU kao svog prvog poslodavca,“ objašnjava Dejana.

Nakon pola godine stažiranja, Dejanina očekivanja su potvrđena i u praksi. Mentori su je postepeno uvodili u proces rada, kako bi što kvalitetnije usvajala znanja koja sada može i da primijeni. Njeno mišljenje se u timu vrednuje i već je imala priliku da kao ravnopravan član učestvuje u intervjuima za posao, koje IDEA često organizuje, naročito u vrijeme sezone.

"Ono što mi se najviše dopalo kada sam došla u IDEU je osjećaj da sam dobrodošla. Kolege su me iskreno prihvatile od prvog dana i zaista se osjećalo da im je drago što su dobili novog člana, kojem mogu da prenesu znanje. I što je najvažnije, taj osjećaj još traje,“ uz osmijeh navodi Dejana, žureći da se nakon razgovora sa nama vrati poslovnim obavezama.

Šta je važno mladima: timski duh i mogućnost da napreduju

IDEA je ove godine otišla korak dalje, te se pored Vladinog programa za stručno osposobljavanje, priključila i drugim programima za zapošljavanje mladih. Trenutno u sektoru marketinga prva iskustva stiču najbolji učesnici studentskog takmičenja Case Study Show i projekta Centra za građansko obrazovanje „Znanje i vještine za posao,“ koji je namijenjen nezaposlenim visokoškolcima.

Tijana Mugoša, koja je završila međunarodnu ekonomiju na Univerzitetu Donja Gorica, zajedno sa kolegama prijavila se za Case Study Show, u okviru kojeg se rješavaju poslovni problemi koje zadaju kompanije učesnice. IDEA je zadala temu "Mehanizmi budućnosti za privlačenje novih kupaca.“ Tijani je zadatak bio izazov, jer se odnosio na marketing, u kojem do sada nije imala iskustva. Ranije je radila u banci.

"Moj tim je vjerovao da će zadatak biti lak, jer je danas, kada je riječ o reklamiranju, sve dostupno. Međutim, kada smo krenuli da istražujemo kako se IDEA reklamira, shvatili smo da kompanija već ima sve: sajt, blog, naloge na društvenim mrežama, newsletter… Odmah sam poželjela da radim u tako savremenoj kompaniji, jer sam stekla utisak da vode računa o svemu,“ navodi Tijana, dodajući da je na Case Study Show-u najveće interesovanje studentskih timova upravo bilo za rađenje projektnog zadatka koji je zadala IDEA.

U IDEI je tokom prvog mjeseca prakse učila kako se prave media planovi, na osnovu čeka bira medije u kojima IDEA treba da se reklamira i zajedno sa ostalim kolegama je pripremala različite prezentacije.

"Iskreno, kada sam počinjala, nisam očekivala da će me ovoliko uključiti u proces rada. Imam jaku podršku tima i upravo taj timski rad mi se najviše dopada kod IDEE kao poslodavca. Bez obzira na to da li će prihvatiti moje ideje ili ne, jako mi znači što imam slobodu, pa čak i ohrabrenje da predlažem kako određeni posao može da se uradi ili šta bi u sferi marketinga bilo dobro za kompaniju,“ ponosno ističe Tijana.

Pored nje u kancelariji sjedi Edin Memić, koji u IDEI obavlja tromjesečnu praksu kao učesnik programa "Znanje i vještine za posao“. Završio je Montenegro Business School na Univerzitetu Mediteran. Kada se prijavljivao za program, naveo je da želi da praksu radi u privatnom sektoru, jer smatra da tu ima najviše šansi da se dokaže i u skladu sa tim napreduje. Da li zbog lijepih koleginica ili timskog duha, Edin kao najveću prednost rada u IDEI ističe upravo svoje kolege iz kancelarije.

"Najviše mi se dopada pozitivan stav u timu. Svi smo mladi, što nam olakšava komunikaciju. U marketingu je jako važno da kolega razumije vašu ideju i šta sa njom želite da postignete, jer sve počiva upravo na tom kreativnom pristupu,“ ističe Edin svoje zaključke nakon prvog mjeseca prakse u sektoru marketinga u IDEI.

Sve zavisi od njih

Rad mladih pripravnika koordinira Služba za razvoj potencijala zaposlenih. Direktorica Područja ljudskih resursa Sonja Rakočević navodi da su programi za zapošljavanje sjajna prilika, kako za mlade, tako i za šire društvo, ali i samu kompaniju.

"Prije svega, mladi dobijaju priliku da postanu dio kompanija, u kojima možda ne bi dobili priliku da se zaposle zbog jake konkurencije na tržištu rada. Za društvo je dobro, jer smanjujemo nezaposlenost. Iz ugla kompanije je bitno jer zahvaljujući mladim snagama dobijamo novi impuls, drugačiji i svjež pristup procesima rada, što često povećava produktivnost i zadovoljstvo ostalih članova tima,“ pojašnjava Rakočević.

Sudeći po dosadašnjim rezultatima, pripravnici koji trenutno obavljaju praksu u IDEI opravdali su očekivanja poslodavca. Sonja navodi da su povratne informacije od njihovih šefova pozitivne, što je raduje, jer je uvijek zadovoljna kada ima priliku da zaposli nove ljude i pruži im šansu da počnu da grade svoju karijeru.

"Ovi programi su potvrda da mlade generacije imaju šta da pokažu i da imaju potencijala da izgrade snažne karijere. Ipak, potrebno je i mnogo da uče nakon fakulteta, jer iskustvo im nudi nešto sasvim drugačije. Upravo ovdje mogu da nauče kako se primjenjuju stečena znanja, kako da izgrade svoje kompetencijama, nauče da rade u timu, komuniciraju i pregovaraju. To su osobine radnika koje se danas podjednako cijene kao i njihova stručna znanja,“ zaključuje Rakočević i dodaje:

"Mladi treba da znaju da na kraju sve zavisi od njih. Na njima je da se pokažu i dokažu poslodavcu. Bez obzira kojim se poslom bave, zadatke ne treba da prihvataju pasivno, od njih se očekuje da se samoinicijativno uključe u proces, pitaju šta ih interesuje, budu radoznali i proaktivni".

Galerija