Opština Kotor: Prihodi od korišćenja komercijalnih objekata skoro udvostručeni

U saopštenju se dodaje da se mandatu prethodne vlasti, u istom periodu prošle godine, "u opštinsku kasu po istom osnovu slilo svega 33.836 eura"
1 komentar(a)
Kotor grad, Foto: Shutterstock
Kotor grad, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.07.2017. 15:34h

U prvoj polovini 2017. godine udvostručena je realizacija prihoda Opštine Kotor, saopšteno je iz kabineta predsjednika Opštine Kotor.

"O značaju i efektima fiskalne discipline najbolje svjedoči uvid u realizaciju prihoda Opštine Kotor od dolaska na vlast nove lokalne uprave, jer su u prvoj polovini 2017. godine skoro udvostručeni prihodi od naknade za korišćenje komercijalnih objekata u odnosu na isti period prošle godine. Prihodi Opštine Kotor po osnovu naknade za korišćenje komercijalnih objekata od 1. januara do 30. juna iznose 61.884 eura", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da se mandatu prethodne vlasti, u istom periodu prošle godine, "u opštinsku kasu po istom osnovu slilo svega 33.836 eura."

"Upravo je ovaj rekordan skok u nivou prihoda po osnovu naknade za korišćenje komercijalnih objekata posljedica političkih promjena koje su omogućile uvođenje reda, kontrole i discipline u proces lokalnog budžetiranja. Rast prihoda u opštinskom budžetu proizilazi iz uspostavljanja vrstih mehanizama kontrole i odgovornosti, bez čega nigdje i nikad nije bilo podizanja stepena naplate javnih prihoda. Povećani stepen naplate pokazatelj je i pojačanih ekonomskih aktivnosti koje stvaraju bolju materijalnu osnosnu za plaćanje propisanih dažbina. Uvijek ćemo voditi računa da se skupi dovoljna suma budžetskog novca za podmirenje neophodnih javnih potreba, ali i da se očuva ekonomski potencijal privrednika. Zbog toga je značajno imati poštenu i odgovornu vlast koja prikupljene javne prihode isključivo koristi da poboljša pravni i privredni ambijent i opsluži privrednike javnim uslugama koje im snižavaju troškove poslovanja", saopšteno je iz kabineta predsjednika Opštine Kotor.

U saopštenju se dodaje da je gotovo udvostručenje budžetskih prihoda po osnovu naknade za korišćenje komercijalnih objekata moguće zato što više nema privilegovanih u Kotoru i zato što se nikom više ne opraštaju dugovi zbog podobnosti.

"U Kotoru više nema podobnih i nepodobnih, već su svi jednaki pred zakonima i propisima. Samo se na taj način postiže pravičnost u smislu da svi shodno svojim mogućnostima doprinose finansiranju javnih dobara i da se teret javnih finansija ravnomjerno dijeli na sve. Pokazali smo da se, zato što u novoj opstinskoj vlasti nema ničijih dužnika, javne potrebe mogu finansirati i bez novih i dodatnih nameta. Pokazali smo da, ako ima snažne volje i znanja da se uvedu efikasni modeli i red, kao i da se pojača kontrola, nema potrebe za stezanjem kaiša građanima. Bez obzira na to što postoje pritisci sa centralnog nivoa, Opština Kotor je na sigurnom putu pune fiskalne konsolidacije i snažnih administrativnih reformi", zaključeno je u saopštenju kabineta predsjednika Opštine Kotor.

Bonus video: