Konatar: Nurković iz moralnih razloga da podnese ostavku

"Jasno je da su neophodne dodatne mjere kontrole trošenja novca od naplate putarine kako bi se svaki euro prihoda koristio za vraćanje kamata kreditana gradnja dionice autoputa, a za nepune četiri godine i rate za glavnicu kredita, kako bi tekući državni budžet bio time što manje opterećen", saopštio je Konatar
120 pregleda 14 komentar(a)
Miloš Konatar, Foto: Filip Roganović
Miloš Konatar, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 07.07.2017. 12:36h

Građanski pokret URA pozvao je ministra saobraćaja da "najprije iz moralnih razloga" podnese ostavku.

Iz te partije je saopšteno da je neprihvatljiva odluka borda direktora Monteputa o isplati bonusa u trenucima kada država sprovodi mjere štednje, kada se povećavaju PDV i akcize, kada se ukidaju naknade za majke sa troje i više djece.

"Zbog toga što je na sjednici Vlade od 25. maja 2017. godine sam predložio i glasao za ovu odluku, kojom je između ostalog omogućeno da i on sam dobije direktorski bonus, pozivam ministra saobraća Osmana Nurkovića da podnese ostavku, najprije iz moralnih razloga", naveo je potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

Pozvao je Vladu da ne usvoji informaciju o isplati bonusa menadžentu Monteputa i u skladu sa mjerama štenje i fiskalne strategije donese odluku da se taj novac vrati u državni budžet ili da ostane u državnom preduzeću Monteput.

"Poslanici GP URA Dritan Abazović i Neđeljko Rudović uputiće zvaničan zahtjev Vladi za promjenu Odluke o osnivanju i Statuta Monteputa, koje za cilj imaju da se ovakve sramotne isplate bonusa spriječe u budućnosti. Zatražićemo izmjenu člana 13. Odluke o osnivanju kako bi umjesto sadašnje odredbe da Odbor direktora predlaže Vladi način podjele profita, bilo precizirano da Odbor direktora samo obavještava Vladu o ostvarenom profitu i poslovanju. Takođe, predlažićemo i novi član 13. kojim bi se definisalo da cijela neto dobit kompanije, izuzev zakonom definisanih rezervacija i obaveza po kolektivnom ugovoru, predstavlja prihod državnog budžeta", saopštio je Konatar.

Dodaje da će u zvaničnom zahtjevu GP URA biti obuhvaćena i promjena člana 24. Statuta i to brisanjem stava tri kojim se omogućava Odboru direktora da sebi dijeli bonuse.

"Predložićemo i izmjenu stava dva, istog člana, kojom će biti predviđeno da mjesečna naknada članovima Odbora direktora iznosi polovinu prosječne zarade u kompaniji, umjesto dosadašnje cijele prosječne zarade koja iznosi 710 eura, posebno iz razloga što članovi Odbora nemaju neke naročite obaveze osim da par puta godišnje prisustvuju sjedicama", naveo je Konatar.

Kako je saopštio nameće se pitanje zašto Odbor direktora Monteputa, u trenutku kada Vlada sve građane zadužuje za gradnju autoputa, ogroman novac dijeli "privilegovanim sportskim organizacijama", u ovom slučaju 360.000 eura.

"Bez jasnih kriterijuma i bez obaveze da tes portske organizacije javno obrazlože zašta su taj novac potrošile? Naime, u Odluci o podjeli dobiti samo piše kome i koliko se daje, ali ne i zbog čega. Podsjetiću da je Zakonom o sportu predviđeno da država sport finansira na javnom konkursu na osnovu programa sportskih organizacija i kriterijuma pravilnika. Zbog toga nema nikakve potrebe da se privilegovanim sportskim organizacijama novac dijeli od Monteputa, već da i one jednako sa ostalima učestvuju na konkursu Ministarstva sporta", ističe Konatar koji je naveo da je Nurković član Upravnog odbora KK Budućnost Voli, kojem je Monteput uplatio 230.000 eura.

Dodaje da je predložene izmjene Odluke o osnivanju i Statuta Monteputa "neophodno usvojiti što prije obzirom da Monteput za dvije godine ili tačnije 20 mjeseci treba da preuzme i dionicu autoputa Smokovac - Mateševo, ako bude završena u predviđenom roku".

"Jasno je da su neophodne dodatne mjere kontrole trošenja novca od naplate putarine kako bi se svaki euro prihoda koristio za vraćanje kamata kreditana gradnja dionice autoputa, a za nepune četiri godine i rate za glavnicu kredita, kako bi tekući državni budžet bio time što manje opterećen. Uvjereni smo da se ovim izmjenama štite interesi građana i države Crne Gore i pozivam Vladu da ih prihvati jer su u skladu sa mjerama štednje i ciljevima fiskalne strategije. Cilj Građanskog pokreta URA je da se sav profit preduzeća koje osniva država vrati u javni budžet, a ne da se ostvareni profit dijeli među rukovodiocima, kao što je to sada slučaj u Monteputu", zaključio je Konatar.

Bonus video: