Neuspjela prodaja hotela Riviera u Njivicama: Mjerkaju i čekaju nižu cijenu

Druga javna prodaja trebalo bi da bude zakazana najkraće za 15, a najduže za 30 dana. Ako se imovina ni tada ne proda, biće zakazano treće nadmetanje, kada se nepokretnost može prodati za visinu duga, za više od 11,66 miliona eura
171 pregleda 0 komentar(a)
Hotel Riviera, Foto: Slavica Kosić
Hotel Riviera, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 11.07.2017. 14:54h

Hotel Riviera u Njivicama čija je imovina procijenjena na 7,95 miliona eura, nije prodat na javnoj licitaciji, iako se prethodnih dana za kupovinu hotelskog kompleksa interesovalo pedesetak firmi iz zemlje i inostranstva. Danas je interesovanje za kupovinu iskazao i predstavnik jedne kompanije iz Južne Afrike koja u toj zemlji ima rudnik zlata i lanac hotela. Za pretpostaviti je da potencijalni kupci čekaju drugo nadmetanje kada će početna cijena biti nešto manja od 4 miliona eura.

Podsjećamo da se firma “Riviera Menagment and Development Resort doo“ (RMDR) koja je vlasnik hotela u Njivicama, zadužila kod Hypo Alpe-Adria Banke na oko 11 miliona eura. Zbog nemogućnosti da vraćaju kredit koji sada sa kamatama iznosti nešto više od 11,66 miliona eura, hipotekarni povjerilac Heta Asset Resolution AG ,prodaje imovinu RMDR putem javnog nadmetanja. U ovom izvršnom postupku prodaju samo objekte, koje su u vlasništvu Riviere, jer je zemljište dato samo na korišćenje.

Nadmetanje koje je zakazala austrijska kreditorska institucija „Heta Asset Resolution AG”, trebalo je da bude održano danas u kancelariji javne izvršiteljke Jasminke Bajović u Herceg Novom, ali niko nije uplatio uplatio jemstvo, koje iznosi 10 odsto od utvrđene vrijednosti nepokretnosti i koje je uslov za učešće u nadmetanju.

Osim Hete, Riviera ima dugovanja, koja u prosjeku iznose između 1.000 i 2.000 eura, prema još desetak firmi, kao i prema devetorici radnika kojima nisu isplaćene plate i doprinosi za ovu, kao i doprinosi za četiri mjeseca prethodne godine. Oni su zbog toga pokrenuli sudski postupak u Osnovnom sudu u Herceg Novom. Angažovan je vještak finansijske struke koji treba da utvrdi ukupnu sumu koja se duguje radnicima, a prvo ročište po njihovoj tužbi zakazano je za 12. jul.

Druga javna prodaja trebalo bi da bude zakazana najkraće za 15, a najduže za 30 dana. Ako se imovina Riviere ni tada ne proda, biće zakazano treće nadmetanje kada se nepokretnost može prodati za visinu duga, dakle za više od 11,66 miliona eura.

Otuđuje se imovina hotela

Hotel Riviera radio je u sastavu HTP „Boka“ do 2004. godine kada ga je za 1,2 miliona eura kupila izraelska kompanija JT Investments. Objekat je nakon renoviranja otvoren u julu 2009. godine, a tada je saopšteno da je za to izdvojeno 15 miliona eura, kao i da kompanija planira da uloži dodatnih 9 miliona eura. Već tada se među dobro obavještenim stručnjacima, javila sumnja da je uloženo mnogo manje novca od onog koji je saopštavan u javnosti.

Hotel od oktobra prošle godine ne radi, a početkom marta direktor Richard Portugais je obavijestio devetoro stalno zaposlenih radnika da više nisu u radnom odnosu. Uvjereni da otkaze nisu dobili uz skladu sa zakonom i u, za to predviđenoj proceduri, radnici su nastavili da dolaze na posao, pokušavajući da u radno vrijeme zaštite imovinu hotela. Ali kako je u ostalom periodu hotel neobezbijeđen, dobar dio mobilijara i imovine iz objekata koji su obijeni, je odnesen.

Bonus video: