U Pljevljima proizvodi tek svaka dvanaesta firma

Gradonačelnik Mirko Đačić tvrdi da Opština ima veliki potencijal, ali se suočava sa nepovoljnom demografijom
55 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 11.07.2017. 19:54h

U Opštini Pljevlja registrovano je 1.370 firmi, od kojih se samo 114 bavi proizvodnjom.

To su najnoviji podaci Sekretarijata za privredu koje je saopštio predsjednik Opštine Mirko Đačić na Biznis karavanu koji je nedavno održan u Pljevljima u organizaciji Ministarstva ekonomije. Najviše firmi, oko 500, je iz oblasti trgovine, usluga blizu 300 i ugostiteljstva oko 200. Lani je ugašeno 60 firmi, a registrovano je ukupno 57 novih.

Đačić je kazao da se ne smije dozvoliti da bazne djelatnosti budu usluge i trgovina, već proizvodnja.

Istakao je i da su Pljevlja najrazvijenija Opština na sjeveru, ali da su u državi deveta po indeksu razvijenosti. Ispred Opštine Pljevlja su, kako je rekao, pet opština sa primorja, Podgorica, Nikšić i Danilovgrad.

“Teritorija opštine čini 10 odsto države, a raspolaže sa velikim potencijalima mineralnih i drugih sirovina, tu su zalihe oko 200 miliona tona uglja, oko 15,5 miliona kubika drvne mase”.

Đačić tvrdi da Opština ima veliki potencijal, ali se suočava sa nepovoljnom demografijom.

“Trenutno je opština Pljevlja po broju stanovnika peta ili šesta od 23 koliko ih ima u CG. Po popisu iz 2011. ima nešto manje od 31.000 stanovnika, a u ovih šest godina imamo opadajući trend. Interesantno da je 1960. godine u pljevaljskim selima živjelo oko 36.000 stanovnika, a po popisu 2011. oko 11.000”.

Kao veliki problem u Opštini označio je visoku nezaposlenost koja se prethodnih godina kretala između 2.500 i 3.000.

“Imamo disbalans između velikih privrednih sistema i malog i srednjeg biznisa”.

Đačić je ocijenio da je jedno od rješenja ukupne situacije dalje očuvanje i razvoj velikih privrednih sistema i rješavanje problema devastirane životne sredine iz novih prihoda privrede.

Kao posebno neugodnu činjenicu Đačić je naveo da četiri velike kompanije u Pljevljima godišnje prihoduju više od 200 miliona eura, a da od njih Opština dobije nepuna tri miliona.

Najviše novca u opštinsku kasu slije se na osnovu poreza na nepokretnosti.

Bonus video: