Konatar upitao Vladu: Ako je sve sjajno, zašto povećavate PDV i akcize?

On ističe da “znaju dobro u Vladi Crne Gore pravu istinu, isto kao što znaju da je povećanje opšte stope PDV-a krajnja mjera u fiskalnoj politici, mjera koja kaže da je voda došla do poda“
5 komentar(a)
Miloš Konatar, Foto: URA
Miloš Konatar, Foto: URA
Ažurirano: 02.07.2017. 14:02h

Usvajanjem Analize makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi za 2016. godinu i prvi kvartal 2017. godine, Vlada je pokazala da nema snage da se suoči sa problemima u kojima se nalazi ekonomija Crne Gore, a samim tim ni da pokrene neophodne reforme. Po ko na koji put u poslednjih 27 godina, Vlada DPS-a i satelita je odlučila da probleme gura pod tepih, stvarajući izmišljenu sliku u kojoj Crnom Gorom teku med i mlijeko, dok naša država svakim danom biva sve zaduženija, a ekonomija sve slabija i manje konkurentna. Po pravilu, ovu kao i sve prethodne zablude plaćaju građani Crne Gore i tome se jednom mora stati na kraj, istakao je potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

On je otvoreno upitao predstavnike Vlade i Ministarstva finansija “ako je sve tako sjajno kao što kažu, zbog čega su predložili povećanje PDV-a i akciza“?.

“Podsjetiću građane da je Vlada 2013. godine, kada je predložila povećanje PDV-a sa 17% na 19%, to obrazložila kao privremenu mjeru koju će povući čim se situacija popravi. Danas u Vladi kažu da je ekonomska situacija nikad bolja. Svi parametri rastu, opet smo svjetski prvaci u regionu, lideri Zapadnog Balkana, ali umjesto smanjenja poreza, građanima je servirana još jedna privremena mjera povećanje akciza i PDV-a sa 19% na 21%. Kontradiktorno zar ne?“, upitao je Konatar.

On ističe da “znaju dobro u Vladi Crne Gore pravu istinu, isto kao što znaju da je povećanje opšte stope PDV-a krajnja mjera u fiskalnoj politici, mjera koja kaže da je voda došla do poda“.

“Znate dobro, gospodo iz Vlade, da su nam neophodne reforme - koje vi nemate snage da izvedete. Nemate snage da priznate da danas, zbog vaše pogubne politike, svi plaćamo cijenu. Znate dobro da će Crna Gora na kraju 2017. godine biti dužna skoro 3 milijarde eura, da će javni dug na kraju 2017. godine biti 74,75% BDP-a, a da će na kraju 2018. godine biti 80,19%. Znate jer su ovo vaše projekcije. Isto kao što znate da je nezaposlenost na rekordnom nivou od 2006. godine, a da je stopa nezaposlenosti među mladima veća od 40%. Vaša politika je dovela do toga da danas svaka druga mlada osoba svoju budućnost ne vidi u Crnoj Gori“, ukazao je Konatar.

On navodi da “ma koliko mi željeli da je istina na strani Vlade, stvarnost pobija njihove teze na svakom koraku, samo što funkcioneri Vlade iz svojih službenih limuzina sa zatamnjenim staklima očigledno ne vide“.

“Ne vidite vi odavno običnog građanina, koji samo traži da radi i da dostojno živi od svog rada. Zbog svega što ste radili i zbog toga što ne želimo da građani i dalje plaćaju vašu pogubnu ekonomsku politiku Građanski pokret URA je javnosti Crne Gore ponudio svoj ekonomski program, kao odgovor na krizu u kojoj se nalazimo. Mi od ponedeljka 2. jula 2017. godine krećemo u distribuciju programa i građani će u početku imati priliku da ga dobiju uz dnevni list Vijesti, a kasnije ćemo ekonomski program dostaviti u svaki dom u Crnoj Gori“, istakao je Konatar.

Konatar ocjenjuje da “samo odlučnim reformama i domaćinskim vodjenjem javnih finansija, riječi iz Analize koju je usvojila Vlada mogu postati stvarnost“.

“Građanski pokret URA će se uvijek boriti za Crnu Goru kao naprednu, ekonomski stabilnu i prosperitetnu državu u kojoj će građani dostojno živjeti od svog rada, a mladi neće odlaziti iz nje. Vrijedi se boriti Crnu Goru svih njenih građana, a ne malog broja privilegovanih pojedinaca“, zaključio je Konatar.

Bonus video: