Simović: Crna Gora na dobrom putu u ispunjavanju ciljeva evropske agende

Simović je kazao da se u sektoru poljoprivrede sprovode aktivnosti u cilju povećanja konkurentnosti crnogorskih poljoprivrednika i da se očekuje brzi početak korišćenja EU sredstava iz IPARD programa
1 komentar(a)
Milutin Simović Tarmo Tam, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Milutin Simović Tarmo Tam, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 03.07.2017. 11:59h

Memorandum o saradnji između ministarstava poljoprivrede Crne Gore i Estonije predstavlja dobru osnovu za nastavak saradnje i implementaciju novih projekata, posebno u podršci daljim evropskim integracijama crnogorske poljoprivrede, ocijenili su resorni ministri obje države, Milutin Simović i Tarmo Tam.

Simović i Tam su se sastali na marginama Konferencije Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), koja se održava u Rimu.

Iz Ministarstva je saopšteno da su se Simović i Tam saglasili da je ranije potpisani memorandum dobra osnova za implementaciju novih projekata, posebno u dijelu podrške daljim evropskim integracijama crnogorske poljoprivrede, imajući u vidu da je Estonija od 1. jula preuzela predsjedavanje EU.

Simović je, čestitajući Tamu estonsko predsjedavanje EU, kazao da je važan dalji proces EU integracija zemalja zapadnog Balkana.

On je naveo da je Crna Gora na dobrom putu u ispunjavanju ciljeva evropske agende, te da su aktivnosti Vlade usmjerene ka kvalitetnoj pripremi za članstvo. Simović je, u tom kontekstu, istakao značajne rezultate koji se postižu u pregovorima u poglavljima koja se odnose na poljoprivredu i ruralni razvoj, bezbjednost hrane i ribarstvo.

Simović je kazao da se u sektoru poljoprivrede sprovode aktivnosti u cilju povećanja konkurentnosti crnogorskih poljoprivrednika i da se očekuje brzi početak korišćenja EU sredstava iz IPARD programa.

On je zahvalio Tamu na pomoći koju je Ministarstvo poljoprivrede Estonije pružilo, kroz ekspertsku pomoć, u pripremi crnogorske administracije za korišćenje tih sredstava.

Simović je naveo da je za Crnu Goru iskustvo Estonije dobar primjer kako veličina zemlje nije presudna da se u potpunosti iskoriste raspoloživa sredstva iz EU fondova.

Tam je kazao da je Estonija spremna da još intenzivnije pruži tehničku pomoć u pripremi za korišćenje EU fondova, kako u oblasti ruralnog razvoja tako i u oblasti ribarstva i bezbjednosti hrane.

"Predsjedavanje Estonije EU dobra je prilika da se fokus stavi na podršku daljim integracijama Crne Gore, u svim oblastima", dodao je Tam.

On je kazao da za Crnu Goru veoma korisno može da bude iskustvo Estonije u pogledu korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija u oblasti poljoprivrede, što bi olakšalo sprovođenje raspoloživih programa EU.

Bonus video: